hren
 

U NEKADAŠNJOJ ŽELJEZARI U KAŠTEL SUĆURCU POČELA REDOVITA PROIZVODNJA
Nakon višemjesečnoga probnog rada tijekom kojega su testirana postrojenja, u “Adria čeliku” počela je proizvodnja čeličnih gredica iz kojih se potom u valjaonici dobiva finalni proizvod – armaturni betonski čelik profila deset do 25 milimetara. Početkom ožujka tvrtka je, naime, dobila od nadležnoga županijskog odjela dozvolu za materijalnu oporabu neopasnog otpada u procesu proizvodnje čelika, što je zapravo dozvola za rad.

S odmicanjem probnoga rada, povećavao se i broj zaposlenika, s najavom uprave da će ih do kraja 2012. biti oko 200. Ovoga trenutka, međutim, na popisu ih je 265, i to uglavnom na radu u proizvodnji i mahom bivših zaposlenika željezare. Oni će, prema postojećim planovima, na novim i moderniziranim strojevima mjesečno proizvoditi 15.000 čeličnih gredica.

Plasman na tržište

Budući da proizvode treba i prodati, i to u ovim teškim recesijskim vremenima, u tom se dijelu, prema riječima direktora “Adria čelika” Ante Bekića, čine napori za plasman na hrvatsko tržište. U međuvremenu je “Adria čelik” sa svojim proizvodima prisutan na tržištu zemalja Sredozemlja.

U strojeve i opremu, namijenjene proizvodnji u čeličani i valjaonici, ali i zaštiti okoliša, do sada je uloženo oko 7,5 milijuna eura, i tu ulaganjima nije kraj. Ponajprije onima koja se odnose na opremu za zaštitu okoliša, strogo propisanu s obzirom na proizvodnju.

Do sada je naglašava direktor Bekić, kompletna čeličana (krovište i zidne stijenke) obložena panelima što je čini gotovo hermetički zatvorenom, kako bi se ostvarila zaštita ponajprije od buke. Radi zaštite okoliša osposobljen je primarni otprašivač, te dovršena izgradnja sekundarnog otprašivača. “Emisija ispušnih plinova, buka i svi ostali čimbenci vezani uz proces proizvodnje koji mogu utjecati na okoliš, bit će u skladu s europskim standardima”, naglašava Bekić.

Za dozvolu 122 dokumenta

Da bi dobila dozvolu za materijalnu oporabu neopasnog otpada u procesu proizvodnje čelika, tvrtka “Adria čelik” priložila je uz zahtjev 122 dokumenta.

Dokumenti su različiti, od plana gospodarenja neopasnim otpadom, zemljišnoknjižnih izvadaka, mišljenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode, preko različitih potvrda do odluke, primjerice, o imenovanju odgovorne osobe za obradu, privremeno skladištenje i oporabu neopasnog otpada.


KOMENTARI:

Stari Komentari (24)

 • (Gost_7895)

  ajde... neče li bog upravit

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2109)

  Dabi dobili dozvolu za rad tribalo je prilozit 122 dokumenta.Kada se sa takvom ludoscu sretne strani ulagac jednostavno okrene ledja.Ovo je apsurdistan u kojem nema izlaza.Svake godie izmisle novi zakon a stari ostave i tako gomilaju do beskraja.Za otvoriti tvornicu solarni celija triba pribavit 62 dozvole.Najkraci rok za taj dio posla po svim zakonskim rokovoma trebas 2godine i 5 miseci.Mise pitamo zasto nema ulaganja.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1034)

  Kako <br />Je Sa zagadzivanjem zraka? ??8

  oko 7 godina prije
 • Moja lipa Kaštela (Gost_7621)

  Dobro došli u Kaštela, osjetite smrad!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1205)

  neopisivo mi je drago zbog ljudi koji su dobili posao...ali izjaviti da nema buke i prašine je totalni apsurd....e moj Bekiću...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4154)

  Da se pitalo povjerenstvo nikad ne bi željezara proradila???

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3089)

  7 kastili , 7 galebova bili. :P

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5127)

  sa sjevera tuče Željezara, sa istoka Cementara, a sa juga se praznu tankovi par stotina jahti i brodica. <br />A ka ono ide priča da će na zgarištima bivšeg Jugovinila biti turistička zona.<br /><br />Dođi u Kaštila, dođi u Kaštila zapiva bi naš poteštat.

  oko 7 godina prije
 • milicica-fumar (Gost_7102)

  Umisto 7 galebova nad Kaštilin 7 vrana, energiju su oni a i Cemex mogli imati od plina i solarne energije (kao Švedska, Australija..) Lokalna uprava poklanja veliki novac od neprodane sirovine koja se može odvojiti iz otpada što je nezakonito i nesavjesno. Što se tiče zaposlenih jedan prosječan trgovački centar zapošljava u prosjeku 300 osoba. Predstoji nam uredno plaćati dopunsko zdravstveno. <br />I adio turizmu!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8106)

  Vise.smrdi.sad.nego.ikad.prije.Katastrofa.Di.su.te.inspekcije.Jel.vas.vec.potplatilo

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7460)

  "Emisija ispušnih plinova bit će u skladu sa europskim standardima",to znači da još nisu postignuti standardi.Kako kontroliraju je li u proces ide samo neopasni otpad ili im može "zalutati" i ponešto opasnog ?<br />Nadamo se da će se to ghtrađanima objasniti.Bilo bi dobro da nam stručno potvrde da su im rezultati ispuštanja emisija u okoliš na razini onih koji se postižu u Njemačkoj.To je važno za radnike i za građane.Lipo je vidit da su zaposlili 265 radnika.Nak ih bude tri puta toliko ali da budu zaštićeni i radnici i građani.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7460)

  Očekujemo da se javi Zavod za zaštitu zdravlja Splitsko- dalmatinske županije s kontrolnim mjerenjima ispušnih plinova.U ovakvim situacijama kod nove probne proizvodnje ili obnove stare proizvodnje inspektori moraju kontinuirano pratiti emisije.Rade li to ? Posljednja mjerenja koja su bila dostupna javnosti prelazila su više-više struko dozvoljene granice. Bit ćemo sretni kad nas inspektori Zavoda obavijeste da ispušni plinovi ne prekoračuju dopuštene granične vrijednosti.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5613)

  zato truju mene i obitalj nemos stat od smrada

  oko 7 godina prije
 • Prvi.susid (Gost_8148)

  lazes,direktore

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3124)

  s obzirom na uloženi novac ,dali ste se zapitali gosp.Bekiću kakav je život stanara u neposrednoj blizini željezare...Dali je važniji profit ili ljudski život...Svi oni koji smatraju da nema buke,prašine i dima...neka slobodno dodu kod nekoga u susjedstvo,sva vrata su otvorena ali neka budu svjesni da ce raditi nocnu....jer smo mi ovdje zamijenili dan za noc....

  oko 7 godina prije
 • (Gost_228)

  Pošto se mjerni uređaji za mjerenje kvalitete zraka nalaze u blizini, u tvornici Partizan-Cemex, lako će bit ustanovit kvalitetu zraka...treba se samo javit na portu Cemexa...ili pogledat gotovu studiju..."zrak je prve kategorije" <br />Kaštelani opet ste popušili.

  oko 7 godina prije
 • direktor (Gost_6225)

  [quote name="Gost_8148"]lazes,direktore[/quote]<br />nisam

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7241)

  100metara stojin od zeljezare i trujete me i nikoga iz moje kuce niste zaposlili a pet nas neradi nista sramota....

  oko 7 godina prije
 • miki (Gost_1331)

  ja lezin

  oko 7 godina prije
 • Inspektor (Gost_1331)

  [quote name="Gost_8106"]Vise.smrdi.sad.nego.ikad.prije.Katastrofa.Di.su.te.inspekcije.Jel.vas.vec.potplatilo[/quote]<br />na kavi smo

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5299)

  Goste 7241, nije znači problem što te truju vec te nisu zaposlili! a jada i čovika! A trebaju te zaposlit jer tu živiš?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8319)

  moj pas volontira u željezari,svako jutro uredno urinira po parkiralištu...eto mi smo u obitelji zadovoljni jer bar jedan član našeg kućanstva doprinosi zajednici...i nama ništa nesmeta.....

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3667)

  necete.jos.dugo

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1241)

  je kako vam kupus. pusta sigurnostza uzgojit 265 rakova na pluća, plus ugovori misec na misec divota od firme

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska