hren
 

SPLIT - Dogovor prema kojemu će država preuzeti zemljište površine 93.000 četvornih metara na ime podmirenja poreznog duga Kaštelanskih staklenika, u iznosu od 47 milijuna kuna, i ponovnom objavljivanju natječaja za prodaju zemljišta u Resniku splitskoj Zračnoj luci, mali su dioničari kaštelanske kompanije dočekali burnim prosvjedima.

Dioničar koji se javio redakciji SEEbiza tvrdi da će dioničari takvim dogovorom biti oštećeni za najmanje 50 milijuna kuna a ostat će i bez dodatnih 142.000 m2 zemljišta.

- 63.000 m2 sa sjeverne strane piste i ne vrijedi neke velike novce, jer to zemljište ZL Split koristi kao sigurnosnu zonu, a naravno, koristi ga bez naknade godinama. Recimo da to zemljište i ne vrijedi više od 505 kn, ispada da vrijedi 32 miliona. Po tome ispada da je ostatak poreznog duga 15 milijuna kuna. Dodatno, država želi još 30.000 m2 zemljišta Resnik. Pa, to zemljište vrijedi minimalno 1.500 kn po m2 ili ukupno 45 mil. kuna ili 30 milijuna kuna više od duga, tvrdi dioničar koji je želio ostati anoniman.

Dogovoreno je da se ponovo raspiše natječaj za 49.000 m2 i  to zemljište je Porezna uprava procijenila na 999 kn po m2, jer je prijašnjih 1.145 kn bilo puno za Zračnu luku, dodaje.

- Imam dokaz (u prilogu) da je Porezna uprava dala pismeno procjenu tržišne vrijednosti tog zemljišta po pacelama, a procjena se kreće od 1.319 sve do 1.829 kn za m2. Znači, da se na taj način želi oštetiti Kaštelanske staklenike za dodatnih minimalno 24,5 mil. kuna, upozorava.

Ono što je najvažnije u cijelom procesu, Zračna luka Split je uspjela izlobirati da se kompletan Resnik u vlasništvu Kaštelanskih staklenika prenamijeni u zonu IS1 ili za potrebe ZL Split.

- Dakle, radi se o 214.000 m2 najvrjednijeg i najkvalitetnijeg zemljišta u vlasništvu Staklenika, kao i o najvrjednijem zemljištu na tom području uopće. Na tom zemljištu ima 112.000 m2 staklenika s najnovijom tehnologijom uzgoja krastavaca, itd. To zemljište ima kompletnu infrastrukturu na zemljištu, na kojoj se može napraviti mali grad, tko je procijenio tu infrastrikturu? Nitko! Porezna je dala procjenu samog zemljišta, što znači da ovlašteni sudski vještak nije po zakonu napravio procjenu, tvrdi mali dioničar.

Dodaje kako su Kaštelanski staklenici prenamijenili zemljište za ZL, a zapravo tu obavljaju svoju djelatnost, koju će kao zbog ZL preseliti na Knežine. Pa, gdje je tu odšteta za Kaštelanske staklenike, pita se mali dioničar.

- Zamislite ovu banalnost, prenamijenili su to zemljište za ZL, a da od njih nisu zatražili nikakvu garanciju da će isto i otkupiti po tržišnoj vrijednosti. Nisu od njih zatražili ni dinamiku plaćanja tog KOMPLETNOG zemljišta. Budimo iskreni, tko bi kupio Kaštelanske staklenikem, kad zna da tu ne može obavljati djelatnost ili da će je obavljati dok se ZL ne prohtije otkupiti neki daljnji komad, pita se.

Smatra da je ZL Split u suradnji sa AUDIO-m i državom izreketarila Kaštelanske staklenike.

- Prenamijenili su im najvrijedniji dio za sebe, kojeg ne žele platiti po tržišnoj vrijednost, već po svojoj procjeni. Da, to je procjena ZL, jer je netko iz porezne uprave procijenio poslije kako njima odgovara. Sve se namjerno odugovlači mjesecima, kako bi Staklenici došli u nezavidan položaj i pristali na sve što ovi ponude, tvrdi.
 
Za kraj, frapantan podatak. Staklenici su od svog osnutka rasprodali (sa ovim sada) zemljište u veličini 80 velikih nogometnih igrališta.

 

Izvor: Www.seebiz.eu


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • (Gost_9214)

  imamo hrvatsku :D

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9602)

  Pojte u Lušić i stavite Vranji cviće

  oko 8 godina prije
 • MATE (Gost_4973)

  Lobi koji je gradio terminal privodi kraju davno započeti posao. Nedodirljivost pojedinaca bez obzira na vlast u Hrvatskoj postaje sve vše ironija ovog grada.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5907)

  IS1 (aerodromska infrastruktura)znači da se tu ne mogu graditi velike građevine, a Staklnici mogu svoju osnovnu djelatnost obavljati koliko žele, nitko ih ne sili na prodaju. Osnovno je da Staklenici to žele prodati jer im treba novac, jer stalno prizvode gubitke (NITKO SE NE PITA ZAŠTO). Prije par godina su dio zemljišta prodali ZL za 40 milijuna kuna(podaci iz Porezne uprave), da bi nakon toga ponovo napravili gubitak od 100 milijuna kuna. Staklenici stalno prodaju zemljište da bi pokrivali gubitke.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6242)

  Ako ne znaju radit, nek zatvore firmu jer ovo šta se radi je za kazneni progon ljudi koji su radili i sad koji rade u upravi a u biti njihov se rad sveo na prodavanje zemlje.

  oko 8 godina prije
 • lova (Gost_6167)

  Pilaju granu na kojoj side,ali nema veze glavno da lova svima kapje(i upravi i radnicima i piliticarima). SVI REVNO RADE. I idemo dalje.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2922)

  bolje državi nego privatnim firmama.<br />A sve uprave i direktori bi tribali bit u zatvoru zbog nesavjesnog poslovanja.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4099)

  Kao prvo: tko je prenamjenio zamljište? Grad Kaštela na čelu sa gradonačelnikom Berketom.<br />Kao drugo: Tko je sad na vlasti u državi i želi preuzeti 93000 metara kvadratnih? SDP i njihov direktor AUDIO-a.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4099)

  Pametnome dosta!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1803)

  Ovi mali anonimni dioničar sve zna, pa di je bija dosad, jeli on radnik Staklenika ili vanjski dioničar. Ovo kada Pensa iza njega govori.gost 5907 ima pravo i pojedini dolje. di su ti pinezi od rasprodanih zemljišta od proizvodnje,di su oni šta su sidili prije u Upravnim i Nadzornim odborima, di je njihova odgovornost za propadanje, ne samo Staklenika nego i Kaštelanske rivijere,Jugovonila, Željezare. Vjerojatno sjede u ŽUPANIJI.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1143)

  pa dokle ce vise krast ovi patrioti.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_141)

  Ako ovo vodi rijesavanju situcije neka bue kako je misto da nedamo zadnju vecu kastelansku firmu mi se karamo ko triba u zatvor .

  oko 8 godina prije
 • radnici rade (Gost_4382)

  radno vrijeme i zadaci su im na nivo. :D :oops:

  oko 8 godina prije
 • (Gost_98)

  Prekrasno. Od 90-te je ostvaren tisućljetni san - štetočina i budala! A to je gašenje i rasprodaja terena svih firmi šta su proizvodile: od salate, priko željeza i plastike, do broda! Triba li uopće spominjat čija je to ideja i u čiju slavu se sprovela? Di su sad dežurni Nadhrvati i dušobrižnici? Korumpirani su falšon penzijon i glavarinon. Imam prigovor savjesti: sramim se ko sam i odakle sam, ovo je prestrašno...

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5213)

  - 63.000 m2 sa sjeverne strane piste i ne vrijedi neke velike novce, jer to zemljište ZL Split koristi kao sigurnosnu zonu, a naravno, koristi ga bez naknade godinama<br /><br />ko je tu lud???

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2533)

  [quote name="Gost_5213"]- 63.000 m2 sa sjeverne strane piste i ne vrijedi neke velike novce, jer to zemljište ZL Split koristi kao sigurnosnu zonu, a naravno, koristi ga bez naknade godinama<br /><br />ko je tu lud???[/quote]<br />Ne razumin, oli se ta zemlja ne more koristit?

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3302)

  E, a kad san ja pisa da Zračna luka MORA plačat rentu svim vlasnicima poviše do magistrale, doli do mora i istočno od piste i zapadno. Cirka uokrug jednog kilometra.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_655)

  [quote name="Gost_3302"]E, a kad san ja pisa da Zračna luka MORA plačat rentu svim vlasnicima poviše do magistrale, doli do mora i istočno od piste i zapadno. Cirka uokrug jednog kilometra.[/quote]<br />Rentu za šta? Oli ne mogu sadit? Koliko ja znan, to je sve poljoprivredno zemljište, polje. Uvik su ronjali da in je aerodrom oteja najplodniji dil zemlje, a ovima šta je ostalo, tribali bi bit povlašteni u odnosu na one kojima je oteto bez naknade.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7139)

  Kako to da 15 godina ista Uprava , isti i veći gubici i za vrime HDZ-a i SDP-a. Očekivalo se od novog Nadzornog odbora da će pokušati rješavati nagomilane probleme ove tvrtke,međutim oni zajedno u kolu. Svi krivi, samo i oni prošli Nadzorni s Upravom i ovi novi Nadzorni pravi. Dok se roba prodaje na crno i dok ima najma od privatnika nema straja. Radnici, mnogi kupljeni, neki neuki, neki nemoćni i tako dan za danom.<br />Veliki "domoljubi" koji imaju veze s ovom tvrtkom su dobro uhljebljeni i gledaju oće li ih itko prozvati. Mirno spavaj sine moj...

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska