hren
 
PROŠLE SU DVIJE GODINE OD NAJVEĆE VATROGASNE TRAGEDIJE
Članovi vatrogasnih društava grada Kaštela obilježavaju drugu godišnjicu najveće tragedije hrvatskog vatrogastva - požara na Velikom Kornatu u kojem su poginula dvanaestorica vatrogasaca. Tom prigodom na domovima su stjegovi spušteni na polja koplja, položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak zahvale.

"Heroji se nikad ne zaboravljaju"

Podsjetimo, 30. kolovoza 2007. godine, nešto iza 11 sati, na Velikom Kornatu je, zbog odbačenog opuška, buknuo požar, koji se proširio po otoku. Vatrogasci, njih 23, su na požarište stigli oko 12.30 sati. Oko 14 sati, zapovjednik požarišta Dino Klarić je naredio da ga se s 12-oricom kolega helikopterom prebaci na, kako se kasnije pokazalo, kobnu lokaciju.

Nešto iza 17 sati, vatra je opkolila vatrogasce. Šestorica vatrogasaca su poginula na mjestu nesreće. Bili su to 33-godišnji Dino Klarić, 52-godišnji Ivica Crvelin, 37-godišnji Ivan Marinović, 17-godišnji Marko Stančić, 19-godišnji Gabrijel Skočić te 19-godišnji Hrvoje Strikoman. Njihovi kolege su, u teškom stanju, prevezeni na kopno. Dvojica vatrogasaca su zadržana na liječenju u Općoj bolnici Zadar, odakle su kasnije premješteni u KBC Split, dok su petorica, u kritičnom stanju, prevezeni u zagrebačke bolnice - KB Dubrava i Kliniku za Traumatologiju. Ondje se narednih dana vodila bitka za njihov život.

1. rujna je u Klinici za Traumatologiju preminuo sedmi vatrogasac, 24-godišnji Ante Crvelin. Dva dana kasnije, 3. rujna, u istoj je bolnici preminuo 23-godišnji Tomislav Crvelin. 19-godišnji Josip Lučić je preminuo u KB Dubrava, 5. rujna. Tijekom noći s 5. na 6. rujna, preminula su još dvojica vatrogasaca - 17-godišnji Karlo Ševerdija, koji je bio hospitaliziran u Klinici za traumatologiju, te 52-godišnji Marinko Knežević, koji je bio hospitaliziran u KB Dubrava. Na životu su ostala još samo dvojica vatrogasaca.

18 dana nakon požara na Velikom Kornatu, 16. rujna, u KBC Split, preminuo je i 22-godišnji Ante Jurićev Mikulin. Istog dana se, shrvan kornatskom tragedijom, objesio dugogodišnji tajnik DVD-a Vodice, 67-godišnji Gordan Alfirev. Od trinaestorice vatrogasaca, požar je preživio jedino 23-godišnji Frane Lučić, koji se mjesecima oporavljao u bolnici.


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost)

  ......heroji se nikad ne zaboravljaju..........

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Neka im je vječna slava, zaboravit ih ne smijemo...

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  a ka će na vidilo izać o čega su izgorili :upset
  endem

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  E, dvi godine, a koliko će ih još proć. I za stradale u vlaku bit će isto. Nji više nema , familije tuguju, a isti političari vladaju i druguju!

  oko 11 godina prije
 • Lamza (Gost)

  Štef je dosta puti sluša Lipu našu.Vrime mu je da se makne.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Sve je to ista bagra, sve poskidat sada na prosvjedima i postavit stručnjake u Vladu nacionalnog spasa, dobro je reka Matijašević.

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij