hren
 
Na ispitnom i izvještajnom ročištu u stečajnom postupku nad tvrtkom Adriachem iz Kaštel Sućurca na splitskom Trgovačkom sudu ustanovljeno je da ukupna potraživanja vjerovnika iznose oko 376 milijuna kuna. Odlučeno je da se raspiše natječaj za prodaju tvrtke dražbom.

Stečajni upravitelj Ivo Jukić zadužen je da, na temelju mišljenja ovlaštenog vještaka, procjeni imovinu Adriachema, a zatim ga izloži prodaji. Prodaju Adriachema, kako je rečeno u raspravama, treba ubrzati jer bi se odugovlačenjem smanjivala vrijednost imovine tvrtke.

Podnoseći opširno izvješće o uzrocima stečajnog postupka nad Adriachemom Jukić je naveo kako je knjigovodstvena vrijednost imovine tvrtke oko 146 milijuna kuna, ali su ukupni akumulirani gubici gotovo dvostruko veći i iznose oko 390,5 milijuna kuna.

Radnici Adriachema žele svoje plaće

Sindikati su od najvećih vjerovnika, grada i države, zatražili da se u korist 214 radnika odreknu sedamdesetak milijuna kuna potraživanja. Žele u prvi isplatni red jer će inače ostati bez 10 neisplaćenih plaća i otpremnina. Nije im jasno kako država, koja je vlasnik, sama od sebe može tražiti povrat pozajmica za minimalce i zbog toga staviti pod hipoteku - vlastito zemljište.

Treba ovdje otvoreno reći što su rekli i radnici Dalmacijavina, da se ova Vlada sramotno odnosi prema radnicima i tretira ih kao bespravno roblje! Mi nismo ovdje zbog zabave i sporta, nama su dužni na stotine tisuća kuna, deset zaostalih plaća, puste druge razlike, riječi su Ivice Eterovića, jednog od radnika Adriachema.

Svih 214 radnika Adriachema u stečaju službeno je dobilo otkaze 23. veljače ove godine, kada su im vraćene radne knjižice.

Hoće li biti novca za radnička potraživanja?

Od ukupno 376 milijuna kuna, koje u stečajnom postupku nad Adriachemom traže vjerovnici, 143 milijuna kuna su tražbine založnih vjerovnika i njihova se prava po zakonu ne ispituju, nego se mogu poricati tužbom.

U prvom višem isplatnom redu, koji obuhvaća bivše radnike, 333 vjerovnika su tražila oko 104 milijuna kuna, od čega je osporeno oko 760.000 kuna. Tu je priznato traženje i oko 32 milijuna kuna Ministarstvu financija.

U drugom višem isplatnom redu vjerovnici su tražili oko 129 milijuna kuna, od čega je priznato oko 110 milijuna kuna, a osporeno oko 19 milijuna kuna. Među priznatim tražbinama u tom isplatnom redu je i oko 46 milijuna kuna Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO).

Stečajnog upravitelja Jukića Sud je zadužio da se službenim dopisom obrati Vladi, AUDIO-u i Županijskom državnom odvjetništvu i zatraži da se Vlada i AUDIO odreknu založnih prava do visine iznosa potrebnih za namirenje vjerovnika bivših radnika Adriachema. Ako se to ne postigne, stečajni upravitelj treba ispitati mogućnost pobijanja tog založnog prava tužbom.

Stečajni sudac Jozo Ćaleta je rekao kako vjeruje u pozitivan ishod pregovora s premijerom i ministrom financija u vezi s odricanja založnih prava države u stečajnom postupku nad Adriachemom kako bi se pomoglo bivšim radnicima.

Izvor: HRT.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost_6117)

  pa otkad ne radi jugovinil,koje plaće....?javascript:ac_smilie(\':eek\')

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5241)

  a kad sam ja govorija da će sada imati čiste ekološke takujine, rugali ste mi se. Svi vi zagovornici čiste arije ( koji misle da je turizam ekološko ) ćete sada guštati. Ostvarili ste svoj cilj. Ovo sitno radnika je kolateralna žrtva, prihvatljiv rizik. Neka vas sve bude sram. Bilo koji oblik industrije ste uništili.

  oko 8 godina prije
 • Stečajni upravitelj Ivo Jukić (Gost_5338)

  http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/108163/Default.aspx
  http://www.index.hr/vijesti/clanak/dobar-posao-u-crnoj-gori-stecajni-upravitelj-pomgrada-prodao-imovinu-hfpa/513352.aspx
  blago im se

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7200)

  1996,a 2ooo naovamo direturi podilili veeelike otpremninema ,a tvornica pod stečajem i bez novaca??\'\' Pa ko tu ko koga ,Ako nema novca nema ni otpremnina za direktore koji su i doveli do toga.Aha ,to im je nagrada,Biće bila nagrada svima koji što prije firmu dovede u propast.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7102)

  za neke staze i žičare po kozjaku ima para za spasit radna mjesta nema, problem je u tome što čovjek možda ne mrzi brata svoga već puno voli sebe samog.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7102)

  radnici budite uporni to se traži od vas, što ja vaša muka već to je nečija radost već kad vam daju vaš zarađeni novac

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3502)

  najbolje van je sist u krug tvornice i ne mrdat dok van ne sidnu place jer ovako ce te izvisit necete dobit nista veliki ce se namirit a vama nece ostat nista ni mrve

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9434)

  Najbolje se svima pokrit ušima i tuč nogon u guzicu šta su ovoliko radili.Nevirujen da su se ikad sitili nas nekoliko tisuča koji smo dobili otkaze uffffffffff i ne sičan se više ni kad je to bilo .
  :grin

  oko 8 godina prije
 • ktoi (Gost_2150)

  e ljudi moji da ste pametni dodete tamo sa sleperon i krcajte bakar-aluminij.zeljezo i tako iz dana u dan dok se svaki radnik ne naplati :grin

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska