hren
 

IPAK SE KREĆE
Adria čelik je danas pokrenula testiranje postrojenja u pogonima valjaonice bivše Željezare Split, čijih je 62 bivših radnika pripremilo pogone i omogućilo da s proizvodnih linija izađu prve probne serije rebrastog betonskog čelika.

Testiranje je vrlo zahtjevno jer postrojenje više od tri godine nije bilo u funkciji - doznaje se iz priopćenja C.I.O.S. grupe, novog vlasnika Željezare. Nakon što svi strojevi i oprema budu temeljito ispitani i atestirani, započet će i redovita proizvodnja.

U ovoj fazi projekta radi se u jednoj smjeni, ali se već u rujnu ove godine očekuje puno zapošljavanje radnika i strojeva, pa tako i proizvodnja u tri smjene. U rujnu se očekuje i početak proizvodnje u pogonima čeličane, koji će imati novi sustav otprašivanja kakvog prije u pogonima splitske željezare nije bilo, a koji će biti najvišeg dostupnog standarda zaštite okoliša.

Postupno, kako priprema pogona čeličane bude napredovala i proizvodnja u valjaonici se povećavala, povećavat će se i broj radnika, a do kraja rujna to bi moglo biti i do ukupno 200 radnika.

Uređenje pogona valjaonice započelo je u prosincu 2011. remontom strojeva i opreme te investiranjem u nove strojeve. Osim toga potpuno su renovirani krov pogona, garderobe, tuševi i blagovaonica, a okoliš temeljito očišćen.
Nakon završetka testiranja, očekuje se prva isporuka rebrastog betonskog čelika po već zaprimljenim narudžbama kupaca - stoji u priopćenju.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (28)

 • (Gost_1601)

  Eto nas sutra na prosvjed protiv zagađivača :)

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7145)

  goste 1601 prosvjeduj ti kod kuce,a ljude pusti da radu i zarađuju svoju pšlacu.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1979)

  pšlacu kojom će sutra bolest tribat platit....jel znate uopće tko je lik koji je kupija Željezaru????

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3834)

  Samo nepismene budale se mogu veselit da zagađivač opet radi, kad budu potrošili plaću na liječenje neće im bit do veselja :-x

  oko 8 godina prije
 • (Gost_221)

  neka radi neka dimi

  oko 8 godina prije
 • (Gost_118)

  eko-fašisti najveći problem za ovu jadnu državu

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3132)

  oćete li vi prosvjednici svraćat do željezare jel kolikp šetate da vene ne bi dobili

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8239)

  Sta je pale kad će je ugasit za 6 miseci.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3103)

  neka radi i dimi,daj bože,da se otvara još tvornica,neka raja radi,ne može se živit od zraka.....a vi ekolozi prosvjedujte,lovite žmare i rake govnjare,oli znate šta drugo radit u životu,nego bavit se ludorijama.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8239)

  Ako zeljezara bude radila,nece radit domaći svit,nego rumunji i bugari za upola manje plaće .tako da bit će dima al nece love.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_97)

  Jeli iko kuži da na ovom portalu stalno isti ljudi komentiraju kontra svakog članka?!!? <br /><br />Evo sad kad željezara radi nije dobro jer zagađuje, a kad je prije 3 godine pristala sa radon onda nije bilo dobro jer radnici nisu imali plaću...<br /><br />Oće li van ikad išta bit po volji?!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3130)

  nadam se da nece dugo radit i ovi zagadjivac

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1979)

  :(

  oko 8 godina prije
 • (Gost_123)

  dabogda jugovinil otvorija

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3953)

  samo vi prosvjedujte.a jacu vam doniti friskr ekoloske trave za rucak pa jedite

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3174)

  Ovi komentari služe samo za odvlačenje pažnje od problema sa cementarama i njihovom pretvaranju u suspalionice (suspalionice su po okoliš gore od spalionica zbog nešto viših GV i manje kontrole tvari)sveeuropskog smeća. U željezari je otvorena valjaonica i ona ne zagađuje. Zato se nitko ne buni. Stoga vi što pišete zlobne komentare o ljudima koji žele zaštititi svoje zdravlje prestanite.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1166)

  otvaraju se zagađivači, zabranjuje se upotreba ljekovitog bilja, malo pomalo brojat će nan kupus u vrtlu, a mi ništa.

  oko 8 godina prije
 • prodavači magle (Gost_47)

  molim prodavače magle i Cemexove sluge da prestanu.<br /><br />niko se ne buni protiv željezare i neka radi punom parom. Neka rade i cementare ali spalionice smeča NEĆE. ni spalionice ni lečevica

  oko 8 godina prije
 • oshikuru (Gost_2587)

  valjda ide nabolje

  oko 8 godina prije
 • ! (Gost_1876)

  Ali vi ne ser... svaki dan i isto tako zagađujete okoliš. Da vi ne ser... svaki dan bilo bi čisto more u Kaštelima.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_8506)

  plamene zore bude me iz sna<br />čelična jutra, dim iz dimnjaka<br />endem

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4191)

  nekima očigledno ništa ne odgovara, čovik je kupia željezaru, pokrenija proizvodnju, zaposlia ljude koji već par godina nisu imali di zaradit za svoj kruh. <br />Prije 10 godina sam bija u željezari na praksi i vidija slike kako sada izgleda prostor željezre, unutra i vanka. Razlika nebo i zemlja. Tko ne viruje nek ode, vidi i pita ljude koji tamo rade razliku. Što se zagađenja tiče, neka se ti koji smatraju da je u pitanju zagađivač malo informiraju

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4499)

  [quote name="Gost_1979"]pšlacu kojom će sutra bolest tribat platit....jel znate uopće tko je lik koji je kupija Željezaru????[/quote]<br />Ti si već bolestan... u glavu. Došlo ti je iz guzice.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4499)

  [quote name="Gost_123"]dabogda jugovinil otvorija[/quote]<br />Kasno Marko na Kosovo stiže...To je bila debilana, kad se sitin oni pizdarij iz rani 90.-ih, idu mi suze na oči: kaštelani a i vlaji (koji od pusti zemaj i motike nikad nisu lakše došli do pinez dok nisu ušli u fabrike) trubu autin u povorci kontra Jugovinila. Di su sad? Loču falše vino, pušidu buniku, jer Palaca nema, Resnika skoro isto, a gedže i bosančerosi više ne dolazidu. Neka se sad ekološki lagano uvatu polja i vinogradi, bit ćedu zdraviji. A u zdravon tilu zdrav duh.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6148)

  Jugovinil je dobro namirija ljude pojedine od države tj od nas obveznika da bi se isti već nakon godinu pozapošljavali.Kamo sriće da smi koji radimo prije 10 godin dobili tooolike otpremnine rugali bi se sirotinji koja je pošteno živila i došla do propasti.Smiju se i rugaju.Svi iz Jugovinila,ako nisu u grebini od bolesti dobro su prošli i predobro.A ponajviše direturi,financijski direturi zna se koji neka uskok i to pročešlja vidit će dosta lopovluka pronevjere,krađe,kako je niki reka više ima lopova i mafijaša u Hrvatskoj nego u Bronksu, a sitni su još gori.A pozdravljaju se i štuju jerbo svk o svakome zna,nesmu se zamirit,pitaju se.Za povratit .

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1189)

  zamislite bijelu prašinu u svom stanu ,vrtu,na autu,...pa tako svako jutro,živjela industrijalizacija naseljenih područja,treba nam što više dimnjaka pored škola,vrtića i kuća jer samo tako možemo naprijed,...iz klupa u pogone ali neka su par metara od škola i kreveta

  oko 8 godina prije
 • (Gost_935)

  [quote name="Gost_1189"]zamislite bijelu prašinu u svom stanu ,vrtu,na autu,...pa tako svako jutro,živjela industrijalizacija naseljenih područja,treba nam što više dimnjaka pored škola,vrtića i kuća jer samo tako možemo naprijed,...iz klupa u pogone ali neka su par metara od škola i kreveta[/quote]<br /><br />A šta je (bija) Sućurac, Solin i cila Kaštila sa sjeveron Splita nego industrijski bazen? Srušili su ga 90-tih godin, ali nisu našli adekvatnu zamjenu i sad triba krepat od glada? Onda bolje da se dimi i da ti prašina malo oprudi kupus.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2681)

  [quote name="Gost_935"][quote name="Gost_1189"]zamislite bijelu prašinu u svom stanu ,vrtu,na autu,...pa tako svako jutro,živjela industrijalizacija naseljenih područja,treba nam što više dimnjaka pored škola,vrtića i kuća jer samo tako možemo naprijed,...iz klupa u pogone ali neka su par metara od škola i kreveta[/quote]<br /><br />A šta je (bija) Sućurac, Solin i cila Kaštila sa sjeveron Splita nego industrijski bazen? Srušili su ga 90-tih godin, ali nisu našli adekvatnu zamjenu i sad triba krepat od glada? Onda bolje da se dimi i da ti prašina malo oprudi kupus.[/quote]<br />dobro isi i reka

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska