hren

PRVO HRVATSKO ULJE IZ SANIRANOG PODRUČJA RUDNIKA
Prijatelji, suradnici i poslovni partneri tvrtke Cemex Hrvatska, ove su srijede u dvorcu Vitturi prisustvovali predstavljanju prvog hrvatskog maslinovog ulja koje je dobiveno iz rekultiviranog dijela rudnika iz kojeg se crpi sirovina, a nosi naziv Lintar.

Ime Lintar ulje je dobilo prema grčkoj riječi koja znači lijevak, a upravo se tako nekada davno nazivao zbog sličnosti s lijevkom i Kaštelanski zaljev.

Inače ovo ulje proizvod je dobiven iz maslinika koji se proteže na 35 tisuća metara četvornih i u kojem je zasađeno oko 2 tisuće stabala maslina, pretežno sorte oblica. Maslinik je zasađen na prostoru na kojem je izvršena eksploatacija te koji je uređen prema projektu sanacije, a nalazi se na južnim padinama Kozjaka. 

Prvo predstavljanje ulje je imalo  na Noćnjaku u ožujku ove godine i dobilo je priznanje za kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja. Svojstva i kvaliteta ulja posebno su ispitani u SMS Prehrambeno razvojnom centru.

Važno je i napomenuti da se o masliniku skrbi nešto više od 80 članova Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Dalmacijacement od kojih je većina zaposlena u ovoj tvrtki. Njih su o uzgoju maslina educirali stručnjaci čija su specijalnost projekti uređenja, izvođenja i održavanja zelenih površina.

- Projekt sanacije dugoročan je, a njime želimo vratiti stari sjaj padinama Kozjaka te ujedno pokazati koliko nam je važan kvalitetan suživot s lokalnom zajednicom. Ako u naš lanac uključimo sve koji nas okružuju, od lokalne uljare, naših susjeda i naših zaposlenika – branitelja koji se brinu o masliniku pa tom suradnjom nastane ovo ulje, naš projekt održivog razvoja ima veliku vrijednost – kazao je ovom prilikom predsjednik uprave Cemex Hrvatska, Trpimir Renić.


KOMENTARI:

Stari Komentari (18)

 • promatrač (Gost)

  na ovin fotkama mi niko ne izgleda da je iz Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata.............ili su oni ostali u masliniku....marenda je za Ivnu i ekipu.....

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ma nek malo i oni gustaju a ne samo mi sirotinja........

  oko 10 godina prije
 • Eksploatacija (Gost)

  Ovo ulje su suze uplakanog Kozjaka obogaćeno otrovima i petrokoksom ali ima elita štomik,neće zaboliti....
  Kada se još probije tunel moglo bi se i upordo s njim napravit projekt budućnosti za uzgajanje gljiva pa kada se još prošara cestama i nabaci tvornicom otpada eto velike fešte ali u praznoj kući.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Još jedna za pametne nevjerodostojna gesta cemexa da prikriju rane koje nanose Kozjaku kojeg za sitne novce devastiraju (DI SU TE EKO UDRUGE) i kje nikad neće vratit u prvobitno stanje, zamisli zasadili su pet šest maslina otkupili ulja od ko zna gdje, i kao sve to oni proizvode, čudim se samo ovim jadnicima iz nove vlasti i inih koji su pokrovitelji (legalisti) ovakvih akcija (pogledajte Kozjak sa mora, duša će Vas zabolit), jude što prodaše Kozjak za sitne škude..ove akcije trebalo bi se sramit ne slikat se s osmjehom: Od najma (koncesije) , bogatsva Kozjaka Kaštela bi mogla biti sva u cvijeću, srami te se, a i mene je sram,

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  bitno da su branitelji sve prisutni, ostali su niži stalež

  oko 10 godina prije
 • inženjer sa biroa (Gost)

  zaposlija bi se u Cemexa, ali nisu mi odgovorili na mejl, jel uvjet bit u hadezeju?

  oko 10 godina prije
 • 50 dana 2010-05-27 (Gost)

  kada će te nešto i radnicima dat a ne samo uzimat

  oko 10 godina prije
 • za 232 (Gost)

  Tko to pljuca u pijat iz kojeg jede,pa zato joj je cemex i da donaciju mužu

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  uje je virgin, sa laganom prskanom dozom avio kerozina,ali poseban okus teskih metala iz zeljezare odaje autohtonu maslinu cije uje traze sve vodece vistice svita,jedna od njih je izjavila da je djelotvornije od svih njenih otrova...... :grin :grin :grin

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Dragi moji Kastelani,dali mozemo naci ista pozitivnog u bilo cemu ili je sve stvarno zalosno i negativno?Dali je mozda problem u nama samima i u tome kako mi gledamo i komentiramo dogadjanja oko nas (bila ona pozitivna ili negativna)???????

  oko 10 godina prije
 • dobrota kontra kleptomanije (Gost)

  goste 57 to na radi iz pkore , moj grijeh moj preveliki grijeh.Pece je savijest pa se sad zrtvuje za dobrobit.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  vraga se žrtvuje.ona paradira i računa na zaboravljivost ljudi šta je donekle u pravu

  oko 10 godina prije
 • masho (Gost)

  Najlipša je slika na kojoj su Zvjezdana i Daniela!!!

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Za 32.
  A koji su to Kaštelani, niki dan nas se sasvin slućajno isprid Gaje našlo ravno 8.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  grad od 8 kaštelana ,hahahahahahah, ? još ako su svi adezejci ,lipo nam se piše ,Jaca će ukinuti grad jer nema građana ,ukinuti će općinu ,berket i glavešine se mogu pozdraviti s općinom ,ajme koji PRIMITIVIZAM ,to samo ovdje ima ,ajoj ajoj ..........

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  :grin
  endem

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  jel to ekstra djevićansko sa dodatkom cimenta i garbuna 8)

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  aj sad lipo neka koko i privede :grin

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska