ZAVRŠNA GONG-OVA ANALIZA LOKALNIH IZBORA
Iako su protekli lokalni izbori uglavnom provedeni u demokratskoj atmosferi, nije učinjen napredak u odnosu na 2005. godinu. U brojnim su sredinama zabilježeni slučajevi kršenja zakona i procedure, ozbiljna narušavanja slobode izbora, tajnosti glasovanja i dostojanstva birača, nasilje i ucjene birača, dojave o kupovanju glasova te kršenja izborne šutnje − izvijestili su predstavnici GONG-a.

Kako je kazala GONG-ova izvršna direktorica Sandra Pernar, ta je udruga zbog kršenja izborne šutnje podnijela prekršajne prijave protiv parlamentarnih stranaka HDZ-a, SDP-a, IDS-a, HSS-a, HNS-a i HSP-a.

− Zakonom su za to propisane novčane sankcije od tri tisuće do 500 tisuća kuna, te očekujemo da će nadležna tijela istražiti i kazniti počinitelje – pozvala je Pernar.

Prema GONG-ovu izvješću, izbornu je šutnju najgrublje kršio HDZ, među ostalim agitiranjem ispred i oko biračkih mjesta na sam izborni dan i na najvećem području Hrvatske. SDP te ostale stranke i kandidati kršili su izbornu šutnju u pojedinim mjestima, najviše slanjem SMS-ova, nazivanjem građana telefonom te dijeljenjem promidžbenih materijala.

Glasovanje na mobitelu

Za GONG su sporni i slučajevi zapisivanja birača koji (ni)su došli na biračko mjesto te odlasci biračkog odbora u posjet bolesnim i nemoćnim biračima a da to oni sami nisu tražili.

U Karlobagu, Novom Vinodolskom i Obrovcu građani su se žalili da su pojedini kandidati od njih tražili fotografiranje glasačkih listića mobitelom, kao dokaz da su glasovali.

U nekim mjestima “fotografiranje“ se naplaćivalo od 100 do 400 kuna, a u GONG-u kažu i kako je u Kuli Norinskoj (Dubrovačko-neretvanska županija) navodno kandidat s jedne općinske liste nudio od pet do deset tisuća kuna za glas toj stranci.

Profesor Zdravko Petak sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti posebno je upozorio da su neki kandidati koristili lokalne resurse i javni novac za potrebe kampanje.

Gotovo sve političke stranke nisu objavile prijevremene financijske izvještaje, ali za to neće biti kažnjene jer nema sankcija, istaknuo je, dodajući kako su proračune s kojima idu u kampanju javno objavili samo HNS i Međimurski demokratski savez, te nezavisni kandidati Tatjana Holjevac i Josip Kregar.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij