hren

CEMEX Hrvatska i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement osnovali su Poljoprivredno-braniteljsku zadrugu Lintar. Zadruga će se, među ostalim, baviti proizvodnjom maslinovog ulja Lintar iz maslinika posađenih na rekultiviranim dijelovima CEMEX-ova rudnika.

Poljoprivredno-braniteljska zadruga nosi ime Lintar, prema ekstra djevičanskom maslinovom ulju od kojeg je i nastala ideja organizacije proizvodnje na zadrugarskim načelima. Ulje Lintar ove je godine dobiveno iz druge berbe CEMEX-ovog maslinika zasađenog u okviru projekta sanacije i rekultivacije eksploatacijskog polja Sv. Juraj - Sv. Kajo, a koji broji približno dvije tisuće stabala maslina. Osnivanjem zadruge maslinik će se povećati, a planiraju se obrađivati i ostale mediteranske kulture. 

„Osnivanje zadruge omogućit će njenim članovima da se na usustavljen način bave održavanjem maslinika i proizvodnjom maslinova ulja, što će donijeti mnogostruke koristi našoj lokalnoj zajednici, braniteljskoj populaciji, zaposlenicima, a samim time i tvrtki", rekao je predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske, Trpimir Renić, te nadodao „CEMEX će kroz ovu suradnju nastaviti raditi na rekultivaciji eksploatacijskih područja rudnika te na taj način osigurati ljepši okoliš, a isto tako doprinijeti i očuvanju tradicije maslinarstva ovog mediteranskog podneblja.“

"Vrlo smo zadovoljni što možemo ostvariti ovako kvalitetnu suradnju. Zadrugarski će rad omogućiti braniteljima da korisno upotrijebe svoje slobodno vrijeme, osiguraju sredstva za vlastiti rad te da eventualnu dobit usmjere za pomoć djeci poginulih branitelja Domovinskog rata", izjavio je Mate Šimunović, predsjednik UDVDR Dalmacijacement.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska