hren
LIPO ZA OKO I ZA DUŠU
Nakon što je njiva Svetog Petra na Dračiću opustjela od ljubimaca na dva kotača uz koje su spominju višeznamenkasti brojevi konja, nekoliko dana kasnije bila je mjesto okupljanja onih pravih, četveronožnih plemenitih životinja i njihovih vlasnika, na još jednom druženju prijatelja konja.

Ukupno sedam lipicanaca, dvanaest radnih konja, četiri ponija i sedam magarčića boravilo je, sa svojim vlasnicima iz Kaštela i Trogira, tri dana i dvije noći u improviziranom kampu kojeg su pohodili i brojni znatiželjnici.

Uz domaćine konjima su se bavili i gosti iz Like i Slavonije, a mnogi su imali priliku jahati, voziti se u đardinjeri, dvokolici ili karu, timariti konje ili pak samo ih pogladiti.

Prezentacija oranja ove je godine bila nešto kraća nego prošle, zbog velikih vrućina, a zbog njih su se i konji okupali na obližnjoj plaži što je za mnoge bila zanimljiva slika.

Prijatelji konja, sudjelovali su sa svojim ljubimcima i u Cvjetnoj povorci, što između ostalog, cijelu priču oko konja stavlja među događaje važne za očuvanje tradicije u Kaštelima gdje su konji i magarci nekada predstavljali nužnu potrebu u svakodnevnom životu.

Zato ne čudi što se s konjima bave i oni mlađi, baš poput Frane Kapova čija obitelj su ponosni vlasnici lipicanca Tulipana starog osam godina i dvostruko mlađeg ponija Miška.

- Moj je otac stalno pričao o konju kojeg su njegovi imali kad je bio dijete pa se odlučio na kupovinu konja i uređivanje đardinjere kako bi mogao ispuniti svoju davnu želju i ponekad se nedjeljom provozati kako su to radili i naši stari. Uz njega sam i ja zavolio konje, jahanje i sve što je s njima povezano. I naravno, drago mi je što na ovakav način održavamo neku kaštelansku tradiciju – rekao je Frane.

Ovo malo društvo uskoro planira još  aktivnosti, a kako nam je rekao Ante Vuletin, slijedeće ljeto u planu je organizirati još zanimljivije okupljanje s još ponekim konjem više, na radost njih samih ali i mnogobrojnih posjetitelja.


KOMENTARI:

Stari Komentari (16)

 • (Gost)

  Boro Zec je najbolji!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Baš mi je ža šta nisan zna za ovo da doveden dicu da malo guštaju. Ako budu opet se okupili bilo bi lipo jednu malu obavjest da znamo radi naših malenih ali i radi nas velikih! Bravo Ante i ekipa!!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  odlično!
  da san zna za ovo sigurno bi doša.
  građani su ćini mi se nedovoljno bili informirani o ovome događanju.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  A vidi Antiše pari John Wayne u najbojin danin.

  oko 11 godina prije
 • (administrator)

  Goste 241 moramo se složiti s vama. Iskoristili bi i ovu priliku za pozvati sve one koji se bave organizacijom različitih događanja, sportskih, kulturnih, zabavnih, itd. da nam se jave putem maila na info@kastela.org kako bi na vrijeme mogli o tome izvijestiti građane Kaštela.
  Uredništvo

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  a zašto su brisani komentari o tovarin? ima ih više nego konji - pogledaj slike!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  stvarno steta da nismo bili obavijesteni za ovo događanje. slike su prekrasne.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  ajde slikaj one tovare koji su po cili dan po kafićima a voze skupe makinje , a ne ove jadne životinje koje mučite

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  lipse zive i bolje jedu ove zivotinje nego ti gostu183!!!ovo je odlican dogadaj samo da je bila kakva reklama i da se znalo za to!!!!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  bravo borise

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  ije oba.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  bilo je super, ja sam bija, životinje su savršene, pazi se na njih, ne tlači ih se, vidi se da su ovi ljudi pravi zaljubljenici u konje, bila je prava atrakcija za turiste, bili su oduševljeni, čak je bilo male dice, a i nešto starijega svita šta nikad ponija nisu vidili uživo, čak ni konja ni magarca...
  jako lijepa organizacija...
  nadam se da se vidimo i dogodine...

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  jemaju li poticaj od države za držanje ugroženi vrsti? mogli bi se malo i proširit, mislin poticaji, pa i penzićin dodat koju kunu za poticaj :grin

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  goste 96, nemaju poticaja za ovo. ovo je samo ljubav prema konjima. moj otac je bija doli s dva konja i tovarom, NIJE SVE U PINEZIN!!!!!!!!!!!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Nije ovo lokacija za prikaživat tovare i konje goste 6 .Bilo bi boje povišje vodovoda.Tu san jis ja vidija prošlu godinu.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  goste 6, ko jema masla i m... maže, a ko nima - zube na škancilu.

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij