hren
 

BERU KRASTAVCE I TRAŽE SVOJ ZARAĐENI NOVAC
Radnici Kaštelanskih staklenika od ponedjeljka su u štrajku  i to kako kažu jer im je voda davno došla do grla, zadnju punu plaću primili su lani u kolovozu, od kada su im isplaćena tek tri minimalca, godinama nije uplaćena niti kuna za njihove doprinose, a troškovi prijevoza i druga primanja postali su za njih prava naučna fantastika.

- Radnici Staklenika, tvrtke koja je u vlasništvu Agencije za upravljanje državnom imovinom, ujedno i članovi Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, zaključili su kako Nadzorni odbor na čelu s Markom Duvančićem i Uprava Staklenika s direktorom Jadranom Pengom ne mogu izvesti poduzeće iz krize i da s njima nema kruha. Dokaz tome je podatak da su prema nekim informacijama prošlog mjeseca uprihodovali „čak“ 50 tisuća kuna, a za plaće radnika i obveze treba oko 650 tisuća kuna. Radnici će štrajkati dok se ne ispune njihovi zahtjevi i riješe potraživanja, te pokrene plan restruktuiranja i provede privatizacija – kazao je ovom prilikom regionalni povjerenik sindikata PPDIV Ivica Blažević, pozvavši nadležne u ministarstvima poljoprivrede, gospodarstva, pomorstva prometa i veza te financija i u AUDIU da hitno održe zajednički sastanak kako bi se agonija poduzeća završila.

Nemaju čime platiti autobus ili gorivo za doći na posao

- Dio radnika, posebno oni iz Trogira i okolice nemaju organiziran prijevoz na posao niti im se isplaćuju troškovi prijevoza, pa u situaciji kada mjesecima nisu primili plaće nemaju financijskih mogućnosti za dolazak na posao. Iz tog razloga, kao i psihičke i fizičke iscrpljenosti zbog svih nedaća, u štrajku je nešto više od 50 osoba, dok je velika većina, njih osamdesetak na bolovanju ili godišnjem odmoru. Nekoliko smo puta tražili sastanke s predstavnicima nadležnih ministarstava i u AUDIU, te s Nadzornim odborom, no sve bezuspješno. U zaštiti radničkih prava bili smo prisiljeni na određene tužbe, a pokrenut ćemo i novu tužbu protiv poslodavca jer moramo osigurati prava radnika i namiriti sva potraživanja, bilo da se radi o neisplaćenim plaćama, putnim troškovima, bolovanjima ili drugom. Pokrenuti ćemo blokadu računa na iznos od milijun kuna, dok ćemo ostalih oko 5 milijuna kuna namiriti uknjižbom na nekretnine Staklenika koje su predmet prodaje, jer ne želimo potpunom blokadom onemogućiti daljnje poslovanje poduzeća – objasnila je sindikalna povjerenica i predsjednica štrajkaškog odbora Ljiljana Milanović.

50 tisuća kuna – dobro poslovanje?

- Kada je smjenjena bivša Uprava i Nadzorni odbor, rečeno je da će stvari krenuti nabolje, no prema prihodu od 50 tisuća kuna vidimo kako su krenule nabolje. Iz sadašnjeg Nadzornog odbora nas ignoriraju i kažu kako su zadovoljni radom Uprave pa se pitam o čemu mi pričamo – riječi su Tonća Kuzmanića, koji je ustvrdio da se tek sad saznaju detalji što je sve u ovom poduzeću pod hipotekom na osnovu koje su se dizali krediti te do čega je dovela politika prodaje i zalaganja zemljišta.

No iako su službeno u štrajku, radnici Kaštelanskih staklenika neće sjediti skrštenih ruku, već će temeljem dogovora s Upravom raditi poslove neophodne za nastavak proizvodnje, poput zalijevanja i prehrane zasađenih kultura, provođenja mjera zaštite bilja, branja plodova, šatiranja objekata, čuvanja imovine ili obavljanje važnih administrativnih poslova, a posaditi će 1 ha površine krastavcima i 0.5 ha paprikama.

- To je sve neophodno kako bi se rad mogao nastaviti i nakon štrajka jer u protivnom poduzeće bi pretrpjelo štetu koja se nebi mogla nadoknaditi, a odbijanje izvršenja zadanih radova predstavljalo bi povredu Ugovora o radu – zaključila je Ljiljana Milanović.

Iako su radnike obavijestili o većem dijelu komunikacije s nadležnima i poduzetim mjerama, neki od radnika u štrajku optužili su i sindikalce za neučinkovitost i dio krivice u cijelom slučaju propadanja nekad velikog i uspješnog poduzeća, te su zatražili organizirani odlazak u Zagreb na prosvjed.

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (26)

 • (Gost_9224)

  Slava in.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9881)

  državi je u interesu uvozit GMO hranu, tako da sad i staklenici tribaju propast. Ma daj stvarno šta nam je učinila ova lopovska politika

  oko 8 godina prije
 • Jadni ljudi,stvarno mi ih je žao...

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4104)

  hrvatska radnicka sirotinja..

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1631)

  bravo ekipa! samo se držite složni, sidite na cestu ispred aerodroma tako da turistima prvi doticaj sa ljepom našom bude štrajk pa će neko od direktora i reagirat kad ga pritisne neko veći. ne daj te se!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6100)

  meni nije jasno ovi rade i ne primaju plaću niti im se uplačuju doprinosi, a škverani doma na čekanju, uplačuju im se doprinosi i isplačuje plača a oba poduzeća u državnom vlasništvu.

  oko 8 godina prije
 • Matija Gubec? (Gost_3477)

  Kad se među vama pojavi zasigurno če biti drukčije a do tada pa pa ......

  oko 8 godina prije
 • zg (Gost_8110)

  e moji ljudi hrvatskim politicarima je u cilju dase sve unisti rasproda tose radi od 92 onisu dali prisegu mislim na sabor vladu kastelanske politicare treba sve unistiti totije cilj politicara a sveje kriv narod zasto jednom nerekne ne lopovi

  oko 8 godina prije
 • Austen (Gost_5123)

  Hrvatska vlada je krajem ožujka 2012 usvojila odluku o neetiketiranju GMO proizvoda u hrvatskoj. Do tada se na proizvodima koji sadržavaju GMO morala stavljati obavijest koja obaviještava o prisustvu istih u namirnicama. Tužno, ali istinito, hrvatskoj vladi (EU lizoguzi)nije stalo do ovakvih problema. Sad treba uništiti hrvatsku poljoprivredu i učiniti nas ovisnima o GMO-u i ostalom smeću. Tužno, tužno...

  oko 8 godina prije
 • Za Gost_5123 (Gost_9200)

  Vidiš, stvarno nisan čuja za to, a pokušavan se informirat o GMO spizi (ajme majko, šta više čitaš i gledaš dokumentarce sve više mi se diže kosa na glavi šta nam spremaju - http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/codex.htm )<br /><br />Zato su odustali od Bleiburga da se narod zabavi sa tim, pa onda peder parade i ostala odvlacenja paznje, a niko ni riči o najbitnijim stvarima za život

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3330)

  sindikat van je jak on ce vas spasit :eek:

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4104)

  jadnici,...pa hrvatskim radnicima je dozivljaj otic na kavu sve ostalo je preskupo...sigurno 90% njih sanja o tome da pobigne iz drzave...na zapad,njemacka,francuska...i da u miru provrdu ostatak zivota..samo svakodnevnica je grozna,neljudski uvjeti ,novine pune debelih politicara koji se smjese....uzas..jad i bjeda hrvatske...zalost "oooo jjaadna domovinoooo...ooojjjjj"...

  oko 8 godina prije
 • cinik (Gost_5168)

  oni strajkaju tako da zalivaju,beru i sade to jest rade. 8)

  oko 8 godina prije
 • gost (Gost_2106)

  radnici<br />-oni koji za svoj rad primaju placu<br />robovi<br />-oni koji za svoj rad ne primaju placu ali dobiju hranu<br />a kako se zovu oni koji ne primaju placu,ne dobivaju hranu i nemaju nikakvu zastitu od svoje drzave....ima li netko tko zna.....

  oko 8 godina prije
 • gost (Gost_2106)

  a tribali bi znat njihovi manageri....nemoguce je da ne znaju kako im se zove radna snaga......

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3970)

  Firma koja ima sve uvjete da dobro posluje...<br />Uništava se namjerno ispred naših očiju, vjerojatno zbog zemljišta. Sve vlade, bivše, sadašnje, ne rade ništa. Država je vlasnik, ona je odgovorna za upravu.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8202)

  Interesantno, di su nestali Staklenici u medijima, kao da više nikoga ne brine što će biti s tim atraktivnim zemljištem. Što čini Uprava i Nadzorni odbor ako je imaju.Staklenike su uništili i uništavaju 15 godina, a to se zna tko je sve te godine ubirao plodove rada jednog dijela poštenih radnika.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6118)

  Već 20 godina se provodi sustavno uništavanje Hrvatske poljoprivrede, jer to nalaže strani kapital iz Eu i SAD. Moramo ist njihovu GMO. Mi smo samo još jedan mali korak (još godinu- godinu i po) do feudalnog društva. A nama je namjenjena uloga kmeta. Radit će mo na svojoj zemlji, a kojoj nećemo bit vlasnici kao KMETOVI.

  oko 8 godina prije
 • intohimo (Gost_4201)

  [url]http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/konzumacija-organske-hrane-moze-covjeka-pretvoriti-u-kretena.html[/url] <br /><br /><br />niste znali??? hahahah :)<br /><br />sporo ali sigurno ispiranje mozga :)

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1137)

  ajte priko puta na aerodrom,neka vam oni posudu,oni imaju lipe plače za nerad......ili ajte isprid kuće cvića u beograd,pa cvilite nad jozinim grobom

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2193)

  moram priznat da me tema staklenika posebno zanima jer su mom didu oduzeli puno zemlje.Sićan se da su prije desetak godina Liberali pisali o sumnjivoj pretvorbi staklenika koja ima za cilj isključivo rasprodaju zemlje. u tom trenutku ponadao sam se da će moja obitelj uspit povratit dio zemalja, ali nitko od tada pa do danas nije reagirao. očito je da je takva situacija svima odgovarala. nažalost, u tome su sudjelovali i radnici i sindikat ne shvaćajući da pilaju granu na kojoj sjede.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8202)

  Sindikat radi što mu Uprava nalaže, a radnici dobar dio njih potkupljen za mrvu soli i tako godinama.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6164)

  A Zbog cega su tvome Didu oduzeli Zemlju??<br />Sigurno je kupija,jeli?

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1253)

  koliko se sičan zemlja se plačala za staklenike i kaštelani nisu baš bili tužni.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8178)

  Niti je ovo zemlja znanja, ali nije ni zemlja kopanja...

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6172)

  neka pojedinci manje koriste službena vozila u privatne svrhe i solidiziraju se sa ovim napačenim ženama radnicima.

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska