hren
 
POTENCIJALNE KUPCE ČEKAJU TUŽBE?
Ne postoji zemljište u vlasništvu Kaštelanskih staklenika jer je poljoprivredno zemljište o kojem se govori, 24. srpnja 1991. godine, temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu te Zakona o pretvorbi postalo vlasništvo RH, a ne Kaštelanskih staklenika – izjavio je predsjednik Udruge za zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana Bogdan Pensa, nakon što je Upravni odbor HFP-a donio Odluku o raspisivanju natječaja za prodaju dionica Kaštelanskih staklenika i pri čemu je predsjednik Fonda Vedran Duvnjak ustvrdio da je ovo poduzeće vlasnik 478 tisuća metara poljoprivrednog zemljišta.

Upravo zbog Odluke o raspisivanju natječaja Pensa upozorava potencijalne kupce na ono što ih može čekati.
- Dosadašnjim kupcima zemljišta kao i onima koji namjeravaju uzeti učešće u planiranoj rasprodaji moram napomenuti da prema mišljenju Državnog odvjetništva ako kultura nekretnine upućuje na poljoprivredno zemljište koje se nalazi izvan građevne zone, a na njemu nije upisana država, bilo bi uputno da prilikom pravnog prometa provjere radi li se o vanknjižnom vlasništvu RH kako se ne bi izložili sudskim procesima – savjetuje Pensa.

Nevažećom potvrdom prenamijenili zemljište

Udruga i njen predsjednik više su puta upozoravali nadležne na nezakonite radnje kojima poljoprivredno zemljište postalo građevno i kao takvo procijenjeno u temeljni kapital ovog poduzeća, zajedničkim djelovanjem nekoliko čimbenika.      

Prema dokumentaciji koju imaju u Udruzi, Kaštelanski staklenici su u veljači 1999. godine HFP-u dostavili prijedlog za obnovu postupka pretvorbe i naknadnu procjenu vrijednosti zemljišta te povećanje temeljnog kapitala poduzeća, navodeći da je u prvotnom postupku pretvorbe učinjena pogreška jer se, po njihovom obrazloženju, radi o građevnom, a ne poljoprivrednom zemljištu.

Direktor Kaštelanskih staklenika Ivo Benzon zatražio je još 1998. godine od Grada uvid u GUP i PPU kako bi pripremio zahtjev za obnovu postupka pretvorbe i naknadnu procjenu zemljišta, a u pismenom očitovanju iz nadležnog Upravnog odjela(dokument 2) nedvosmisleno se utvrđuje da ništa od zemljišta za kojeg je tražen uvid nije građevno već poljoprivredno zemljište.

Kako s ovom potvrdom nije bilo osnove za obnovu postupka, direktor traži novu potvrdu koju i dobiva od istog Upravnog odjela, bez klase i urudžbenog broja i u kojoj umjesto zakonskog odgovora na pitanje koja je namjena ovog zemljišta bila 23. srpnja 1991. godine, stoji da se pogoni Kaštela i Resnik nalaze u obuhvatu GUP-a, a pogon Knežine u obuhvatu PPU (dokument 3). Iako se iz ove potvrde nije mogla ustanoviti namjena zemljišta, to je bilo dovoljno HFP-u da utvrdi kako je čitavo zemljište u posjedu Kaštelanskih staklenika građevinsko te da kao takvo uđe u temeljni kapital društva.
Isto se dogodilo i s četvrtim pogonom Kaštelanskih staklenika, Brnik u Splitu.

Gdje je nestalo 522 tisuće metara četvornih?

Prema tvrdnjama predsjednika Udruge, uključenjem zemljišta u temeljni kapital poduzeća stvorena je mogućnost početka rasprodaje ovog vrijednog poljoprivrednog kompleksa te je spriječena mogućnost primjene Zakona o naknadi za zemljišta oduzeta za vrijeme bivše države. Kao dokaz da se veći dio zemljišta rasprodao, Pensa vidi u podatku da su nekad Kaštelanski staklenici bili u posjedu 1 milijun i 30 tisuća metara četvornih zemljišta dok se danas, prema informacijama iz HFP-a radi o 478 tisuća metara.

- Sve ovo bilo bi nemoguće realizirati da se postupalo prema Zaključku Vlade RH iz 2002. godine kojim je naloženo Državnom odvjetništvu da u suradnji s ostalim tijelima državne uprave, u zemljišnim knjigama izvrše upis vlasništva države na poljoprivrednim zemljištima koja su 1991. godine bila u društvenom vlasništvu. Taj postupak trebalo je napraviti i na osnovi mišljenja i presuda Vrhovnog, Ustavnog i Upravnog suda kojima se utvrđuje da iako je HFP izdavao rješenja s popisom nekretnina procijenjenih u vrijednost temeljnom kapitala, ne znači da je društvo valjano steklo vlasništvo ukoliko se radi o poljoprivrednom zemljištu koje je prije pretvorbe zakonito vanknjižno stekla država.
Općinski sudovi u Kaštelima i Splitu nisu proveli ovaj zaključak, ali unatoč tome država je i dalje ostala vanknjižni vlasnik tog zemljišta – stavovi su članova Udruge.

Brnik prodan nezakonito

Bogdan PensaKako je Udruga u svakoj prilici javno isticala nezakonitosti i štetne posljedice svih događanja i danas žele navesti odgovorne da poduzmu određene zakonske korake.

- Do 1996. godine sve državne institucije, poduzeće Lavčević koje je radilo elaborat o procjeni poduzeća pa i sami Kaštelanski staklenici, znali su da je na predmetnom zemljištu nositelj vlasničkih prava država. No otvorili su se apetiti i započela je svojevrsna pljačka. Tadašnji direktor Zdenko Šupraha prodao je Antonio tradeu pogon Brnik, nakon čega je kupac ishodio rješenje o pravu upisa objekata i zemljišta u zemljišne knjige, iako zemljište pod plastenicima nije procijenjeno jer je bilo poljoprivredno. Prema mišljenju Državne revizije, društvo nije imalo pravo prodati imovinu koja nije uključena u procjenu vrijednosti društva.

Danas začuđuje izjava sadašnjeg vodstva HFP-a kako Kaštelanski staklenici posjeduju poljoprivredno zemljište koje bi se u dogledno vrijeme moglo prenamijeniti u građevno, pri tome zaboravljajući da su svojim falsifikatom 2001. godine proglasili poljoprivredno zemljište građevnim te time razvlastili državu i omogućili rasturanje najvrjednijeg poljoprivrednog kompleksa u Županiji.  Pozivali smo prije, a pozivamo i u ovom trenutku sve državne organe da ispitaju naše javno izrečene navode – zaključio je u ime Udruge za zaštitu Ustavom Zajamčenih prava građana Bogdan Pensa.

DOKUMENTI:

(1) Kopija dijela rješenja iz 1996. po kojem poljoprivredno
zemljište nije uključeno u procjenu:


(Klikni i uvećaj)


(2) Kopija potvrde iz 1998. kojom UOZPUIPS Grada Kaštela
potvrđuje da je zemljište poljoprivredno:


(Klikni i uvećaj)


(3) Kopija potvrde iz siječnja 2000. UOZPUIPS-a Grada
Kaštela po kojoj je zemljište u obuhvatu GPU-a i PP-u:


(Klikni i uvećaj)

(4) Kopija dijela rješenja iz travnja 2000. HFP-a:


(Klikni i uvećaj)


Pogoni Knežine i Resnik


KOMENTARI:

Stari Komentari (42)

 • (Gost)

  Svaka cast Bogdane! Zaista stitite interese gradjanja ovog grada! Pozdrav sa Stalija!

  oko 10 godina prije
 • radnik željezare (Gost)

  uzdajte se u gospon duvnjaka pa će vam bit ka nama u željezari , triba prodat sve da bi opet neko ko kupi sve uništija samo da dodju do jeftinog zemljišta

  oko 10 godina prije
 • radi.. (Gost)

  Radi li se ovdje o objedama koalicijski partnera ili je nesto drugo u pitanju jer ako je ovo istina,halo USKOK.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  USKOK kasni vec 10 godina kada je firma za male pare antoniju trade prodala staklenike a ovi se uz pomoc korumpiranih referenata u splitskom zemljisniku knjizili na nekretnine. zbog toga su kast.stakl. podnijeli i tuzbe koje do danas nisu okoncane, a antonio trade je nekretnine prodao a kupac ih zalozio za 100 moljuna eura.

  oko 10 godina prije
 • radi.. (Gost)

  Nikad nije kasno za dolazak,odlasci su tezi. ;)

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  hm 8)

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  a sta na to kaže
  J.Matas

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ajde molim te goste 119 prevedi ovo na našu
  da i mi razumimo.

  oko 10 godina prije
 • radi.. (Gost)

  Kad vec molis, odbit ne mogu.Slusaj ,u neorganiziranim zajednicama rodstvo je svetinja i s njim treba polako,tiho,cujes li ....da se nesto iza brda valja..Stoj mi dobro. ;)

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ajde svitu mučite ZNA SE kako gre pretvorba
  e moj bogdane, da si se dogovorija s matelon...
  endem

  oko 10 godina prije
 • svaka čast bogdanu (Gost)

  samo naprid

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ravnajuči se po datumima na dokumentima HFP HDZ nije tada bija na vlasti

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  neka se proda, ako posal neide ali pošto je u ovon slučaju rič o građevinskon zemljištu neka se svakon radniku po godini rada u kaštelanskin staklenicima isplati najmanje 10 tisuča euri po godini rada, možda če neko reč zašto evo vrlo jednostavne računice:

  478.000 m2 x 300 euri = 143.400 000 euri
  143.400 000 euri x 7,5 kuna = 1.061.160,000 kuna

  svakon radniku triba isplatit poštenu nadoknadu, uzet da su ljudi ostali bez posla a očeli se oni više ikad uspit zaposlit to nikog više netriba bit briga.
  ako menađeri u državnin poduzečima za 2-3 godine dobijaju miljunske plate i miljunske odštete onda možedu i ovi malo manji menađeri od poma i kukumari dobit bar po koju stoju tisuča kuna ili miljunčič ne za 2-3 godine več za cili svoj život koji su proveli u ton poduzeču.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  a čije su bile zemlje mogu se slikat ,nakesali se para dajmo sve žužulima i sanaderima

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Evo materijala za predsjedničke kandidate i kandidatkinje. Uključite se u konkretne primjere korupcije a nemojte samo govoriti da ćete spriječiti korupciju. Amo Primorac, Vidošević, Pusić, Josipović - gdje ste? Dođite svi skupa u Kaštela - dočekat ćemo vas na koljenima. Potom ćemo ako treba provaliti u zgradu Gradske uprave ili pak Županijsku upravu.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  pod izgovorom gospodarske krize, koja je kod nas potencirana radi lošeg vođenja države, žele rasprodat i ono malo šta nam je ostalo.
  onda slijede izvori pitke vode, pa obala, pa otoci, šume...

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Ovakvim neozbiljnim izjavama se ruši cijena

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Činjenično stanje ne može biti neozbiljna izjava!

  oko 10 godina prije
 • astronaut (Gost)

  a di je bija od izbori g.Bogdan Pensa?
  Pa zar dotični \"gospodin\" nije sta uz Udovičića i Sanadera a kontra Berketa?
  - dakle podrža je direktno HDZ i njegovu politiku i to kako žestoko!!

  Pa ko je ovdje lud?

  oko 10 godina prije
 • astronaut (Gost)

  i još nešto zašto se direktno ne navodi za svako ime u tekstu koja ga je stranka postavila ??
  ZNA SE
  stvarno je licemjerno da i ŽUPAN i njegov pulen,bivši tzv.GRADONAČELNIK ne dolaze niti pomirisat u staklenike.Da je politizirat - pritakat iz šupljeg u prazno - od Raduna do Splita nema in premca.

  oko 10 godina prije
 • dogovor (Gost)

  Velika buka oko staklenika poviše magistrale se namjerno podiže, jer to zemljište ostaje poljoprivredno.
  Cilj je zemljište ispod magistrale prebaciti iz poljoprivrednoga u poslovno i mješovito. Tko je tu vlasnik zemljišta, tko ga je kupija i zašto gradonačelnik forsira da se to zemljište prenamjeni.
  Ako će mo pošteno zemljište je oduzeto kaštelanskim seljacima, zašto da oni ne zarade, ali neće ići jer nastupaju mešetari.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ovo zemljište nije nikome oduzeto več je OTKUPLJENO a neki su dobili i zamjenu za to zemljište tako da je danas glupo govorit oduzeto, to šta bi neki prodavali dva-tri puta didovinu ka šta je uradija i sam gos. Pensa je stvar pravne države a ne bukača.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  A di je onaj zakon da ako neko koristi zemljište 20 godina da po zakonu njemu ostaje a ne vlasniku

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ajmo Varnica,tematsku sjednicu na temu kastelanskih staklenika, da se razjasni ko je tu koga kad i kako....

  oko 10 godina prije
 • Svima (administrator)

  Poštovani, tema članka su Kaštelanski staklenici pa vas molimo da se držite teme.

  oko 10 godina prije
 • 1 (Gost)

  ljudi moji zar je dovde došlo da staklenici toliku buku dižu, a zašto! daj meni, nedan tebi, nije tvoje nego moje, ja nisam te nisi. moje više tvoje manje.nevridi ovoliko nego toliko. e kad bi zemlja progovorila sve bi nam bilo jasno.a šta bi nam tek rekli stari radnici, živi i mrtvi. a što je onda naše? koliko boli sati znoja a zašto?da bi se mi mogli pripucavat i zbrajat. A šta će oni dobit?Bar im dajmo mira . A tek ljudi moji mislite li kako je ljudima koji su dali ili kojima je odneseno za mrvicu pinez.Pa kad to toliko vridi,ljudima odnilo i mrvice platilo. Niko se tada nije bunija a mi se lipo širili,ljudi radili, plaću primali, pineze trošili.Mi radili,zaradili, kupili a lipa naša bi prodavala.Sad bi oni nama nogu, a i mi bi puno toga sebi.Amo da se niko nesvada podili po redu da svi budemo zadovoljni.Ima za svih.Podilit bivsim vlasnicima, bivsim radnicima od postanka Jadra i danasnjim radnicima i eto dobro svima. A nama i dalje puno posla salate poma i kukumari. A lipoj nasoj vec smo puno dali od 1990..Vratite nam viru u bolje sutra.!

  oko 10 godina prije
 • marinero (Gost)

  kastelanski staklenici lose posluju, dogovanja rastu iz dana u dan , a to bi trebao biti glavni pokazatelj za buducnost i to ne samo za staklenike nego za sve firme u hrvatskoj.
  paprika i kukumar iz izvoza su jeftinije od proizvedenih u nas, nas proizvod koji nije ni ubran vec je skupli nego uvozni u ducanu. razvijene evropske i svijetske drzave daju veliki poticaj svojoj poljoprivredi, koji nasa drzava nemoze pratiti.
  dakle sta raditi? pokusati sa prenamjenom dijelatnosti u poljoprivredi (eko proizvodnja, druga kultura...) ili prenamjena zemljista gradjevinsko.
  sta bi vi gospodo uradili da je to vase privatno?
  hajde dajte malo konkretnih prijedloga, rijesenja, a ne samo pisat da se pise.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ko zna čitat dokumente i držat se teme, potpuno mu je jasno o čemu se ovde radi.
  ostavite politiku na miru, iako bez podrške politike ovo se nije moglo napraviti.
  ovde ne triba USKOK dovoljan je policajac iz kvarta.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  za gosta11 neka od tebe kupu zemlju po deseterostruko manjoj cijeni od realne pa nek ti to ne bude oduzeto

  oko 10 godina prije
 • mengore (Gost)

  jeftino dam samo da prodam

  oko 10 godina prije
 • informacija (Gost)

  koju sam čula je da je g. bivši informiran o svemu priko bivšeg i budućeg kolege matasa koji se sprema ić u županiju po hss-ovoj kvoti

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  zna je joško šta se događalo 2000. godine
  i svi su oni, bivši i sadašnji debelo upleteni u ovo-

  oko 10 godina prije
 • gost (Gost)

  Gosp. 160. vidim da se dobro tendite u situaciju u Staklenicim kao i u hrvatsku poljopribredu,pa bi svaki savjet zlata vrijedio. Tko to je analizirao dugovanja u Staklenicim i je li sve to baš tako ili je \"rekla kazala\". Sigurno da nije lako baviti se proizvodnjom u ovoj državi ali nije nemoguće, Tako je i u Staklenicima. Ne može se sve uzeti zdravo za gotovo.Najlakše je napraviti dugove.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Doli betoniranje Kaštela. Ako pome slabo kuru možda bi bilo puno boje posadit crljenak (zinfandel) koji je inače pronađen u K. Štafiliću (osnova ga je grčki trgovac Stjepan Stafileo- \"stafil\" na grčki znači grozd), a usput rečeno i grb Štafilića je grozd koji je možda baš crljenak. Prema tome je dugoročno puno bolje posadit crljenak i živit od toga koji je sada svjetski brend zbog Kalifornije nego posadit betonske zgrade koje će zagađivat more.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Goste 3. krivo si imformiran.Crljenak Kaštelanski (Zinfandel) nije pronađen u Štafiliću, nego u Novom, ali nije to toliko bitno za mnoge loše stvari koje su se i koje se događaju u Kaštelima.
  Jedina prava činjenica je da sve službe u svezi urbanizma u Kaštelima kaskaju, t.j. kasne za vremenom i 20-tak godina.MUP izdaje potvrde o boravištu - prebivalištu leva-leva, usta su puna kako se razvijamo i rastemo (broj stanovnika), a urbanistički planovi i komunalna opremljenost ne može pratiti.Normalnije bi i bolje bilo da je sve to uređeno i da se zna da u Kaštelima može živjeti cca 50 000 stanovnika i ne više.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  gostu 239. Stoposto je crljenak (zinfandel) pronađen u Gospe Stomorije ili možda u Bufaline a nikako nije u K. Štafiliću. Nisi napisa di u K. Novome jer možda i sam znaš da nije pronađen u Novome nego u Štafiliću.

  oko 10 godina prije
 • Ni blizu Kaštela (Gost)

  Ne valja kada se gubitaši prodaju za 1 kunu!? Ne valja kada se gubitaši prodaju za 480 miliona kuna!? Kada će nešto našem čovjeku valjati? Ja sam protiv svih ovih udruga i sindikata, jer oni laju samo sebi u korist. Hebe se njima za radnike. Ljudi moji, poduzeće posluje sa milionskim dugovima, a vi opravdavate upravu i pljujette po HFP-u. Upravu treba u zatvor, a firmu prodati. Dosta je plaćanja nečije nesposobnosti, a sve bez ikakve odgovornosti. Radnici primaju plaću koju nisu zaslužili. Pitao bi Vas ja kako bi bilo da su radnicima založene kuće i stanovi za hipoteku, a kada firma napravi dug koji ne može pokriti, da se iste hipoteke prodaju. Naravno, na to nitko nebi pristao. A kada se prodaje državno zemljište da se pokriju dugovi, onda nema veze. E, koji smo mi narod!?

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  goste 197, nisan zna da je u općini bilo toliko šporkice u vrime bivše vlasti

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  A jadni ti se, sveznajući i upućeni u sve, dr.mr.prrrrrr !

  oko 10 godina prije
 • gladni radnik (Gost)

  judi moji izigrat će vas ka i nas u željezari sve je u terenu i nas hoće fond u stečaj kako bi pogodova tuđincima da grade mostove i tornjeve, a radnicima starosjediocima noga u guzicu.zato su željezaru i prodali poljaku pa ga pustili dačini ča ga je voja da in je lakše smaknut nas. i pazite na sindikalne čelnike u zagrebu i onis su van uz političare, svi lažu i gledaju ko će in dat više.

  oko 10 godina prije
 • je je (Gost)

  Je je, u pravu je prethodnik, izigrat će nas ka i one u željezari, sve otpuštaju, a sada su u idućoj godin i i javna poduzeća, HŽ, samo oni n e kazu da su nas \"na cestu bacili\", v eć da su firmu reorganizirali i racionalizirali. Niko u ovoj zemlji ne misli na radnike ili kako ovi sada kažu djelatnike. Katastrofa!!!!

  oko 10 godina prije
 • frane.m (Gost_7222)

  :upset

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska