hren
 
SVEČANI PROGRAM NA KOŠLJUNU
Postupak za proglašenje blaženim franjevca, svećenika, skladatelja fra Ive Perana pokrenut je u srpnju ove godine. U povodu šeste obljetnice smrti fra Ive Perana i početka procesa beatifikacije, u franjevačkome samostanu na Košljunu u subotu 12. rujna održat će se svečani prigodni program na kojemu će središnje misno slavlje predvoditi provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Josip Sopta.

Nakon euharistijskoga slavlja bit će predstavljen način otvaranja postupka i rad oko beatifikacije fra Ive Perana, a također, uz drugi prigodni program, okupljeni će obići košljunsko groblje i moliti kod groba u kojem su položeni njegovi posmrtni ostaci.  
 
Fra Ivo Peran rođen je u Kaštel Starom 25. lipnja 1920. godine. Novicijat je završio na Košljunu, maturu u Dubrovniku, a teologiju u Splitu. Za svećenika je zaređen u Dubrovniku 1943. Tri godine poslije odlazi u vojsku i kao vojnik, zbog odvažnog svjedočenja svoje vjere, bio je zatvoren i od vojnog suda u Ljubljani osuđen na smrt. Nakon žalbe smrtna osuda mu je promijenjena u pet godina strogog zatvora s prisilnim radom. Nakon zatvora odslužio je vojni rok u Zemunu. Povratkom u svoju zajednicu, u žaru vjere provodi čitav život kao odgojitelj mladih franjevaca, kao profesor crkvene glazbe i zborovođa, kao putujući navjestitelj evanđelja, kao provincijalni ministar i kao posjetitelj na Košljunu gdje je proveo najveći dio svojega redovničkog života.

U hrvatskoj javnosti fra Ivo je postao poznat i obljubljen po svojoj skladanoj pučkoj misi, jedinoj koja je kod Hrvata općenito prihvaćena. Bio je jedan od rijetkih hrvatskih crkvenih glazbenika koji je dušu pučkog liturgijskog pjevanja osjećao iznutra, kao dio sebe. Taj duboko pučki narodni glazbeni osjećaj prožima i sve druge njegove skladbe. Glazbeni i duhovni užitak Peranovih liturgijskih pučkih i zbornih skladbi jest u melodijskoj jednostavnosti i nezasitnosti, ili bolje u nezasitnoj jednostavnosti. Glazbom se fra Ivo počeo baviti za svoga školovanja u Badiji kod Korčule. Temeljito glazbeno obrazovanje stekao je u glazbenim školama Sorkočević u Dubrovniku i Njegoš u Kotoru. Kao izvanredni student upisao je studij muzikologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, ali ga je prekinuo kad je bio izabran za provincijala u svojoj Provinciji. Napisao je oko stotinjak vokalno-instrumentalnih skladbi, uz brojne pripjevne psalme. Umro je u samostanu na Poljudu u Splitu 14. rujna 2003. godine. Pokopan je na otočiću Košljunu 18. rujna.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost)

    Sićan se njegovog glasa kad bi doša za Biranj i sv. Filicija!! Koja uživancija slušat žića sv. Filicija ili na Biranj kad bi piva. A sve to u našoj staroj , tada derutnoj crkvi sv. Ivana. Pa ne bi dobro ni vidija popa na oltaru od dima iz kadila koliko bi se tamjan raširia. To su puno lipe uspomene na ditinjstvo i imao je glas koji je pobuđivao vjeru u slušatelja. A di je sad proslava? Župni titular je sv. Ivan Krstitelj. Na početku lia - Svitnjak - bia je više ka u Lukšiću i na Birnju na vrj Kozjaka. A na kraj lita - Glavosjek ili kako mi u Starome kažemo Biranj bila je milina u crkvi bit i slušat svečanu misu i obrede otvaranje rake sv. Filicija. A danas - jedva da je i bila misa ili da se spomenulo sv. Filicija ili Biranj(samo jedna večernja misa za dan zaštitnika). Pastoralno šta ne poućite novoga popa našim tradicijama ili ni vi nemate pojma kako to u Starome izgleda!!

    oko 10 godina prije
  • (Gost)

    a koji su ti to u pastoralnon? fetivi Starosejani? Ja se sićan i kad je bija njegov jubilej - cilo selo se okitilo girlandan od javora, crikva puna cvića i svita ka za najveći blagdan. A sićan se i onoga koji ga je moga spasit od pržuna i muk a nije nego je tražija da se odreče Boga i svoga zvanja i poslanja. Bog sve vidi i sve notaje, svak plati svoju! Blažen bija i blažen posta!

    oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij