hren
 

Agonija zaposlenika “Kaštelanskih staklenika”, poduzeća u većinskome državnom vlasništvu, nastavlja se, prema svemu sudeći, štrajkom, o čemu je odluka donesena referendumom. Datum o provođenju još nije poznat, jer ovoga tjedna slijedi postupak mirenja.

Budući da je, međutim, izvjesno da Uprava nema odakle isplatiti zatražene tri plaće te naknadu za troškove prijevoza za veljaču i ožujak ove godine, štrajk je izgledan, osim ako se u međuvremenu situacija u “Staklenicima” stubokom ne promijeni. A to znači ako vlasnik (država) preko Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) ne osigura novac za isplatu plaća.

Prema riječima sindikalne povjerenice podružnice PPDIV-a u “Staklenicima” Ljiljane Milanović, o stupanju u štrajk izjašnjavali su se članovi sindikata, s tim da je većina radnika (133 od njih 150) sindikalno organizirana. Glasanju je pristupio 121 član sindikata − za štrajk se izjasnilo njih 112, petero je bilo protiv, a jedan je listić bio nevažeći.

Nakon postupka mirenja, na koji se u zadanim okolnostima gleda kao na puku formalnost, slijedi izbor štrajkaškog odbora i utvrđivanje datuma stupanja u štrajk, izgledno je u posljednjem tjednu ovoga mjeseca.

Budući da je ovo jedan u nizu provedenih referenduma u “Kaštelanskim staklenicima”, ali tek prvi na kojemu su radnici odabrali najradikalniji potez za ostvarenje svojih prava, jasno je da više nemaju strpljenja za situaciju u kojoj se od njih očekuje redovit dolazak na posao, ispunjavanje svih radnih obveza, a da ne znaju ni približno kad bi mogli dobiti plaću.

Obećanjima više ne vjeruju

U obećanja su prestali vjerovati, a u međuvremenu se u neke radnike uvukla i sumnja u korektnost postupanja sindikata, kojemu se prigovara navodna popustljivost prema Upravi, zbog čega su interesi radnika pali u drugi plan.

Ivica Blažević, regionalni povjerenik PPDIV-a za Dalmaciju, oštro demantira takve glasine.

− Nije istina da sindikat štiti Upravu. Osnovni je problem radnika neisplata plaća i samo znam da ne bih nikada bio direktor i vodio poduzeće ako nisam u stanju isplatiti plaće − tvrdi Blažević.

Cilj je štrajka, naglašava Blažević, isplata triju plaća i troškova prijevoza, ali dugoročno rješenje problema poduzeća jest program restrukturiranja i hitno raspisivanje natječaja za privatizaciju. Time bi se, naglašava, s novim vlasnikom, osigurali uvjeti za proizvodnju i normalno poslovanje u 2013. godini.


Nemaš za prijevoz, idi na godišnji

Uz neisplatu plaća, radnicima, koji većinom dolaze iz trogirske Zagore i nemaju organizirani prijevoz u Resnik, veliki su problem troškovi prijevoza koje moraju pokrivati iz vlastitog džepa. S obzirom na to da ne dobivaju plaću, 500 kuna mjesečno nije im lako namaknuti. Uprava ih je stoga uputila na mogućnost da ovih dana iskoriste godišnji odmor ili slobodne dane.


Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_3193)

  lude države, vamo udara poreze, prireze na sve i svašta a s druge strane ne zna upravljat s vlastitom imovinom, ako ne mogu od rada živit lipo zatvorit firmu ili iznajmit onome tko zna. A i neko bi morao odgovarat za ovakvo višegodišnje rasulo i pljačku tj. prodaje zemlje da bi se isplatile plače, to se može samo radit u banana državi kao šta je ova naša.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_4326)

  samo da im štrajk ne poremeti proizvodnju.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3178)

  Ovdje se očito uništava zdrava firma da bi se netko dočepao zemljišta. Ovo se događa nama svima ispred očiju. Sve dosadašnje vlade su direktno odgovorne. Što radi ova vlada ?!?

  oko 8 godina prije
 • (Gost_2149)

  nekad su izvozili i vanka. lipa je ono zemlja uz more. ko li je samo sebi zamirija.<br /><br />a berket bi tamo stambeno poslovnu zonu. još da je kako ovu marinu iz gomilice produžit do doli ispod aerodroma.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5108)

  Pita li se gosp. Blažević od čega bi uprava trebala isplatiti te plaće? Šta triba, opet prodati zemljište, po pedeseti put? Gospodo, staklenici su najveća pljačka u Hrvatskoj teška milijardu kuna!!! Prije nekoliko godina je bilo 1.028.000 m2 zemljišta pa računajte, sada imaju 680.000 m2 i preko 100 miliona duga. Prihodi su im na razini manjeg dućana 10 mil. kuna, a rashodi uredno 40 mil. kuna. Bože mili, hoće li tko odgovarati za ovo? Prije HDZ, sada SDP dopuštaju ovu otimačinu i krađu, nema tu razlike! Osuđeno na propast!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9483)

  Gospodin Blaživić sve to zna i mirno gleda, a njegova plaća svaki misec sida i to lipa, a vi radnici gladujte. A gospođa Milanović će nešto sredit, ona nije sposobna ni samu sebe, a nešto će ona, ona je potrkalo malo Blaževićevo. Da su radnici imali pravoga vođu tribali su štrajkat u prvi misec kad nisu ništa posijali, tribali su reč da žele radit i svoju plaću zaradit, a ne sad, i onako ništa ne rade, šta će štrajkat SAD KAD SADE KUPUS U I TO U DALMACIJI, SRAMOTA. TAMO SE TRIBA KOMPLETNO SVE PROMINIT AKO SE ŽELE PROMJENE, VODSTVO, NAČIN RADA I PONAŠANJA.<br />L O P O V L U K SVI ODREDA

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska