hren
Kad će punom parom proraditi pogoni Željezare?Hrvatski fond za privatizaciju uskoro će, prema odluci svog Upravnog odbora oglasiti i treću po redu prodaju državnog udjela od 89,33 posto u Željezari Split, i to za samo jednu kunu. U kakvu stanju kaštelanski proizvođač s 409 zaposlenih radnika dočekuje novi natječaj za prodaju većinskog vlasničkog paketa?
Predsjednik Uprave Željezare Split Petar Rajević nije nam bio dostupan jer je, prema informacijama iz njegova ureda, na službenom putu, a na mobitel se nije odazivao. No, zna se da tvornica već nekoliko mjeseci traži od države novih 88 milijuna kuna za obrtna sredstva, i to nakon što je, u vrijeme bivše vlasti, već dobila 57 milijuna kuna za minimalne plaće i obrtna sredstva. Tomu je prethodilo razdoblje modernizacije i rekonstrukcije tvornice, za što je država dala najprije jamstva za 17, a potom za još pet milijuna eura da projekt ne bi "stao pri kraju realizacije". To, na žalost, nije pomoglo, jer su radnici nekoliko mjeseci bili bez plaće, proizvodnje nije bilo, a modernizacija je kasnila.
Država je, kao većinski vlasnik, smijenila jednu upravu i postavila drugu, kojoj je odmah isključila struju zbog neplaćenih dugova prethodnika i uključila je ponovno kad su tu istu upravu smijenili i postavili sadašnju upravu prije otprilike godinu dana. Sadašnja je uprava tada, prema riječima člana uprave Željka Raguža, zaduženog za ekonomsko-financijske poslove, konstatirala da je tvornica mrtva i da ima oko 300 milijuna kuna ukupnih obveza, te da bi im od države trebalo još oko 150 milijuna kuna obrtnog kapitala za podizanje proizvodnje. Trećinu su dobili, nova jamstva čekaju.
U međuvremenu su narasle i obveze, pa je na kraju siječnja dug narastao na 366 milijuna kuna. Jedan od trojice članova Uprave Dražen Vlašić pokušao je upozoriti na negativne trendove te je sve nadležne pismom izvijestio o sklapanju štetnih ugovora za tvornicu. Kao odgovor na to stigla mu je smjena. Vlašić je upozorio većinskog vlasnika da je lanjska godina završena gotovo sa 70 milijuna kuna gubitka, a na pojašnjenja iz tvornice da su povećali proizvodnju, Vlašić odgovara da su s proizvodnjom povećali i gubitke, i to dvostruko. Ministarstvo gospodarstva još se nije očitovalo o Vlašićevu pismu, a tvornica radi s oko 40 posto kapaciteta. U takvoj situaciji stigla je najava države o raspisivanju novog natječaja.
Ovaj put je određena i cijena — jedna kuna. Ali, bremenita s puno milijuna kuna obaveza i dugova!
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska