hren
 

U SIJEČNJU OVE GODINE JE NAPISAO OPORUKU
Na splitskom groblju Lovrinac u utorak, 26. svibnja na posljednji počinak ispraćen je svećenik splitsko-makarske nadbiskupije mons. Bobo Delić koji je posljednjih 16 godina svoju Svetu službu obnašao u župi Svetog Mihovila u Kaštel Kambelovcu.

Nakon što prestane isplata potpora za čuvanje radnih mjesta, koje prima stotinjak tisuća poslodavaca za 600.000 zaposlenih, Hrvatska bi mogla uvesti subvencije za kratki rad po uzoru na Austriju, Njemačku, Švedsku i niz drugih europskih država koje preko skraćenog radnog vremena stimuliraju poslodavce da zadrže radnike, piše Večernji list.

OTKAZANO I NATJECANJE ZLATNI CVIJET
Na popisu manifestacija,  koje se ove godine nisu održale zbog mjera zaštite u tijeku pandemije koronavirusa, su i tradicionalne proljetne manifestacije u Kaštelima, eko akcija Lipa su lipa moja Kaštela te Praznik cvijeća pa su Kaštelani tako ovog svibnja ostali zakinuti za organizirane akcije čišćenja i uređenja te proglašenje najboljih i najuspješnijih cvjećara, vlasnika perivoja, vrtova i okoliša.

Djelatnici u trgovinama diljem Hrvatske, koji su se obradovali da će napokon i oni imati dva uzastopna slobodna dana ovog vikenda, praznik i nedjelju, ipak će ostati razočarani, jer je nacionalni Stožer Civilne zaštite donio  izmjenu Odluke o radnom vremenu i načinu rada u trgovinama, kojom se ukida zabrana rada trgovina nedjeljom.

GRAD KAŠTELA OSIGURAO SREDSTVA
- Radi se o dvije radiologinje koje bi naizmjenično dolazile u ambulantu u Kaštel Starom prema unaprijed dogovorenim terminima i to dva puta tjedno tijekom ugovorenog razdoblja. Ovisno o interesu i potrebama pacijenata iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije navode kako je moguće uvesti uslugu radiologa dodatno još jedan dan u tjednu kako bi svi pacijenti što prije dobili potrebnu skrb - stoji na službenim stranicama Grada Kaštela te navode kako je s Domom zdravlja ugovorena usluga radiologa u razdoblju od 1. lipnja do 31. prosinca 2020. godine.

PRILIKOM DOLASKA U ŠKOLE NUŽNO JE PRIDRŽAVANJE MJERA HZJZ
Epidemija koronavirusa u svim je hrvatskim školskim ustanovama utjecala na termine testiranja predškolaca koji su prolongirani za kraj svibnja, odnosno početak lipnja. Tako je i u kaštelanskim osnovnim školama koje su objavile kako se nastavljaju aktivnosti vezane uz utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta te će škole, roditelje pravovremeno informiran.

ŽUPLJANI ĆE SE OPROSTITI I MISOM ZADUŠNICOM PORED ŽUPNE CRKVE U KAŠTEL KAMBELOVCU
- Izgubili smo zajedničkog pastira i župnika, jako dobrog i plemenitog, na osobit način ćemo na ovoj Svetoj misi moliti za našeg don Bobu - sa suzama u očima i drhtavim glasom govorio je don Josip Periš na početku Svete mise koju je predvodio u ponedjeljak u župnoj crkvi Svetog Mihovila u Kaštel Kambelovcu, dan nakon iznenadne smrti župnika kambelovske župe, don Bože Bobe Delića.

MLADE SNAGE ZA NOVO VRIJEME
Pandemija korona virusa donijela je u proteklom razdoblju značajne promjene u gospodarskom, društvenom i svim ostalim aspektima života, a osim oboljelih posebno su je, između ostalih, osjetili brojni radnici koji su dobili otkaze, mali poduzetnici te građani koji su investirali u turizam. Unatoč takvoj situaciju grupa mladih studenata sa splitskog FESB-a, hrabro je ovih dana uskočila u poduzetnički svijet, kroz projekt aplikacije Get Work.

Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je nula, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2244. Novooboljelih nema.

RADOVI ĆE TRAJATI MJESEC DANA
U srijedu, 27. svibnja,  započinju radovi na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda u ulici Put Sv. Jurja u Kaštel Novom, na predjelu Rudine. Uspostavit će se privremena regulacija prometa, a u dijelu odvijanja radova promet će se odvijati otežano, obavještavaju iz Grada Kaštela.

PO ZATVORENIKU MAKSIMALNO DVA POSJETITELJA
Od ponedjeljka, 25 svibnja započinje se s prvom fazom ublažavanja mjera u zatvorskom sustavu te se sukladno s tim odobravaju posjete. Sve osobe koje žele posjetiti zatvorenike mogu pristupiti samo sa zaštitnom opremom, odnosno maskama i rukavicama, objavljeno je na stranici koronavirus.hr.

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 68 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su izliječene 464 osobe.

ONLINE RADIONICA ZA DJELATNIKE U TURIZMU
Turistička zajednica Kaštela poziva na online radionicu koja je namijenjena turističkim djelatnicima, a kojoj je cilj  osmisliti i napraviti te prodavati vlastiti online doživljaj, odnosno, ponuditi doživljaj priču turistima u njihovim domovima kao zamjenu za prava putovanja. Online edukacija će se održati u srijedu, 27 svibnja u 18.30 sati, a prethodno se potrebno prijaviti.

Hrvatska je nautička velesila, a u svijetu čartera s 4.500 plovila na samom svjetskom vrhu. Nautičari na sve moguće načine pokušavaju doći do srednje Dalmacije gdje se ostvaruje i najveći dio turističkog prometa.

PRIJEVOZ JE OSIGURAN ZA UČENIKE PUTNIKE
Učenici nižih razreda od ponedjeljka, 25. svibnja sjedaju u školske klupe. Tako će oko 1900 učenika u pet kaštelanskih osnovnih škola i dvije područne, školsku godinu privesti kraju uz svoje učitelje u učionicama. Time se nakon dva mjeseca online nastave ukida i Škola na trećem za niže razrede.

Prema priopćenju nacionalnog Stožera civilne zaštite u protekla 24 sata na području Hrvatske jedna je osoba novooboljela iz Zagrebačke županije. Do sada je sveukupno 2244 oboljelih osoba od koronavirusa, a preminulih je 99 osoba.

NADZOR ĆE PROVODITI KOMUNALNI REDARI
Odluka kojom  se privremeno zabranjuje izvođenje radova za vrijeme turističke sezone na području Grada Kaštela, a koju je prošle godine usvojilo Gradsko vijeće te se primjenjuje od 1. siječnja ove godine, na snazi će biti i ove turističke sezone.

NA BRAČU SE OD SUTRA SVE VRAĆA U NORMALU
Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 127 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba te je do sada zabilježeno ukupno 559 slučajeva zaraze koronavirusom, stoji u današnjem priopćenju županijskog Stožera.

ZAKASNINA SE NE NAPLAĆUJE DO 1. LIPNJA
Od ponedjeljka 25. svibnja Odjeli Gradske knjižnice Kaštela radit će prema radnom vremenu prije početka epidemije koronavirusa, u smjenama ovisno o Odjelima te uz svakodnevnu polusatnu pauzu zbog dezinfekcije. Prilikom posjeta knjižnici potrebno se pridržavati mjera HZJZ uz što kraće zadržavanje te se preporuča dolazak uz popis naslova koje želite posuditi.

Nakon dva mjeseca i gradska komunalna tvrtka „Zeleno i modro“  ponovno počinje rad sa strankama i to od ponedjeljka, 25. svibnja. Stranke će primati svakim radnim danom od 8 sati do 14 sati uz dnevnu polusatnu pauzu od 11 sati, prilikom dolaska u tvrtku potrebno se pridržavati uputa i mjera HZJZ.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij