hren
 

KADA ĆE SE RASPLESTI SOLINSKI ČVOR
Kada su pri otvaranju rekonstruirane Solinske ceste kroz Dujmovaču nadležni govorili o boljoj povezanosti Splita sa susjednim gradovima, mnogima od prisutnih nametnulo se pitanje stalnih gužvi na solinskoj Širini, o čemu zasigurno najčešće razmišljaju deseci tisuća onih koji kroz ovo frekventno raskrižje svakodnevno prolaze.

Snalažljivi vozači

Sve veći broj automobila na našim cestama, nešto brži dolazak na raskrižje dovršenom dionicom ceste D-8 te spoj Kaštelanske ceste sa brzom cestom, glavni su razlozi što se svakog jutra iz pravca Kaštela ovdje stvara dvotračna kolona automobila kojima za prijeći svega par stotina metara treba ponekad i desetak minuta. Ovakva slika svakoga jutra pokazuje nam kako regulacija prometa na Širini više nije adekvatna protoku prometa.

Kada se još uzme u obzir činjenica da se mnogi naši vozači u gužvama ponašaju nekorektno, ne čudi izjava jednog od vozača koji ovuda prolazi, kako mu je od cijelog radnog dana ovo najgori i najteži dio.


Svakodnevna gužva iz smjera Kaštela

Posebno teška situacija bila je u vrijeme rekonstrukcije stare Solinske ceste, jer su se čepovi znali nastavljati i do raskrižja kod Mercatora, a prolazak kroz raskrižje trajao je i znatno duže.

Mnogi od vozača koji dolaze iz pravca Kaštela nastoje izbjeći gužvu vozeći starim dijelom Jadranske magistrale kako bi na raskrižje došli iz pravca Klisa, a najveći broj koristi pješačku stazu između ceste i željezničke pruge kako bi se bez čekanja uključili na Solinsku cestu i tako usput krše nekoliko prometnih propisa.


Iz smjera Klisa uglavnom nema čekanja

Problem svih susjednih gradova

- Dobro smo upoznati s tim problemom i osjećamo posljedice, ali nažalost nismo nadležni za njega. Već nekoliko godina pokušavamo inicirati rješavanje prometnih problema u gradu Solinu, kako gužve na Širini tako i izgradnje nadvožnjaka na raskrižju kod Mercatora ali bezuspješno. Cesta D-8 kao i ova raskrižja u nadležnosti su Hrvatskih cesta i na njima je odluka o promjeni režima prometa – rekao nam je Neven Matijević, pročelnik solinskog odjela za komunalu, gospodarstvo i upravljanje prostorom.

I od kaštelanskog gradonačelnika dobili smo potvrdu kako grad Kaštela želi rješavanje ovog pitanja.

- Problem svakodnevnih gužvi nije samo problem Solina već i naš jer većina vozača koji ovuda prometuju upravo su s područja Kaštela, a rade u Splitu, čime ovaj problem, zbog kašnjenja i gubitka radnih sati zasigurno ostavlja posljedice i na gospodarstvu grada Splita. Svakako trebamo razmišljati o jednom skorom sastanku čelnih ljudi ovih gradova sa predstavnicima Hrvatskih cesta kako bi se iznašla najbolja rješenja – izjavio je Ivan Udovičić.

Moguće promjene

Da su neke promjene na ovom raskrižju moguće, potvrdio nam je Stanko Smodlaka, član Izvršnog odbora Udruge dipl. inženjera prometnih znanosti i stalni sudski vještak.

- Jedino tehnički održivo prometno rješenje na solinskoj Širini je križanje u različitom nivou, posebno kada se očekuje znatan priliv vozila kroz budući tunel „Kozjak“, a most preko Kaštelanskog zaljeva tek je u studijama, a prema nekim saznanjima teško da će se i izgraditi zbog problema sa prometnim čvorom u Splitu te niza drugih problema.

Dobro prometno rješenje bilo bi izgraditi i kružni tok s tri kružna prometna traka i tangentnim trakama, što je na ovoj lokaciji moguće bez većih ulaganja jer ima dovoljno prostora. Kružni tokovi mogli bi se izgraditi i na Pujankama i na istočnom ulazu u Split, jer ako kružni tok zadovoljava i rješava prometnu problematiku Zagreba zašto ne bi i ovdje.

Odmah, kao privremeno rješenje može se izgraditi treći prometni trak od izlaza sa stare kaštelanske ceste do semafora, a autobusno stajalište izmjestiti južno što bi značajno smanjilo zastoje iz pravca Kaštela.

Sva ova razmišljanja i prijedlozi temelje se na stručnim i iskustvenim saznanjima, ali da bi nešto bilo znanstveno utemeljeno potrebno bi bilo izraditi prometnu studiju - kratko nam je obrazložio Smodlaka.

Na potezu Hrvatske ceste i lokalne zajednice

Od Ivice Sinovčića šefa splitske ispostave za održavanje cesta saznali smo da oni redovno analiziraju i u suradnji s prometnom policijom, sinkroniziraju, prema potrebama, rad semafora na ovom raskrižju, te da nastoje poboljšati uvjete prometovanja.

Do konkretnih odgovora o budućnosti ovog raskrižja nismo uspjeli doći jer naši telefonski i pismeni upiti, od predsjednika uprave Hrvatskih cesta Stjepka Bobana do člana uprave zaduženog za tehnička pitanja Borisa Majića, nisu dobili odgovore, zbog stavljanja ovog problema u drugi plan ili zbog zauzetosti odgovornih nekim većim projektima, neznamo. Ali neslužbeno smo doznali da u skoroj budućnosti nema planiranih zahvata za solinsku Širinu, a kao neki od problema navode se odvodnja voda, arheološke iskopine i slično, a nešto više možda bude poznato nakon zajedničkog sastanka kojeg je planirao i najavio kaštelanski gradonačelnik.


Alternativno riješenje...


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • (Gost)

  ovo je zbilja ubitačno svako jutro...

  oko 11 godina prije
 • nikica (Gost)

  falim te bože da se o tome bar razmišlja.pa valjda če i to doč jednog dana

  oko 11 godina prije
 • Kruzni tok!?!?!? (Gost)

  Rotor u zagrebu je mjesto sa najvise prometnih nesreca u cijeloj hrvatskoj i zadnjih nekoliko godina se planira adekvatno rjesenje kako zamijeniti kruzni tok za nesto prakticnije....

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  izbori 2099-rješenje problema ;)

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  jo ča se prid izbore želidu pozabavit su svin problemiman. i ja gren na posal kroza tote pa ne mislin da je gužva strašna prema oniman ča san vidija vanka. a mi bimo svi vozili 10 minuti do posla i bez gužve i se4mafori, a di to jema osin u lici i mongoliji.
  a oto će se tribat rišt skupa su novon ceston trogir omiš. jema mista.
  endem

  oko 11 godina prije
 • Za endema (Gost)

  Kako si reka svako jutro greš tuda na posal, znači kad se javiješ trošiš internet s posla. Lipo, lipo, moj poštenjačino

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  a ča ti misliš da mi firma nima ugovor, goste 34. teško da su javjijanjen moren pribacit priko ugovorenog prometa
  endem

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  endem - tudume

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  kružni tokovi rijesavaju sve ovake probleme..vozija sam po italiji 14 godina i oni su to jako jednostavno rjesili...kružni tokovi...i to je to...mala ulaganja brz protok vozila bez puno čekanja...

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  ja ne volin kruzne tokove - zavrti mi se u glavi pa se nadjen u klisu umisto kod mercatora. to pri, dok san odija u merkatora, a sad ga bojkotujemo jer je slovenski, jelda ..

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  jema bit

  oko 11 godina prije
 • x (Gost)

  endem je zakon!
  nije \"bojkotujemo\" nego bojkotiramo!
  kružni tok je zakon, a to šta neki neznaju vozit po njemu je druga pisma...

  oko 11 godina prije
 • Moljac (Gost)

  Lipi moj Endemu, ja te nekako razumim, ma mi se nekako ćini da ti samog sebe ne razumiš,a pišeš ka da si godinama živija u Mongoliji i zaboravija Rvatski jezik. Oli kod nas ne more biti bolje nego kod drugih, bolje reguliran promet? Svit se jema pravo bunit.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  pustite endema na miru

  oko 11 godina prije
 • vlaj iz K.Starog (Gost)

  kvragu i širina u solinu,i bilo di u svitu kad ja moran vozit slalom bolje od janice da bi zaobiša one šahte,gledan na pet strana oće li mi koji krkan izletit i strefit me,oće li mi auto crknit na semaforu, koliko triba stat dok se ne upali zeleno,kupija san auto prije 4 god tad su počeli kopat i kopaju i dalje, a vi razbijate glavu o kružnon toku u solinu a pogledajte po čemu mi \"vozimo\" ...

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Nasi strucnjaci su kur... strucnjaci . pola toga ca su napravili je naopako. Ako neko to zeli znat ja mu mogu sve nabrojit. Polak su kupili diplome i zato je sve ovo naopako. Cila evropa je uvela kruzne tokove, ali nan tribaju tenkovi da bi se na nji navikli. sve sve sve je naopako. :cry

  oko 11 godina prije
 • konstruktor (Gost)

  USKOK je odavno \"pročešljao\" hrvatske autoceste a i zagrebačke ceste. Pitanje je sata kada će krenuti na hrvatske ceste!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  U Mađarskoj i Slovačkoj na svim križanjima Državnih cesta su rotori oliti kružni tok i odlično su riješenje.

  oko 11 godina prije
 • kruzni tok??? (Gost)

  ako ce ga radit onaj mesar sta je radija ono na mercatoru,nek nista ne diraju..kruzni tok je super spoj kad se na njega spoje dvi ceste,sa po jednom trakom u svakom smjeru..izgleda ka jedna siroka traka i iz nje izlaze 4 ceste sa po dvi trake..jedna s kojom ulazis u krug,i druga u koju ides iz kruga..problemi dolaze kad strucnjaci kupe diplomu u posusju,koje nema ceste sa 2 trake u jednom smjeru..pa idu ceste s vise traka spajat u krug..to izadje gordijski cvor,krug s vise traka,redovito zamotan u manje mista nego sta bi mora bit..mali krugovi..i sve opet nekako ide dok se promet ne poveca..tad u vrlo malo mista triba uc u jednu traku,ubrzat,pristrojit se u drugu i skrenit..i to nekad nije problem ako triba skrenit u praznu cestu,ali ako je cesta puna,sta napravit??zaustavit auto usrid kruznog dok svi u drugoj traci ne prodju?ili se kurvarit?ja to procjenim u sekundi..zena slabo..vozi,pa napravi ludost..pa gume skripe..

  ono sta je onaj mesar napravija kod mercatora je za zatvor..ono nije kruzni tok,iako prometni znakovi govore da je..to je ka da imas na obe ceste u raskrscu,znak da imas prednost prolaza..covik prvi put uleti u onaj,djumbus,i racuna kad je usa u krug,nema stajanja,i onda sa 50 na sat moras stat u par metri,ili se pristrojit u manje od sekunde..dabogda ga stavili da regulira promet dozivotno na ono misto..besplatno..nije zasluzija placu..a imovinu mu prodat da se plati nekog da ono ispravi koliko se moze..i naravno eventualne tuzbe zbog karambola i gubitka zdravlja ili zivota,preusmjerit na njega privatno..a znak isti sekund maknit..jer on govori da kad u krug udjes,imas prednost,prid onim ko dolazi u krug..a nemas..ustvari imas,ali je neko zajeba onog ko ulazi pa mozete oba poginit..a priglupi narod to gleda 20 godina i ne buni se..od 2-3 tisuce kruznih tokova kroz koje sam prosa sa 200-300 000 kilometara pod guzicom,ono nisam vidija..a bija sam u vecini stare europe,i ponesto drzava nove..

  za rjesit solin,most je jedina opcija..cetverotracni..i nece bit guzve na sirini jos 200 godina..splicani imaju privatnih interesa blokirat taj most,a mogu ako bas triba cestu sa brda i zatvorit..nek se popnu iza prometove garaze na onu s tri trake..i tad nema problema..eventualno jos jedna spojnica kod ask-a,i drugacija regulacija,od skvera,i nikakvog problema nema..nema raskrsca na stinicama,ostaje ravna cesta..raskrsce ostaje kod exjugoplastike potpuno isto ka i sad i bez onog drugog u par metara,i na njemu ce bit manja guzva duplo..splicani seru..ustvari kerum sere,i ekipa koja zeli jeftino jamit stinice a s mostom to nije moguce..pa triba udavit solin..za most triba nesto betona i zeljeza,ali ne triba kupit zemlju..cimentaru,kamenolom i zeljezaru imamo u krugu od par kilometara..nezaposlenih ka u prici..fali par pametnih ljudi na pravim mistima..ali ti ne mogu kraj kokosara iz bivseg sistema..skupa s prodanim imenima..nece bit ni treceg traka,ono 50 metri na sirini..jer ih boli neka stvar..

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij