hren
 
Željezara Split u prvih je devet mjeseci ove godine imala 79,6 milijuna kuna gubitka, što je četiri puta veći gubitak nego u istom razdoblju lani kada je iznosio oko 19,5 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Željezara Split od 2007. u većinskom je vlasništvu poljske tvrtke Zlomrex, a Uprava, kojoj je na čelu Michal Konczak, u bilješkama izvješća podsjeća da su krajem 2008. započeli problemi u poslovanju koji su doveli do pada proizvodnje i nelikvidnosti.

"Problem nelikvidnosti je kulminirao u veljači 2009. godine. Od 26. veljače račun je blokiran. U travnju je zaustavljena proizvodnja", navodi se u bilješkama.

U bilješkama financijskom izvješću, Uprava ističe i kako su za rješenje blokade računa i ponovno pokretanje proizvodnje potrebna dodatna ulaganja u obrtni kapital i investicije na području ekologije.

"Zbog nemogućnosti rješavanja problema od strane vlasnika, sindikatisu u suradnji s HFP-om i Vladom RH razmatrali ispunjenje obveza iz Ugovora iz 2007. Nakon izvršene analize i provedenih konzultacija svih zainteresiranih strana postignut je dogovor sa Zlomrexom oko uvjeta sporazumnog raskida kupoprodajnog ugovora između HFP-a i Zlomrexa", navodi se u bilješkama i napominje da bi nakon raskida ugovora bili stvoreni uvjeti za raspisivanje natječaja za novog strateškog partnera za pokretanje proizvodnje u splitskoj Željezari.

Uprava tvrtke također navodi i kako se, budući da nije biloproizvodnje u proteklom razdoblju, svi pokazatelji poslovanja pogoršavaju.

Ukupni prihodi splitske Željezare u devet mjeseci iznose 43,5 milijuna kuna i smanjeni su prema istom razdoblju lani za 87,9 posto, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 67,7 posto i iznose 123,1 milijun kuna.

Poslovnih prihoda u trećem tromjesečju gotovo nije ni bilo, odnosno iznosili su tek 9 tisuća kuna. I podaci za devet mjeseci pokazuju znatan pad poslovnih prihoda - u devet mjeseci ove godine iznose 35 milijuna kuna, što je deset puta manje nego u isto vrijeme lani kada su bili 355,5 milijuna kuna.

Poslovni su pak rashodi istodobno sa 354,7 milijuna kuna u devet mjeseci lani u devet mjeseci ove godine smanjeni na 97,3 milijuna kuna, pri čemu se najveći dio, 33,8 milijuna kuna, odnosi na troškove osoblja, a 25,2 milijuna kuna na materijalne troškove.

Financijski pak prihodi u devet mjeseci iznose 8,5 milijuna kuna, a financijski rashodi 25,8 milijuna kuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska