hren

PRVO HRVATSKO ULJE IZ SANIRANOG PODRUČJA RUDNIKA
Prijatelji, suradnici i poslovni partneri tvrtke Cemex Hrvatska, ove su srijede u dvorcu Vitturi prisustvovali predstavljanju prvog hrvatskog maslinovog ulja koje je dobiveno iz rekultiviranog dijela rudnika iz kojeg se crpi sirovina, a nosi naziv Lintar.

Ime Lintar ulje je dobilo prema grčkoj riječi koja znači lijevak, a upravo se tako nekada davno nazivao zbog sličnosti s lijevkom i Kaštelanski zaljev.

Inače ovo ulje proizvod je dobiven iz maslinika koji se proteže na 35 tisuća metara četvornih i u kojem je zasađeno oko 2 tisuće stabala maslina, pretežno sorte oblica. Maslinik je zasađen na prostoru na kojem je izvršena eksploatacija te koji je uređen prema projektu sanacije, a nalazi se na južnim padinama Kozjaka. 

Prvo predstavljanje ulje je imalo  na Noćnjaku u ožujku ove godine i dobilo je priznanje za kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja. Svojstva i kvaliteta ulja posebno su ispitani u SMS Prehrambeno razvojnom centru.

Važno je i napomenuti da se o masliniku skrbi nešto više od 80 članova Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Dalmacijacement od kojih je većina zaposlena u ovoj tvrtki. Njih su o uzgoju maslina educirali stručnjaci čija su specijalnost projekti uređenja, izvođenja i održavanja zelenih površina.

- Projekt sanacije dugoročan je, a njime želimo vratiti stari sjaj padinama Kozjaka te ujedno pokazati koliko nam je važan kvalitetan suživot s lokalnom zajednicom. Ako u naš lanac uključimo sve koji nas okružuju, od lokalne uljare, naših susjeda i naših zaposlenika – branitelja koji se brinu o masliniku pa tom suradnjom nastane ovo ulje, naš projekt održivog razvoja ima veliku vrijednost – kazao je ovom prilikom predsjednik uprave Cemex Hrvatska, Trpimir Renić.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska