hren
 

REPOVI?
Niti jedna ponuda nije stigla za kupnju imovine “Adriachema u stečaju”, kaštelansku tvrtku u državnom vlasništvu, procijenjenu na 18 milijuna eura (136 milijuna kuna) SEnD kazao je stečajni sudac Jozo Ćaleta na jučer održanom prvom dražbenom ročištu na Trgovačkom sudu u Splitu.

Budući da je jučerašnja prodaja proglašena neuspjelom, na prijedlog stečajnog upravitelja Ive Jukića bit će oglašena nova, ali sada s 20 posto nižom cijenom u odnosu na procijenjenu vrijednost, odnosno za 108,8 milijuna kuna, ili 14,4 milijuna eura. Novo ročište zakazano je za 20. studenoga ove godine. Smanjenjem cijene, što je zakonito i očekivano, dodatno su se smanjili i izgledi bivših zaposlenika, a sada vjerovnika “Adriachema” za naplatu njihovih potraživanja.

Ukupna priznata potraživanja vjerovnika iznose 356 milijuna kuna, no bivšim zaposlenicima briga su razlučni vjerovnici, odnosno država (AUDIO, HEP) i Grad Kaštela, koji imaju prednost u odnosu na prvi isplatni red u kojemu su i potraživanja radnika. Razlučni vjerovnici su prijavili 143,5 milijuna kuna potraživanja, pa sve da im se na dio uspije osporiti pravo razlučnosti, ostaje “državnih” neosporivih 70 milijuna kuna.

A država se ne želi odreći svojih potraživanja u korist radnika. No, nada da to, ipak, učine, ostaje sve dok se imovina ne proda. Osim toga, od prodajne cijene valja namiriti troškove poduzeća koji mjesečno iznose oko 200.000 kuna, kao i troškove postupka.

Gdje su pet stanova i poslovni prostor u Sarajevu?

Nezainteresiranost kupaca pratila je i nezainteresiranost bivših zaposlenika jer ih se jučer na sudu pojavilo svega desetak. Izostali su i predstavnici najvećeg vjerovnika – države. Malobrojnost nije spriječila radnike za postavljanje pitanja stečajnom upravitelju Ivi Jukiću, s kojim je rasprava na trenutke i zaiskrila. Željko Stojak, sindikalni povjerenik, upitao je zašto u popisu imovine “Adriachema” nema Sportskog centra “Jure Bakotić” u Kaštel Gomilici, površine oko 25.000 kvadrata. Ako je u vlasništvu Grada Kaštela, zatražio je na uvid dokumentaciju kako je Grad postao vlasnik.


Željko Stojak traži neke odgovore

A prostor u Sarajevu?

Stojaka je zanimala i sudbina poslovnog prostora u Sarajevu, procijenjenog na 50.000 eura, kojemu se u papirima izgubio svaki trag. Baš kao i za pet stanova u Kaštelima koji su bespravno useljeni, a trebalo ih je procijeniti i ponuditi na prodaju. Stojak se u svom pitanju pozvao na nalaz državne revizije iz 2004. u kojemu se navedene nekretnine navode kao imovina “Adriachema”. Ivo Jukić obećao je da će Stojak odgovor dobiti u pisanom obliku, te da će na skupštini vjerovnika podnijeti izvješće.


Izostala i ponuda kaštelanskih poduzetnika

Na prvo dražbeno ročište ponudu nisu poslali ni kaštelanski poduzetnici, zainteresirani za imovinu “Adriachema” u Kaštel Sućurcu. Zajedno s gradskim poduzećem “Zeleno i modro” i gradonačelnikom Josipom Berketom, oni namjeravaju osnovati poduzeće i prijaviti se na dražbu, ali, prema ranijoj najavi, kad ponuđena cijena bude niža.


Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_4265)

  toliko o strucnosti stecajnog suca jozi caleti

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3204)

  Najbolje je da je grad prepustija sportski centar Stojaku da ga on prodaje. Pa najnormalnije je da je to ostalo gradsko što koriste naša djeca i sigurno je da se na tom prostoru neće graditi stanovi i da nikada neće doći u ruke tajkuna.Ovo za stanove zašto Stojak nije postavlja ova pitanja dok tvornica nije išla u stečaj.Naposljetku ko je taj Stojak sindikalni vođa koji je ima priliku da se bori i sprijeći odlazak Adriachema u stečaj pogotovo što je zna da će najviše izgubiti radnici odlaskom u stečaj. Bilo je glavno ne raditi ništa islikavati se i od države tražiti minimalce i tako godinama sami sebi kopati rupetinu za koju su krivi najviše sindikalni vođe kao što je stojak i Stipanović na čelu sa direktorima velikanom Kaštelanskog privrednika Brkom i Čovom.Gospodo za sudbinu radnika vi ste jedini krivci i ne mogu vas oprati više nikakva pitanja na ročištima. Šta ste požnjali sad kusajte.

  oko 8 godina prije
 • stečajni upravitelj (Gost_2252)

  baš ste se usrićili moji adriakemovci.<br />http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/108163/Default.aspx

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5214)

  neće prodavat stojak ali oće ivo jukić

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3531)

  brko..covo..caleta..jukic.. ;-)

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4126)

  brko,čovo,čaleta,jukić,brko,čovo,brko čovo,jukić,brko,čovo,brko,čovo,<br />tako su se nekako izmjenjivali, pa sve tako i svaki put njima otpremine, meneđerski ugovor??,a radinku čuna!!!!<br />A stipanović i stojak mućak.Dobro si napisa goste 3204.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3204)

  Gost 9106 je na pravom tragu. Mislim da je malo pretjerao, sportski sadržaji za djecu nisu potrebni da bi se prao novac, oni su tu da se pere imidž. Dobit od jedne prenamjene ili preprodaje zemljišta su veća nego suma koju je bilo tko u Kaštelima za cijelog svog života donirao potrebitima, crkvi, djeci itd. To je sitno ulaganje, a u politici je velika zarada.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9097)

  nema kume srice dok se ne sazna okle nekim ljudima ono sta danas imaju? Sve preispitat i eto van place za sve.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1127)

  E moji momci! Pogotovo vi iz pogona, bez alata i zanata, kad van je Jozo Srtipanović govorija jedno, a vi u Duje Milina po "kasu"! Ha-ha! Sad neka van Stojak i Bujas držidu pivanu misu. Pouka? Ko je lud, ne budi mu drug! Uostalom, u Jugovinilu su dosad ostali ili teški neznalice i neradnici ili šaka nevlje koja čeka penziju.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_233)

  goste 1127 jadan li je tvoj život ti se cili raspadaš od mržnje i jala.

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska