hren
 

DOBRE VIJETI IZ ŽELJEZARE
Adria čelik je pokrenula testiranje postrojenja u pogonima čeličane bivše Željezare Split, čime će se u cijelosti zaokružiti proizvodni proces u oba proizvodna pogona željezare - čeličani i valjaonici, izvijestili su danas iz te tvrtke.

Na pripremi pogona čeličane te na poslovima proizvodnje u obnovljenom pogonu valjaonice trenutačno je zaposleno 140 radnika, a s početkom proizvodnje u čeličani očekuje se zapošljavanje ukupno 200 radnika, ističu iz Adria čelika.

Kao i u slučaju pogona valjaonice, u kojoj je proizvodnja rebrastog betonskog čelika uspješno započela sredinom prošle godine, napominju da je testiranje pogona čeličane vrlo zahtjevno jer postrojenje skoro četiri godine nije bilo u funkciji.

U prvoj okončanoj fazi testiranja postrojenje čeličane je već atestirano na tzv. "hladnu probu" (pokretanje postrojenja u prazno, bez grijanja peći taljenja metala), a slijedeća faza testiranja je tzv. "topla proba" odnosno pokretanje probne proizvodnje - taljenje željeza i lijevanje čeličnih gredica - tijekom koje se testiraju pojedini segmenti postrojenja čeličane (elektrolučna i lončasta peć, livni lonac, konti lijevalica te sustav otprašivanja).

Nakon što svi strojevi i oprema budu temeljito ispitani i atestirani te po dobivanju svih potrebnih dozvola započet će i redovita proizvodnja u čeličani.

Komplementarna čeličanska i valjaonička proizvodnja u velikoj mjeri će povećati efikasnost tehnološkog procesa i poslovanja, jer će se proizvodnjom čeličnih gredica, koje su ulazna sirovina za valjaonicu, znatno smanjiti troškovi proizvodnje konačnog proizvoda Adria čelika - rebrastog betonskog čelika.

Pokretanjem proizvodnje u oba proizvodna pogona, ističe se, bit će zaokružen značajni investicijski ciklus usmjeren na remont strojeva i opreme te na investiranje u nova tehnološka rješenja.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • kj (Gost_1848)

  vala dragon bogu neka dobra vist

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7119)

  rada samo rada

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9241)

  Sad se čeka da se jave Dalma i Ivna :eek:

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3215)

  Goste _9231 ,Nije potrebno da se sada jave ni Dalma ni Ivna.Ono što smo danas pročitali u Slobodnoj razveselilo je Kaštelane i okolicu.Gđa Matić je lijepo započela i još ljepše zatvorila članak "Naravno, uz poštovanje svih EU i hrvatskih standarda zaštite okoliša". Bravo za Gđu. Matić! Nadam se da su ovo pročitali lokalne vlasti Grada Kaštela i također odgovorni za zaštitu okoliša u SD Županiji a vjerujem da je resorno Minist.( Zmajlović)upoznato i prije ovog članka.Sada je vrijeme da se Grad Kaštela i Županija organiziraju i da uspostave redovitu i nezavisnu kontrolu svih emisija iz Adria čelika onako kako je to u EU i hrvatskim standardima. Imaju vremena pripremiti se i biti odgovorni zaštitnici građana. To im ne će biti teško jer je Adria čelik njemačka tvrtka , oni ne će štediti na zaštiti okoliša,ostvariti će dobru suradnju s lokalnim i županijskim vlastima, onako kako se radi u Njemačkoj.Lijepa je to vijest za građane i političare,sadašnje i buduće. koji brinu o njima.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2312)

  uvik..Danke Deutschland..neka to ..neki..nikad progucat.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • 12345678910 (Gost_3131)

  fala bogu da se radi <br />i da se zaradi :lol: :P :D :-) ;-) <br />:poop:

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5984)

  drago mi je da se počima radit ali sam nekako pesimista u vezi toga

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8179)

  Goste _5984,zar sumnjaš u naše gradske i župnijske vlasti da ne će dobro kontrolirati emisije koje će Adria čelik slati u okoliš i ugrožavati zdravlje građana? Pa oni su iabrani da nas štite Goste_5984!

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska