hren
 
SKANDALOZNO - S AZBESTOM U KAŠTELA?
Lista Velog mista se na svojoj jučerašnjoj konferenciji za novinare usprotivila izgradnji "kasete" za azbestni otpad na gradskom odlagalištu Karepovac, te su, kako piše Večernji list, predložili deponiranje opasnog otpada u praznim halama ex Jugovinila koji nije privatiziran.

Bivši predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Željko Jerkov, istaknuo je kako se na komunalnom odlagalištu Karepovac ne može odlagati azbest u "kaseti" veličine košarkaškog igrališta, jer u Splitu “može doći do novog Černobila”. Istom prilikom od strane Liste Velog mista zatraženo je i hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati upravo o ovome problemu.

Prema pisanju “Večernjeg lista”, “u Listi Velog mista svjesni su da se opasan otpad treba zbrinuti, ali, upozoravaju, nipošto s komunalnim i ne na Karepovcu. U Splitu bi trebalo postići konsenzus o sanaciji Karepovca. Opasan otpad mogao bi se, predlažu, deponirati u praznim halama ex Jugovinila koji nije privatiziran.”

Kako nadalje piše Maja Pejković-Kaćanski u Večernjem listu, u članku pod nazivom “Sarkofag na Karepovcu je prijeteća ekološka bomba”, iz Liste Velog mista se pitaju i “zašto bi cijela županija ostavljala svoj otpad u Splitu, zašto preko kičme našeg grada?”


Iz arhive

Kaštelima više nitko neće smještati!

Imaju li i Kaštelani nekakav odgovor na splitski prijedlog skladištenja azbesta u Kaštelima? Za odgovor sam zamolila Predsjednika gradskog vijeća, prof. dr. sc. Mihovila Biočića, koji je izjavio:
- Simpatično je kako splitska vlast, ma koje stranke bila, već pedesetak godina razmišlja na isti način (sve smeće tamo ''daleko'' u Kaštela). Posljedica je takvog razmišljanja da su odlukom središnjih jugoslavenskih vlasti uz asistenciju splitskih, u Kaštela, odnosno u Kaštel Sućurac, smjestili posebno dražesnu industriju, čiji je najljepši primjerak bivši Jugovinil, koji je proizvodio čitavu lepezu ''miomirisa''. Pogađate, nisu to bili parfemi. Među najpoznatijim miomirisima je bio (bojni otrov) klor i nekakav VCM u nekakvim kuglama čija bi moguća eksplozija bila zbrisala i veliki dio glavnog dalmatinskog grada, a što se ne bi vidjelo iz naše provincije, jer ne bi imao tko gledati. U vrijeme kada smo se teško rješavali te opasnosti, splitskoj vlasti nije bilo niti na kraj pameti pomoći. Ako dodamo i ''mini'' Željezaru ''Split“ , koja ipak nije u svom punom sjaju bez svoje ''maksi'' veličine i koksare, kako je svojedobno zamislio nedavni dobitnik nagrade u Cavtatu za zaštitu okoliša (čijeg???) bivši splitski gradonačelnik gosp. Jakša Miličić, onda zamagljena slika kaštelanskog, ali i solinskog bazena, još nije potpuna u svojoj industrijskoj ljepoti...

- Grad Kaštela danas ima skoro pedeset tisuća stanovnika i status velikog grada (po veličini je drugi u županiji). Ja uistinu pretpostavljam da se bivši predsjednik splitskog Gradskog vijeća gosp. Jerkov, na svojoj konferenciji za tisak šalio. Kaštel Sućurac, danas u gradu Kaštela, dok smo bili provincija Splita, dao je najveći obol skladištenju prljave, otrovne, opasne i pogibeljne industrije, tj. smještali su nam smeće svake vrsti, čak i radioaktivno. Na znanje svima, pa i splitskoj gradskoj vlasti, sada ga čistimo!!! I još nešto, Kaštelima slijedećih pedeset godina više nitko ne će smještati!!!, istaknuo je dr. Biočić.


Iz arhive


KOMENTARI:

Stari Komentari (35)

 • EKO osvješteni (Gost)

  ...dosta smo se mi trovali i s azbeston i vinilom i ugljenom i cementom, željezarom, živom ,klorom i svim tim kemikalijama....Jugovinila. zaštitimo naša Kaštela od daljnjeg trovanja!
  Bravo barba Mihovile, mi Kaštelani smo uz Vas.

  oko 11 godina prije
 • škovacin (Gost)

  Največa glupost i polovičan posal je gradnja tih kazeta...mislim da bi za ovi dil Rvacke najprihvatljivije bilo zbrinjavat azbestni otpad u napuštene Siveričke rudnike...a za drugi dil Rvacke napuštene rudnike u Raši...[URL=http://dalmacija.kovacevic.nl]dalmacija moja inspiracija[/URL]

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  ča ij više truješ više ij jema kaštelani postali imuni na sve otrove bazne industrije u zadnji 20 godin su se utrostručili, new viagra 100% rađaš se čelav jemaš 20 prsi ...........................

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  barba Jerkov, imas lipu jahticu, pa vezi svaki da za krmu i prema otocima u more jadransko. Vidis sam da ce in krepat turizam od veliki cin, pa bi in to dobro doslo za zaradit koju soldu.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  nek dovedu,mi ce mo asbelstom mazat po kruvu,nema nista lipje red asbestla ,red sira ,red salametine parizer uz to zidarku pivu i udri...

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  najbolje da odvedu azbest u sloveniju :grin

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  neka jerkov nosi u istru kod oca oficira j.n.a.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Nije ovde problem u Jerkovu nego u Jakovu i pasivnoj kaštelanskoj vlasti koji su zaslužni za ovakvo viđenje Kaštela kod Spličana.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  neka ga odnese doma pa neka ga smisti caci i materi odozada

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Prava izjava od godpodina Biocica.Kastelani se moraju zdusno boriti da cijela sporka industrija napusti ovo podrucje.Danas se tvornice preseljavaju iz Europe u Kinu, a zasto nebi mogli prebaciti Zeljezaru 50-100 km od mora.Uz tunel kroz Kozjak sve bi bilo ostvarivo.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Je li to onaj pametni Jerkov koji je tija ukinit Hajduka i koji dva miseca prije izbora pere ruke od lopovštine u kojoj je do grla. AKO JE STAVITE GA U LUDNICU JER TAKVIMA JE MISTO TAMO

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Opasan otpad mogao bi se, predlažu, deponirati u praznim halama ex Jugovinila koji nije privatiziran.” to ne razumin znači to je ničije pa može kako kome treba tu ostavljat otpad a je li netko to več iskorisio pa ko zna šta je u tim halama i kavu mi to sliku šaljemo sa onim ex jugovinilom koji ne liči ni na Černobil

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  nadam se da cemo se opametiti i pisati peticije i dizati strajkove, svi Kastelani, slozni ko jedan.Ne smijemo dati na sebe,tribamo zdravo i normalno ziviti dosta je toga da nas rade budalama.Ako triba uzbuniti i madunarodni sud za ljudska prava i cijeli stozer europske unije.Svi smo pismeni,imamo telefone i internet, sve se moze drugacije rijesit ako nas vlast u gradu ne zeli zastupati kako treba,u obostranom interesu.Nije ni Markov trg daleko.Bratstvo i jedinstvo je bilo u staroj drzavi, sada moramo biti slozni Kastelani, ne dozvolit nikome da nas razbuca, posvadi i podijeli,stitimo svoje interese i interese svoje djece i buducih narastaja.Omogucimo im zdrav, kvalitetan zivot, ekoloski pogodan, vratimo im cist kastelanski zaljev,dovedimo im turizam i zivot na visokoj nozi.Ako su im stari patili, ne moraju oni.Izborim se za dobro svoje djece!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  svoj smrad neka nosidu doma, a ne u kaštila :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

  oko 11 godina prije
 • JERKOV U EKO MAFIJI ? (Gost)

  Zašto taj JERKOV ne poštuje zakon i postojeće odluke grada Splita i Zakon o otpadu.A dr. Biočić je tako tija sve smeće iza Kozjaka dog njegov kolega Dujomir Marasović u izjavi (S.D. 2006.) kaže:\" centar otpada može biti i na Žnjanu, to je bezopasno.\"
  Lude li kuće.Smijat ili plakat što nam je sada? :roll :roll

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  fali im jos svemirac buljubasic sta ga on ne bi na svemir kariolon nosija

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Bravo nasem dragom dr.Biocicu,koji je kratko i jasno konacno stavio do znanja kako se triba boriti za nasa Kastila.Eto to je ono sto triba nasim Kastelima,neko ko je dio Kastela,bio i ostao,taj mora i nastaviti za Kastela.Eto neka to bude i novi prijedlog da nas dragi dr.Biocic,bude kandidat za novog gradonacelnika.Dr.Biocic je divan doktor,a isto tako i covik,pun razumjevanja i borbe za svog pacijenta,a u ovom slucaju za svoja Kastila.Uz Vas smo dr.Biocicu.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  je nan split oduvik ka zla maćeha. a držanje stari spliski težakov spram nas kaštelani prišlo je i na škojare i vlaje i oficire-čin su dobili stan u splitu ka da su u oman u rodu su svetin dujon pa se činidu fini i ko svoji nedijon na selu oli škoju oli kod oni ča su u solinu i kaštiliman
  evala ti mate barišinu i sviman s kojin smo se odilili o splita
  a ča nan se profešur žešći a i jema prav, samo ča se jema on žestit na više toga ali je isto činija kuco i činit će i daje
  endem

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  pametni endem, njega za gradonačelnika jer sve zna ako ćemo se šaliti :upset

  oko 11 godina prije
 • jerkov-biočić (Gost)

  neznam sto je Jerkov tija s ovom izjavom,kao da je naručena za izbore.neš ti pameti šta je dr.Biočić reka,nećemo otpad.a sta očemo??neka reće!
  ajde bit ć eveselo izgleda.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Biočić predstavlja političku stranku a Jerkov predstavlja \"poduzetnike\".
  Ostalo se domisli sam

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  ja san se domislija: lipa rič i gozdena vrata otvara, para vrti di burgija neće a ruka ruku mije a pare obadvije
  endem

  oko 11 godina prije
 • Porat (Gost)

  Proćitajte još jedan put komentar Gosta 172
  Mislim da je potpuno u pravu i da samo na ovaj naćin možemo nešto ućiniti za budućnost
  našu i naše djece.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Ajde Jerkov lipo se kandidiraj za župana,dobit ćeš veliki broj glasova.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Kastila se razlikuju od drugi zato triba da postanu samostalna drzava sa granicam,carinom i parlamentom .

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Pozlatile van se beside @106 i @172-ja tu nebi imala šta nadodat.....a i endem jema sto-posto prav.

  oko 11 godina prije
 • pacijent (Gost)

  Lipo je on reka samo da je istina, a još kad bi se taj otpad odnosija i na neke šta ih je on postavija na lipa mista šta se o istome brinu a nemisle baš ka on jerbo imaju okučnicu u Bosni.E doture ko te nezna...

  oko 11 godina prije
 • M. Bratincevic (Gost)

  Svaka cast onima koji se zalažu za kaštela i
  prof. dr. sc. Mihovilu Biočiću :)

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Drzava Kastila ka Pescenica u Zagrebu.
  Kancelar endem onda koji Rom,bosanac te nas dalmatinski zagorac i eto parlamenta.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Da prostor bivšeg jugovinila ne liči na prizor iz Mad Maxa nikome ne bi ni palo na pamet reć da tamo skladišti opasni otpad.Glavno da se Jugovinil zatvorija ,ljudi na ulicu i ruševina koja bode oči sve ove godine ne smeta ni gradskim ocima ni županiji jer oni imaju mrenu! Postoji li još kakvo smeće za naš grad?Možda i zatvorenike iz Lepoglave smiste u bivši Jugovinil?! bLAGO NAMA ETO TURIZMA

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  ucinite nesto sa ovin ruglom. narod kastela to zahtjeva. vi odgovorni , puste godine gledamo tu sablast, probudite se vise idioti.

  oko 11 godina prije
 • tusam (Gost)

  Mi hrvati smo dobra srca pabi mogli azbesto podilit u tri dila malo Sloveniji malo Srbiji aostalo u bosnu nek oni imaju sad 80 godin

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  @Dobro da Jerkov nije reka da se azbest može odlagat u željeznički usjek pored kuće dr. Biočića, ali može još bit i to, usluga za uslugu :? :? :? :? :?

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  moze li bit da je jerkov reka sta ga se trazilo??a ko bi to trazija??onaj komu ovdi klicu,bravo!!!!bravo za ugradnju dijafragme(ne zeni,netriba joj), izmedju mora i nuklearne sljake!!!i ko je javno reka da se sljaka nece micat!!pa zasto onda kontaminirat neki drugi cisti dil prirode,kad je ovaj ionako osudjen na radioaktivnu sljaku!!kazeta s azbestom ce bit manje zlo..mozda nas i zastiti od dila radijacije..radijacija navodno nije veca od dopustene,iako ljudi govore da je sve to vise puta razrovano raznim radovima,i da more dopire do sljake,i raznosi radijaciju,na taj nacin..dakle bravo za dupli pas;jerkov-biocic,oce rec;radioaktivna sljaka-azbest..bravo za adz i satelite..bravo za zupaniju koja redovito glasuje kako triba pa ne triba ulagat velik novac u glasove..a radijacija pomaze u \"odrzavanju u kondiciji\" mozgova,mada po kapacitetu istih,radijacija bas i nije potrebna..bravo i za buducnost kastelanskog turizma baziranog na istom terenu..masala..neke glasine govore i da gorispominjani junak ima vlasnistva u tom jugovinilu,u obliku nekih hala..ako ima novinara u ovoj drzavi bilo bi zgodno da ovu glasinu opovrgnu nekim dokazom u obliku dokumenata iz bivsih privatizacija,pecibokuna te firme..cime joj je zapecacena sudbina..

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  goste 172,prsti ti se pozlatili..vridi ti svako slovo..sljaku van,azbest,van..jerkova i biocica poslat sa sljakom,kad im triba..prokopat tunel,da se tupina moze slat iza brda,i onda podic poreze za prljave industrije i stimulirat preseljenje sadasnje..oslobodit poreza samo povrsine pod cestama,plazama,parkovima,odrzavanim livadama,a sve ostale povrsine oporezovat,ka privredne objekte po kvadratu,ili kubiku..ka da je tvornica hotel,pun turista!!tad ce bit jeftinije kupit zemlju u radnoj zoni i priselit,nego radit usrid grada..jedino je problem na cijoj ce se zemlji napravit radna zona.. :roll

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij