hren
Kaštel Sućurac, 25. ožujka 2011. – CEMEX Hrvatska i Odbor nagrade predstavili su uvjete za dodjelu pete Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanje za iznimna građevinska i arhitektonska postignuća.

Ovogodišnji natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX bit će otvoren do 20. travnja, nakon čega će Odbor nagrade dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Sudjelovati mogu svi arhitekti, građevinari i investitori s radovima i projektima koji su završeni  tijekom 2009. i 2010. godine. Pravo na sudjelovanje imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovog cementa. 
 
Nagrade se dodjeljuju u trima kategorijama: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a u skladu s načelima društveno odgovornog poslovanja, CEMEX je od 2006. godine uveo i dvije posebne nagrade za projekte koji poštuju načela Održive gradnje i Pristupačnosti osobama s posebnim potrebama. Pobjednički projekti predstavljat će uspjehe hrvatske arhitekture i graditeljstva na priznatom međunarodnom natječaju, jubilarnoj 20. globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) u Meksiku. 
 
Ovogodišnji hrvatski Odbor nagrade čine trojica stručnjaka iz područja graditeljstva: dr.sc. Ante Mihanović, profesor na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu i član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, profesor Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske te dipl.ing.arh. Marko Dabrović iz 3LHD studija, ujedno jedan od pobjednika prošlogodišnjih izdanja Graditeljske nagrade CEMEX. 
 
"Za hrvatsko je graditeljstvo izuzetno važno da se ovakvi projekti, koji odaju priznanje originalnosti i funkcionalnosti građevina koji svakodnevno služe društvu, nastave čak i u ovim teškim godinama u kojima je kriza značajno poljuljala građevinski sektor. Bez obzira na značajno smanjnje investicijskih projekata, očekujem da će se i ove godine na natječaj prijaviti zanimljivi i inovativni građevinski projekti,“ rekao je predsjednik Odbora nagrade, dr.sc. Ante Mihanović


S lijeva na desno - T. Renić, A.Mihanović, M.Dabrović, M.Domijan

Predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske, Trpimir Renić, zahvalio je članovima što su pristali sudjelovati u ocjenjivanju najboljih domaćih graditeljskih projekata i rekao: "Hrvatski su projekti od početka našeg sudjelovanja u ovom međunarodnom natječaju osvojili brojne nagrade i stoga ne sumnjam da će i ove godine pobjednici hrvatskog natječaja na najbolji način predstaviti dugogodišnju tradiciju hrvatskog graditeljstva na dodjeli međunarodne Graditeljske nagrade u Meksiku. Čak i u uvjetima teške krize CEMEX Hrvatska nastavlja podržavati hrvatsku graditeljsku i arhitektonsku inovativnost, s nadom da će godine koje dolaze donijeti oporavak, a našem Odboru teži i raznovrsniji odabir u nizu kvalitetnih projekata. "

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 20 godina sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika, a broj zemalja sudionica raste iz godine u godinu. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi. 
Hrvatska od 2006. godine svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni, gdje je ostvarila zapažene rezultate - Zadarske orgulje i Skradinski most osvojili su druga mjesta 2006. godine u svojim kategorijama, dok je FN kuća iz Zagreba osvojila drugo, a splitska Riva treće mjesto u 2008. godini. Prošle su godine čak tri hrvatska projekta osvojila međunarodne CEMEX-ove nagrade. Drugo mjesto u kategoriji Stambenih građevina osvojio je Poslovno-stambeni sklop "P10" – Sukoišan sjever iz Splita, dok je Višenamjenska sportska dvorana Krešimir Ćosić iz Zadra osvojila treće mjesto u kategoriji Javnih i poslovnih građevina. Prvo mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja dobila je Sveučilišna knjižnica iz Splita.


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_9076)

  vjerojatno ce na podrucju kastela nagradu dobiti onaj koji ima gradjevinsku i lokacijsku dozvolu i uz uvjet da nema kricavu boju na kuci

  oko 9 godina prije
 • (Gost_2222)

  a nagradu za preživljavanje niko ne dili

  oko 9 godina prije
 • (Gost_1960)

  hoće li se nagrada isplatiti od plača zaposlenika DALMACIJACEMENTA koje je R E N I Ć oduzeo radnicima

  oko 9 godina prije
 • (Gost_5831)

  Nagradu triba dat za vrtić Maslina to je čudo od arhitekture pogotovo krov a i izvođačima radova, projektantima i gosp. gradonačelniku triba obavezno uz nagradu dodijelit jednu tetu i čopor dice koja su razasuta po kojekakvim objektima umisto u svojoj Maslini !!

  oko 9 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska