hren
 

„KAŠTELANKA“ U BORBI S RECESIJOM
Za onoga tko preživi ovu krizu i sačuva obrt ili pak poduzeće od bankrota, može se reći kako je uspješan poduzetnik. Riječi su to koje se u zadnje vrijeme najčešće mogu čuti u poslovnim krugovima, gdje zabrinutost ne jenjava. Zabrinutost zbog otkaza, urednog servisiranja obveza, isplaćivanja plaća zaposlenima, a najviše naplate već odrađenog posla.

Sveukupno stanje kada u jednom danu na nacionalnoj razini dnevno čak 19 obrtnika stavlja ključ u bravu svojih radnji, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Imamo kvalitetu

U moru crnih statistika evo jedne i pozitivne poslovne priče, kaštelanske proizvodne tvrtke “Kaštelanka” u kojoj su se uspjeli othrvati svim teškoćama koje su ih zadesile. Tvornica papirnate ambalaže iz Kaštel Sućurca kojoj je zadnjih 18 godina na čelu direktor i vlasnik Ivica Močić, ovo teško doba recesije i krize preživljava samo zahvaljujući “Cemexu”.

- Svi naši zaposlenici, njih 55, ostali su sve ove godine na svojim radnim mjestima, i to unatoč činjenici što nam je posao u prošloj godini, za razliku od 2010. i 2011. godine, opao čak za 70 posto. Plaće zaposlenih nisu se rezale, no moram priznati kako nekada kasne od mjesec do dva mjeseca. Ovisno o tome kako nam se plaća isporučena roba. Da nije razumijevanja “Cemexa” i predsjednika Uprave Trpimira Renića, koji su nam praktički između 50 i 60 posto naše ukupne proizvodnje, i mi bismo sigurno dijelili sudbinu brojnih poduzeća i obrta u Hrvatskoj. A to je ključ u bravu - veli nam direktor “Kaštelanke” Ivica Močić.- “Cemexu” proizvodimo skoro 90 posto vreća za cement. Da nije toga, bez obzira na kredite, sudbina bi nam bila poznata. Naplata isporučene robe teško se ostvaruje. Svi osim “Cemexa” kasne nam s plaćanjima i u takvim uvjetima nije lako postati. Vjetar u leđa i određenu dozu optimizma daje nam i najava o tome da će “Cemex” početi izvoziti cement u Libiju, a mi očekujemo kako ćemo u našem dijelu, dakle proizvodnje vreća, dobiti i taj posao. Imamo kvalitetu i veselimo se tome - veli Močić napominjući kako su u pregovorima i s Ministarstvom poduzetništva vezanima uz proizvodnju ekoloških papirnatih vreća koje će se sa sve većim zamahom početi koristiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Rade sami za sebe

Kao što je poznato, većina tvrtki koje su bile u državnom vlasništvu ili su se zatvorile ili krpaju kraj s krajem. Kada je riječ o obrtnicima i poduzetnicima, omjer zatvaranja i otvaranja novih gotovo je jednak. Iz udruženja obrtnika kažu kako su mnogi u Kaštelima na granici održivosti, a spašava ih činjenica da posluju u vlastitim prostorima, rade sami za sebe. Da nije tako, zatvorilo bi ih se mnogo više. U zadnje vrijeme velik je broj onih koji otvaraju takozvane paušalne obrte koji godišnje ne prelaze promet veći od 149.500 kuna, jer tako ne podliježu sustavu PDV-a i imaju puno manja opterećenja.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (27)

 • (Gost_5468)

  Ostavština

  oko 7 godina prije
 • neki dan (Gost_3780)

  eto neki dan je vika da ga je spasija udovičić i to na istim stranicama... sada se valjda posipa pepelom i priznaje bez koga mu nema opstanka...e moj močiću...samo bi u novine a sa,m sebe ponižavaš

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7485)

  Koliko je ta ista firma broila ljudi prije njegovog preuzimanja?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9207)

  Triba bit konkurentan pa će posa cvast. Ako si konkurentan i poslovan nećeš ovisit o jednoj firmi kojoj je opstanak upitan. ne zbog onih šta viću nećemo spaljivanje nego zbog jeftinijeg i kvalitetnijeg cimenta iz Egipta, Indije, Turske. ne mogu mu konkurirat. Nađi druge poslovne partnere.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_231)

  kaže loša mu naplata,a radi većinu za cemex koji sve uredno plaća:tko ga ne zna skupa bi ga platija,možda da sidne koja tit... stipendija..........a i ovo je predstava za javnost,Bog sve vidi i zna.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8210)

  sa slobodnim trizistem ..to je tek..na slovu s..pa ako je pravo..prezivit ce..a ako nije..propast ce.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_197)

  e jesi ulizica, ali pročitalo te...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8210)

  spas je zato u vrecama..a ne u proizvodnji..sunferina i racunala..sretan povratak u proslost.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • sucurka (Gost_6201)

  Dobro mu ide kaze. Tri miseca place nije da radnicime. Koliko su ih kuci tj. Nerade iz firme zena. Ma kog laze i zavarava sam sebe i javnost. Tjesi se ivica!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_114)

  ma sposoban je on,rjesice to ;-)<br />njega je tito skolova :-D

  oko 7 godina prije
 • EKO (Gost_5165)

  Od Natrona preko DC-a do danas.<br />Škartoci od papira su budučnost umjesto nailon kesica - EKO<br />Močiću okreni se i bit će posla :-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1209)

  Ne može se niko okrenit u državi u kojoj se sa svakim jutrom novi namet uvede.Preživjeti mogu samo mali i žilavi.Ova vlada, radi na konačnom uništenju svega, a onda ćemo postati robovi bogatih.Naravno, oni umovi koji su doveli do toga, oni če u Dubai, na ljetovanje. :lol:

  oko 7 godina prije
 • (Gost_48)

  Dobar je ovi Močić...platiš mu i on te reklamira...da je doša u Hajduk reka bi da bez Mamića nema Hajduku kruva :-?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7174)

  Močiću neka ti posa da Biočić i Bonacin

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1211)

  ostarila san a ostala blesava jer ne svačan neke stvari. on je privatnik, on je vlasnik natrona. šta sad oče? da mu država nađe posal, izvadi ga iz gabule. svi privatnici oče da zarada bude njiova, a državi daju dugove i da država uskače u krizi.pa to je van svake pameti. tako će sutra i škver. di je bija kad je sta bolje. paradirala mu je familija po selu u kolima . gradile se kuće .na posal nije dolazila rodbina, visila po gojači i rivi na štekatima, mondiralo se dok su radnice radile i bolesne. tribalo je racionalnije i štedljivije poslovat a ne se prikazivat tajkunima

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5363)

  a da je bilo legalizirat i nabavit papire za stanicu za tehnički pregled i ona zdanja gori šta je izgradija...za ništa dozvole nema...može se keson po glavi poklopit

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1211)

  to je sve rezultat vlasti u kaštelima. mito , zatvaranje očiju i ušiju onih na vlasti koji nasilu oče i nas očorit i oslipit da nevidimo šta rade odnosno kako ne rade a primaju debelu plaču dok ljhudi ostavljeni bez posla skupljaju boce i nose u getroa za kruv i mliko.ako močić slabo stoji neka propane ka i druge firme a radnike obeštetit od privatne imovine njegove i od sestre mu jer su svi njezini ionako bili na platnon spisku a nisu ni znali koje in je radno misto.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4116)

  jesi platija ljude sta su ti radili

  oko 7 godina prije
 • sucurac (Gost_217)

  Vec pet mjeseci placu nismo dobili. Sram ga bilo slikavat se i u javnos stavljat slike.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4116)

  on je uspjesan i pametan a svi mi smo glupi itrebamo mu se divit a to sta duguje okolo toga se j...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2162)

  [quote name="Gost_4116"]on je uspjesan i pametan a svi mi smo glupi itrebamo mu se divit a to sta duguje okolo toga se j...[/quote]<br /><br />istražite poslovanje i tužite ga. šta plačete, ajdete mu ispod ponistre i udrite u ramine.

  oko 7 godina prije
 • mudroslav kambelovski (Gost_9815)

  Tko te nezna skupo bi te platija....a zemlja na Mejama,a stanica za tehnički pregled auta,a kafić,a slupani auti,a Seke kad zagrabi u kasicu....laži ti laži,a plaće kasne i kasne i kasne po tri četiri miseca...e moj tajkunčiću narast če ti veliki nos....PINOKIO jedan!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2162)

  a šta je reč da je ovaj članak arhiviran a drugi imaju po 4-5 stranic

  oko 7 godina prije
 • cima (Gost_4344)

  .... triba bi te bit sram svega šta si učinija od vrimena studentskog centra priko natrona - kaštelanke do danas..polako radi se inventura koja neće ni tebe falit...

  oko 7 godina prije
 • Gost 777 (Gost_8193)

  Mozda ga spasi to staje prodao tehnicki pregled i te pare ulozi u proizvodnju i da radnicima isplati place i mislim da bi bilo vrime da gradani kastela pocmu dolaziti na tehnicki u kastela ipak te pare ostaju u opcini

  oko 7 godina prije
 • 147 (Gost_5875)

  ipak ga je proda idemo svi u kastela

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1212)

  Samo vi ajte i lipo se provedite.....hahahaha

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska