hren
 

NEĆE NA DRAŽBU
Aktivnosti oko osnivanja zajedničkog poduzeća kaštelanskih obrtnika, poduzetnika te gradskog poduzeća “Zeleno i modro” radi kupnje imovine “Adriachema” u stečaju, nastavljaju se, ali se tvrtka sa svojom ponudom neće pojaviti ni na drugome dražbenom ročištu zakazanom za 20. studeni ove godine na Trgovačkom sudu u Splitu.

Rekao nam je to Ivan Gotovac, predsjednik kaštelanskog Udruženja obrtnika, izravno uključen u ovu akciju i sa svojim poduzećem. Procjena je, kaže Gotovac, da cijena od 108,8 milijuna kuna (preračunato 14,4 milijuna eura), premda 20 posto niža od one na prvom ročištu, nije dovoljno niska za isticanje ponude.

U međuvremenu se javljaju zainteresirani, sada ih je više od 30, među kojima ima i onih iz Solina i Splita. Što je još važnije, javile su se i banke zainteresirane da prate kaštelanske gospodarstvenike u realizaciji njihove ideje o prostoru Adriachema u Kaštel Sućurcu kao obrtničkoj zoni.

Nova tvrtka, novi model...

Budući da vremena za organiziranje imaju više nego dovoljno, poduzetnici će tek donijeti odluku hoće li se aktivirati u postojećem poduzeću “Kaštelanski poduzetnici” d.o.o., osnovanom prije nekoliko godina kada su bezuspješno pokušali kupiti “Adriachem”, ili će osnovati potpuno novu tvrtku. Isto tako, donijet će odluku hoće li se organizirati po tada zamišljenom modelu ili iznaći neko drugo rješenje, kazao nam je Nikša Dragičević, vlasnik i direktor NIRD-a, također uključen u akciju.

Prema tadašnjem modelu, kaže Dragičević, poduzetnici bi financirali izravno 30 posto vrijednosti (kupoprodajne cijene “Adriachema”), dok bi 70 posto namaknuli kreditnim zaduženjem kod banke. Udio u gotovinskom plaćanju ovih 30 posto ostvario bi se recipročno udjelu u suvlasništvu tvrtke.

Suvlasništvo (dioničarstvo) bi se pak temeljilo na udjelu u vlasništvu prostora “Adriachema”. Kredit bi vraćali plaćanjem najma za onih 70 posto prostora kupljenog kreditom, koji bi im nakon otplate ostao u vlasništvu.


Cijena nema donju granicu

Za razliku od dražbe u ovršnom postupku, u kojemu prodajna cijena ne smije ići ispod jedne trećine procijenjene vrijednosti nekretnine, na dražbi u postupku stečaja donja cijena nema granicu. Stečajni sudac, dakle, određuje cijenu, svaki put nižu i ima rok od 18 mjeseci od trenutka otvaranja stečaja u kojemu imovina poduzeća treba biti prodana.

Niža cijena naravno znači mogućnost većeg broja zainteresiranih kupaca, ali u tom slučaju i mogućnost nadmetanja, pa nekretnine idu onome tko ponudi više.


Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (18)

 • (Gost_1435)

  Evo govoru da će cijena Adriachema past na 2000 kuna, pa cemo ga svi moc kupit. <br />Aj, jaj, jaj ...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5187)

  ........... i nemojte kukat , kad Vam to otkupi neko "nepozeljan" . Onda ce naravno biti kasno . ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3531)

  "nepozeljan"..sto ti to znaci..objasni.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • haha (Gost_2126)

  kako nasi domaci posten svit masti brk

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4418)

  Ča bi ti poduzetnici tili kupit za bagatelu.Naka se napravi park i kad dođe vrime onda prodavat.Zašto se nebi moglo iznajmit?Skuplje je Ževrnja prodava u Dugopolju a di je Dugopolje.????

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7222)

  to nisu poduzetnici ni neki poslodavci, gledajte ja sam clan obrtnicke komore i znam kako stvari idu, ej ni jedan btnik nije toliko snazan da kupi ogradu oko adriachema akamoli ista drugo. kakvo udruzivanje obrtnika po kojem zakonu i u koju firmu se oni misle udruziti???

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9185)

  gotovac,matela i ostala ekipa biće 2:0 za moralića.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_171)

  Ja navijam za domaće!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1640)

  Sad sindikalisti, b. žujas i č. pulina šute !!! <br /> Jeftino su prodali kožu. Na kraju će ostat i bez gaća. Hvala im za sve što su uredili da dođe do ove sramote, ali nema veze oni će i dalje pričati kako su uradili sve najbilje i veličati svoje djelo te pričati unucima kako su upropastili ono šta nitko drugi nijr mogao...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8355)

  a najbolje da ga dobijete za 1 kunu<br />svi su pozeljniji od ovih

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2014)

  Uspjeh domaće pretvorbe: tvornicu s infrastrukturom, tehnologijom, strojevima i ljudima prodaje se za skladište. To je isto ka da u Lisinskoga otvorimo javni zahod. Sićan se referenduma o odcjepljenju, samo se ne sićan referenduma kojim smo omogućili krvavi pir po gospodarstvu ex SR Hrvatske divljoj bandi s početka 90-tih. Ili se to podrazumijevalo, obzirom na zacakljene poglede okoline, kako nemisleće, tako Boga mi i pokoje misleće. Sad plači, voljena zemljo i divlji, prevareni narode...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9036)

  Ali radnici su dobili otpremnine,iz adriachema,sami i se triba imenovat.Prije 12 godin. Zna se ekipa dobro,svima znana nek se i obznani,

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9706)

  [quote name="Gost_3531"]"nepozeljan"..sto ti to znaci..objasni.. ;-)[/quote]<br />"nepozeljan" ; to bi bia kupac koji bi sa istim spekulira u slijedecih desetak ili vise godina , bez da nesta korisnog ucini . Jesam u pravu ili ne ?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1137)

  Nepoželjni ili poželjni od koga ?<br />Postoji u narodu izreka :"Ćari daj bože da te CAR (bogat čovik) uzme , a oko kuće se cigani motaju." Ovi naši nemaju za ogradu kupit Adriachema što predhodnik reče,a kamoli Adriachem koji je odhranio brojne Kaštelane i doseljenike.<br />Ova prodaja i sve druge u stečaju su pravno pokrivene a moralno ?<br />Država ili AUDIO će se naplatiti jer ima Fiduciju nad nekretninama , a radnici koji su do stečaja ostali jer nemaju gdje otići 333 000 nezaposleni u Hrvatskoj neće dobiti ništa iako su prvi naplatni red.<br />Među njma je i bivši radnik PRKUT kojemu je mješalica dok je čistio otkinula nogu i sad kao invalid bez noge dolazi na ročište (na prvom sam ga vidio) tražit svoja prava i ostali radnici koji po kontejnerima traže boce da bi preživjeli a novce od prodaje će dobiti AUDIO -Država za kupovinu auta sa grijačima za GUZICU jer smo na svoju misle.<br />Molim gosta 9036 da napiše imena oni koji su dobili otpremninu prije 12 godina.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6499)

  jesu naši podmirili liniću dug

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1951)

  Drugin ričima svi bi kupili a nemaju pinez.Fala bogu nema više za kunu?? ..il ima jer kad ovi kupe pola prodaju osta če in pola za kunu "naravno"

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5188)

  Niko ne komentira šta bi radija na ton mistu i to je najveća žalost. Još se drpa i peruša ostavština davnih projekata i investicija, živi se od penzija roditelja zarađenih prije rata, otkupljuju stanovi od prije rata, ništa nova se ne nazire. Ostale su narodu butige i kontejneri.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9036)

  Neka vrati pare ko je dobija tj uzeja prije 12 godin.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska