hren
 

NA 6,5 HEKTARA PROPALI NASADI
Zbog štrajka zaposlenika “Kaštelanskih staklenika”, koji traje već punih mjesec dana, na nasadima rajčica, paprika i krastavaca nastala je šteta koja se procjenjuje na više od šest milijuna kuna! Uprava tvrtke zbog toga će, kako neslužbeno doznajemo, najvjerojatnije tužiti organizatora štrajka, Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV), i tražiti nadoknadu štete.

Prema našim saznanjima, za ovu godinu bilo je planirano zasaditi povrće na površini od deset hektara, ali je zbog nedostatka novca zasađeno samo 6,5 hektara, a teško da će se ubrati i jedan jedini plod. Kod utvrđivanja konačnog iznosa štete trebat će se imati na umu i podatak da su u međuvremenu cijene povrća na tržištu rasle i da bi se, prema nekim pokazateljima, i sa 6,5 hektara uprihodio iznos veći od planiranog.

Zakasnjelo sađenje

Štrajkaški odbor i Uprava su prije početka štrajka potpisali pravilnik o nužnim poslovima tijekom obustave rada, no dovoljno je da izostane jedna u nizu obveznih radnji pa da kompletan urod propadne. Među važnim izostalim radnjama jesu otkidanje zaperaka i “omotavanje” biljaka oko okomitih metalnih nosača kako ne bi padale po tlu.

Sindikalist Ivica Blažević drži da je Sindikat zaštićen pravilnikom o nužnim poslovima za vrijeme štrajka, što znači da će kod određivanja odgovornosti trebati utvrditi i jesu li radnici izostavili koju radnju predviđenu tim pravilnikom. Povjerenica PPDIV-a u “Staklenicima” Ljiljana Milanović kaže da se poslovi rade po pravilniku, ali i potvrđuje da to nije dovoljno za opstanak bilja. “Svaki štrajk donosi štetu, kad su biljke u pitanju, ona je i veća”, naglašava povjerenica Milanović uz napomenu da valja znati i kako je sađenje obavljeno izvan rokova, sa zakašnjenjem.

Uskoro se očekuju i službeni rezultati procjene nastale štete, koju je zatražila uprava poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, a koju obavljaju stručne osobe, koje su se ovih dana mogle vidjeti u obilasku staklenika. U dogledno vrijeme uslijedit će uklanjanje propalih nasada kako bi se spriječilo eventualno izbijanje bolesti u staklenicima. Da se od ovogodišnjeg uroda diglo ruke, potvrđuje i podatak da je predsjednik Uprave Jadran Penga predložio sindikatu odlazak zaposlenika na kolektivni godišnji odmor do sredine kolovoza. O tom prijedlogu sindikat se navodno još nije očitovao.

Ni u ponedjeljak održani sastanak Zvjezdane Blažić, savjetnice ministra poljoprivrede, i Mirka Volarevića, zamjenika ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), s Upravom i sindikalnim povjerenstvom “Kaštelanskih staklenika” nisu utjecali na raspoloženje radnika i odustajanje od štrajka. Radnici, podsjetimo, za ovu godinu nisu dobili ni jednu plaću.

Prodaja zemljišta

Na sastanku se govorilo o nužnosti da se dug Poreznoj upravi od 46 milijuna kuna podmiri prebijanjem do 13. srpnja ove godine jer nakon toga datuma država ide u prisilnu naplatu. Taj bi se dug riješio tako da bi “Staklenici” državi ustupili 80.000 kvadrata zemljišta većim dijelom lociranog iznad Zračne luke Split.

Drugi dio plana je prodaja 49.000 četvornih metara zemljišta u Resniku Zračnoj luci Split. Iz sredstava dobivenih prodajom vratili bi se kratkoročni krediti, isplatilo zaostale plaće i uložilo u proizvodnju.


Zoran Kačić: Odgovoran je onaj koji nije obavio svoj dio posla

Teritorijalni povjerenik SSSH-a za Splitsko-dalmatinsku županiju Zoran Kačić, stručnjak za radno pravo, pojasnio nam je situaciju kada šteta nastane zbog štrajka.

- Moram prvo naglasiti kako sindikat “Kaštelanskih staklenika” nije pri našem sindikatu tako da ja ne mogu govoriti o konkretnoj situaciji. Inače je princip da sindikat kao organizator štrajka bira štrajkaški odbor koji se dogovara s upravom o minimalno nužnim poslovima za nastavak proizvodnje i izbjegavanje štete. Ako je sve provedeno sukladno zakonu i dogovoreno, za štetu je odgovoran onaj tko nije proveo u djelo nužni dio posla.

Teoretski bi se mogla odgovornost za štetu prebaciti na sindikat, međutim treba provjeriti sve okolnosti. Prisjećam se primjera u tekstilnoj industriji gdje je također nastala šteta, ali taj je štrajk bio nezakonit. U ovom slučaju je riječ o zakonitom štrajku. Nerijetko se događa da nastane sitnija šteta tijekom štrajka, ali tada ne bude nikakvih tužbi - kazao nam je stručnjak za radno pravo. K.M.B.


Direktor Penga: Rješenje uskoro

Predsjednik Uprave “Kaštelanskih staklenika” Jadran Penga nije želio detaljnije govoriti o razgovoru vođenom u ponedjeljak, samo je kazao da u relativno brzom roku očekuje rješenje problema i da je u vezi s tim optimist.


Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (21)

 • (Gost_1303)

  sramota kad nemoš ništa tuži radnike, srami se Penga,Matas Benzon i kompanija zajedno sa našim kaštelanima koji nisu ništa učinili Berket, Ivan Udovičić bivši jadraš, i naravno Ante Sanader neka vas je sramota

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5949)

  Staklenici se sustavno uništavaju već godinama, nitko ništa, sramota. Ako sindikat i jest kriv, a što je sa svim upraviteljima do sada ?!?

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9714)

  Radnici, podsjetimo, za ovu godinu nisu dobili ni jednu plaću.Pametnom dosta!!!!pa treba upravu tuzit a radnicima dat nobelovu nagradu kad svaki dan dolaze radit a da nisu toliko dugo primili plaću

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6114)

  kako se nije sindikat sitija a mora je, da bi ovako nešto se moglo dogodit. nisu sposobni da vode radnike. zašto nisu prodali verduru pa zadržali novac i onda išli u pregovore. najlakše je vodit radnike u šetnju po cesti

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3429)

  Penga jeli ti poznata izjava"ako me budete tribali ja sam u skloništu"ma pitan se šta si iz njega izlazija.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4135)

  znala je uprava što radi. Namjerno je nastavila sa sadnjom povrća za vrime štrajka. Sada krivi radnike za nastalu štetu, a to što se nije primila plaća od 9 miseca to je "uja vuk magare". Velika sramota za upravu, sada triba tužit radnike. <br />Jadrane netriba radnicima optimizam već plaće i sva ostala dugovanja

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7134)

  hahaha, robovlasnik tuži robove jer neče da radu bez da in se da jist :lol:

  oko 8 godina prije
 • 4135 (Gost_6114)

  ko je sadija povrče za vrime štrajka? radnici koji su štrajkali? ko ga je sadija triba ga je i obrat. radnici tribaju rasčistit konte sa sindikatom pa onda sa vlasnikom. po meni sindikalni vođe tu rade na 2 kolosjeka

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6114)

  ako radnici nisu primili plače 9 miseci onda su tribali štrajkat kad in je rečeno da sade ane sad kad triba to sve brat.i ja bi ih kaznija šta su pustili da to sve propane. to je grijota od boga

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1190)

  Ti goste 6114 ne se** kad ništa ne znaš.Želim ti da ne primaš plaću ka ni oni!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1231)

  najbolja izjava od direktora :radnici su krivi jer su linčine i neće ništa da rade,eto on se naradija.Otkad je posta direktor ko ga je vidija da je proša rivon,i ako prođe onda je glava u podu da ga nebi neki radnik pita di su pare

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6114)

  svršija je ku...n pir i u jadru. više se iznilo verdure i dililo likarima za bolovanja nego šta se prodalo. nima likara koji nije dobiva kukumare ,paprike i pome, a da ne spominjen cviče za 1 turu bolovanja.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_618)

  a di je benzon,je li i on prosvjedova?

  oko 8 godina prije
 • (Gost_618)

  a šta se čudite šta propada.........kad jedan benzon može bit direktor,šta onda očekivat......radnike mi je žao,ali ovo je država od ku...,više je pravde i poštenja bilo u onoj "rvatinama omraženoj" yugovini,sve su uništili,želi se uništit jadro,da se zemljište prinamjeni,a i aerodrom je blizu......koga briga za sirotinju i žene šta tamo kopaju....plači voljena zemljo

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6227)

  Plače ova Zemlja već dugo. Direktoi godinama rade s druge strane zakona ove Zemlje i sve prolazi. Radnici im krivi ća je sve propalo ovu godinu, koja ironija.Ko in je tu štetu procjenio neka in izračuna i sve prošle godine, koliko su verdure prodali na crno, koliko zemlje prodali, koliko promašenih investicija, koliko najma primaju.Zašto bi jeli svoje kada ima iz uvoza.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9236)

  Niako da se počnu sami obračunavat lopovi koji 20 godina sustavno,planirno pljačkaju zemlju.To bi im bila jedina presuda,Toliko jedan o dugom. ovisi i sve zna a držu se skupa.Nadam se da će doč vrime kad se budu sami obračunali i to če im bit presuda makar i u zadnjem krugu "Pakla"-osvjstite se vratite šta ste ukrali.Oteto prokleto,Cili narod vraća vaše ukradeno.Nistte to pošteno stekli .

  oko 8 godina prije
 • (Gost_48)

  Sve dalmatinske firme bile su na atraktivnim zemljištima i zato su morale propast. To svi znaju a opet svi šute i sve ide dalje :-* <br /><br />I ovi radnici nikad neće prozvat nijednu veću facu nego će se o stra poklopit ušima ako triba za nji i glasat :oops:

  oko 8 godina prije
 • (Gost_269)

  ne sidimo u kancelarijan nego nismo izgubili pamčenje. iznosilo se iz jadra, mitilo se šta je jedan napisa likare, direktori nesposobni i nemaju muda priznat da oni nisu za taj i takav posal .rade kako in političari narede jer misle da će bit vječno na ton mistu. radnici će sutra opet izač na cestu. neka blokiraju portun di in direktor stoji a ne nas koji idemo svoji poslon

  oko 8 godina prije
 • (Gost_602)

  penga se.. mi se od tebe!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3677)

  tako je to kad se jugovinil nije proglasija zelenom površinom,2 godine nakon gašenja proizvodnje kad se vidilo da "gazda" ništa ne gradi..sad bi staklenike tribalo proglasit gradskim parkom,počupat sve i zasadit stabla..kao poruku,političkoj mafiji,da može uništit firmu,ali da iz zemljišta korist izvući neće..

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3677)

  a šta bi direktori tribali??zamirit se savezu komunista,(hdz-sdp koaliciji)i onda ić negdi na lopatu do kraja života???<br />pa narod je retardiran,lustracija mu ne triba,pokoji čvorić odreže a mriža ostaje..dodje novi čvor..pa biraš,oćeš bit čvor ili riba u mriži..samo riba se brzo usmrdi..gladna..<br />retardiran narod ne može imat imovinu..ni kolektivno,ni pojedinačnu..

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska