hren
 

Na Trgovačkom sudu u Splitu u utorak se održala peta javna dražba za prodaju kaštelanskog Adriachema. Zainteresiranih kupaca nije bilo pa je cijena s 56 pala na 50 milijuna kuna. Interes je iskazan samo za dijelove tvornice na kojima nema založnog prava pa su na dražbi prodani Dom za samce, dio stanova u Kaštel Gomilici, te jedno zemljište od 46 kvadrata za ukupan iznos od 900 tisuća kuna. Međutim, od toga iznosa samo 5 posto ide u stečajnu masu tako da od toga radnici neće dobiti ništa. Sindikalist Željko Stojak je uvjeren da je za ovakvo stanje kriva država.

- Izgleda da se sve urotilo protiv nas. Evo i nebo plaće nad našom sudbinom. Nama je najveći problem bivši vlasnik, odnosno država. Ona je najodgovornija za ovo stanje i za ovo što nam se sada događa u stečaju, ali ta gospoda nas ne žele primiti ni na razgovor pa da nam kažu: "Vi ne zaslužujete ništa, vi ste krivi za to što je Adriachem otišao u stečaj i to platite!"

Možemo se mi boriti ovdje za cijenu, ali kakva korist od toga kada nama ne ide ništa od toga. Iskaču neke zabilježbe od prije 20 godina, samo naše zabilježbe ne vrijede. Svačije vrijede osim one od radnika. Ovdje je jedino dobro odvjetnicima, sucima, stečajnim upraviteljima i nekim ljudima koji po vrlo povoljnim uvjetima dolaze do vrijedne nekretnine - rekao je Željko Stojak i dodao da pod ovim uvjetima od eventualne prodaje Adriachema za 50 milijuna kuna radnicima ne bi ostalo ništa.


- Bez pristanka našeg bivšeg vlasnika mi ne dobivamo ništa. Ispada da se borimo za njih jer mi ne damo da cijena pada - zaključio je Stojak.
Bivši radnici Adriachema s pravom su razočarani, no uvjereni su da još nije kasno te odgovorni povuku poteze koji bi bili u interesu radnika, ali i Vlade.

- Dogodit će se ono čega smo se bojali. Iz protesta nisam bio na ročištu jer sam znao kuda to vodi. Odgovorni bi mogli napraviti ono što bi svaki gospodarstvenik učinio, odnosno da oni kupci koji su govorili da imaju 55 milijuna ne čekaju daljnje smanjenje cijene.

Po zakonu se bivši Adriachem mora prodati u roku od 18 mjeseci i oni mogu čekati dok cijena padne na jednu kunu. Vlada u svom interesu može donijeti odluku o obustavi stečajnog postupka na način da ona svoja potraživanja zamrzne i da čeka bolja vremena ili da ona vodi prodaju zemljišta jer kupci čekaju stečaj znajući koji je suhoparni zakon. Ni u jednom ni u drugom slučaju radnici ne dobivaju ono što zaslužuju - poručio je bivši radnik Adriachema Jozo Stipanović.

Izvor: Dalmacijanews
 


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost_5623)

  Evo vam prilike, gradonacelnice, zupane i svims sto idete na izbore, pomozite ljudima, ne drzite samo govore

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1174)

  A vi se puče svađajte ko je bolji

  oko 7 godina prije
 • HDZ (Gost_9164)

  Idemo dalje!<br />Idemo dalje!<br />Idemo dalje?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6216)

  Prodat za kunu pa prenamijenit zemljište znamo šta dalje ide

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6088)

  Gost 5623 kaže da župan i gradonačelnik i svi koji idu na izbore pomognu radnicima ?<br />Oni su ovu tvornicu i uništili.<br />Kojem poduzeću u Hrvatskoj su političari pomogli , na tisuće radni mista je zatvoreno,a oni gledaju samo svoj džep.<br />Otimaju jadnim radnicima ono što im po svim zakonima pripada.<br />Zašto je dozvoljena hipoteka državi , a ne radnicima za neisplaćene plaće još iz 2000 g i 2001 godine kao i 10 zadnji plaća.<br />Ovu tvornicu je vodila politika postavljala DIREKTORE i NADZORNI ODBOR<br />a oni nevidljivi upravitelji iz HDZ-a i SDP-a su promatrali i donosili odluke da se ova tvornica ugasi.<br />Ante Sanader je rekao da je njegov najveći uspjeh što je zatvorio EX JUGOVINIL-ADRIACHEM i ADRIAVINIL.<br />U poduzetnike Kaštela ja nisam vjerovao od početka . Naj veći od njih Dragičević ima temeljni kapital firme cca 55.000 kn.<br />Ovo se može samo u nas dogoditi da srdela proguta ve4liku ribu-KITA.

  oko 7 godina prije
 • 5623 (Gost_5623)

  slazem se sa svime gore navedenima, komentar je upucen njima povodom izbora, jer se sad svi kunu da ce spasit Kaštela, pa evo im prilike da pocmu i prije izbora (pod ovim, svi koji idu na izbore, mislio sam na kandidate

  oko 7 godina prije
 • (Gost_946)

  Mene zanima kako će se objasnit radnicima da oni neće dobit svoja potraživanja,dok su neki iz firme svoja potraživanja unovčili kroz prabijanja dugova za otkup stanova. znači da svi nismo u istom položaju, te koje bija pri vrhu bolje je čuja "Misu".

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7191)

  Država je u brodogradilišta "usula" milijarde, dala mukte navodnim gospodarstvenicima a država će dati otpremnine , kome oni mažu oči? <br />Nimalo mi nije žao što će dobiti otkaze, neka se malo tresu i pate. Znam da nije ljudski, ali sve ovo bi velika večina sto rade u državnim službama trebali osjetiti pa da vidimo bili bilo prosvjeda i rušenja vlasti! Dok maki ljudi ostaju bez posla onima gore nije bitno jer rade po zakonu.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska