hren

I NA PAZAR STIGLA JESEN
Ni jučerašnja južina, ni bura koja je nakon toga dobro zapuhala i ohladila zrak za nekoliko stupnjeva, nisu ove subote omele kupce na starosejskom pazaru u obavljanju subotnje spize, a niti smanjile ponudu ribe na nekoliko banaka na ribarnici u susjedstvu.

Od 25 do 160 kuna

Ribe, koja je u Kaštel Stari stigla uglavnom sa koča tijekom jučerašnjeg dana, bilo je za svačiji ukus, ali ne i za svačiji novčanik. Najmanje su koštali saruni i lokarde po 25 kuna te girice za koje su prodavači tražili 30 kuna za kilogram. Gavuni, moli i manje trlje koštale su ovog jutra 60 kuna, dok je za velike trlje ili šanpjera trebalo izdvojiti 100 kuna. Toliko je koštao i kilogram cara od riba, a dobar primjerak koji se ovog jutra prodavao težio je oko 5.5 kg.

Školjki i rakova na ribarnici nije bilo, ali su se friške, domaće lignje prodavale po 120 kuna. Oborita riba, pagari, kantari i komarče, ovog su jutra dostigli cijenu od 160 kuna za kilogram.

Sve manje poma i kukumara

Na bancima na pazaru, stanje se iz dana u dan mijenja pa je sve manje povrća iz ljetne sezone, a sve više jesenskih plodova. Pomama, kukumarima, balancanama i paprikama cijena se kretala od 6 do 10 kuna, ovisno o vrsti i kvaliteti. Karota, salata kristalka i tikvice kod svih su prodavača koštale po 10 kuna, a toliko je trebalo izdvojiti i za rezani kiseli kupus iz kace, dok su glavice običnog kupusa, prema riječima prodavača odlične za salatu, koštale 5 kuna za kilogram. Za blitvu je trebalo izdvojiti 12 kuna, a fažolete, kako one zelene tako i žute, 15 kuna.

Cijena glavice bijelog luka i dalje je 2 kune, a kapula se mogla kupiti za 8 do 10 kuna po kilogramu.

Vezice peršine ili selena koštale su kao i luk, po 2 kune.

Od voća najviše je u ponudi bilo grožđa i to po 10 kuna za kilogram, mandarine od 8 do 10 kuna, smokve također  po 10 kuna, a šipak je koštao 12 kuna.

Na pazaru med i…  rikula

I ove se subote nudio sir iz sinjskog kraja 40 kuna za kilogram mekšeg i 80 kuna za suhi, a jaja su koštala od 0.80 do 1.50 kuna. Maslinovo ulje drži već standardnu cijenu od 70 kuna, a suhe smokve 30 kuna.

Med koji se prodaje na ovom pazaru uglavnom je med od kadulje i to po cijeni od 50 kuna dok je za granule polena prodavačica tražila 35 kuna za približno 25 dkg u staklenci.

I na kraju, zabilježili smo i najskuplje povrće na pazaru, a to je ovog jutra, vjerovali ili ne bila rikula. Za kesicu u kojoj je bilo desetak listova ove biljke, po slobodnoj procjeni ukupne težine manje od 5 dkg trebalo je izdvojiti točno 5 kuna.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij