hren
 

(PRE)SKUPO
Stečajni sudac Jozo Ćaleta proglasio je jučerašnju prodaju imovine “Adriachema” u stečaju neuspjelom i odredio novu na dan 20. prosinca 2012. godine, ali s novom cijenom od 87.040.000 odnosno 20 posto nižom u odnosu na jučerašnju. Na jučerašnjem dražbenom ročištu cijena je, podsjetimo, bila 108,8 milijuna kuna ili 14,4 milijuna eura.

Sudnica Trgovačkog suda u Splitu jučer je bila gotovo prazna, najbrojniji su bili novinari, dok se od bivših radnika, sada vjerovnika “Adriachema” pojavio samo sindikalni povjerenik Željko Stojak.

Stečajni upravitelj Ivo Jukić izvijestio je suca da nije uplaćena ni jedna jamčevina, a sudac Ćaleta je priopćio da nije zaprimljena ni jedna ponuda za kupnju. Preostalo je, dakle, samo oglasiti novo dražbeno ročište u roku od mjesec dana. Premda je izvjesno da se nižom cijenom, što je posve zakonito, želi privući kupce, izvjesno je također da je sa svakim dražbenim ročištem sve manje nade za bivše zaposlenike “Adriachema” da će naplatiti barem dio svojih potraživanja.

Ako ih i ne treba zabrinjavati podatak da su ukupna priznata potraživanja vjerovnika 356 milijuna kuna, razloga za brigu daju im razlučni vjerovnici. Država (AUDIO, HEP) i Grad Kaštela kao razlučni vjerovnici imaju prednost u odnosu na potraživanja radnika, a prijavili su 143,5 milijuna kuna. Istina, pravo razlučnosti nastoji im se osporiti, no država ima potraživanje neosporivih 70 milijuna kuna i tu za zaposlenike nestaje svaka nada.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_9106)

  Proglasit ce on jos par prodaja neuspjelim, sve da bi se neko od lokalnih geliptera "po nista" domoga parcele prvi red uz more 8)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3236)

  Za gosta 9106,<br />ako imaš kunića ni tebi niko ne brani da kupuješ na dražbi.<br />Lako je sada, više nije bitno,izostali su krivci najvažniji koji su doveli do ovoga .<br />Nikada nitko neće odgovarati.

  oko 7 godina prije
 • Bivši Adriakemovac (Gost_6051)

  Država je dekretom oduzela tvornice radnicima.Poslije ih je privatizirala preko Banaka, a EX JUGOVINIL sa otplaćenim kreditima kod Splitske Banke.Glavnu rič su imali političari Kaštela koji neće tvornicu blizu svoji kuća iako ih je ova tvornica othranila.Dokrajčili su je do kraja, a sada radnici neće dobiti svoje zarađene plaće iz 2000 i 2001 godine,kao i 10 zadnji neisplaćeni plaća samo su dobili 3 minimalca što ih po stečajnom zakonu pripada.O kolektivnom ugovoru ništa od otpremnina ?<br />A DRŽAVA (AUDIO) ima 70.000.000,-KN<br />NEOSPORIVI POTRAŽIVANJA?<br />Kako radnicima nisu isplaćene plaće još iz 2000 i 2001 još za vrjeme Direktora Petra Čove koji je na ZBORU RADNIKA Demagoški objašnjavao da će mo sada svi primati po 1.500,-Kn a razliku do plaće svakog pojedinog radnika kasnije kad izađemo iz krize.<br />Sad ga pitam Zašto nije hiporekom zaštitio radnička potraživanja (plaće) kao što je učinio AUDIO-DRŽAVA,

  oko 7 godina prije
 • (Gost_776)

  Država ima pravo prve naplate? Ako se zna da je firma posrnula pod vlasništvom te iste j...e države, može li se tužit RH i bivše uprave ka i Ivu Sanadera za korupciju (Ina-MOL), a ne da ista država opet mrcvari radnike? Ako ne može, onda socijalni dogovor: država se prva naplati, prizna grije uprava, pokrene kaznene postupke protiv bivših uprava, a novac od tražbine uplati radnicima? Može, ali NEĆE.

  oko 7 godina prije
 • re (Gost_1116)

  meni fali 87 miljun kuna da kupim

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5089)

  Goste u pravu si,samo to 95 posto građana zna da je tako.A oni misle da samo 5 posto znadu za njijove namjere.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5089)

  Mislim na gosta 9106.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7227)

  Ma ljudi eto van ekipa u devedesitima financijski direktor i tim. Oni su pobrali ogromne novce za nšta, za to šta su doveli tvornicu u propast.Za to su dobili otpremnine , anisu ni radili ništa.Dolazili su u 11 a išli doma u 12.I podiili pare.Pa zar to nije malo sumnjivo.Sve se zna sve je poznato,eto jednog od krakova hobotnice,koji ima mali milijun.Nema ni u Kini više.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_46)

  Radnici dignite se na noge i tražite suđenje za one koji su vas doveli na ono. Šta ste takve pi...tine plašljive???

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1140)

  [quote name="Gost_46"]Radnici dignite se na noge i tražite suđenje za one koji su vas doveli na ono. Šta ste takve pi...tine plašljive???[/quote]<br />Koji radnici? metoda iscrplkjivanja je prokušana. ko je šta zna i moga, iša je odavna ća. Osta je onaj koji (objektivno ili subjektivno) ne triba nikome. Nekolicina je kompromitirana falšin penzijama. I ko je osta na kraju? Šaka jada. Tribalo se bunit na početku 1990-tih, kad su tvornice jedna za drugon upadale u "krizu", samo smo mi onda vikali: "Nek me krede kad je moj!", umisto. "Nećeš, razbojniče!". Ali to bi bila druga zemlja, drugi narod i druga vlast... Ukratko, sve je išlo po planu.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska