hren
 
Hoće li se učenici radovati novom danu bez nastave?/Mario TODORIĆSindikalci su se u štrajku borili za bolji materijalni status zaposlenika, ali i kvalitetnije obrazovanje te Vladi uputili 14 zahtjeva. Kako dosad, prema njihovim tvrdnjama, od Vlade nije bilo nikakvih odgovora, Vladi su dali rok do 15. listopada da se očituje u vezi pregovora o plaćama.
ZAGREB - Više od 75 posto zaposlenika, ili njih oko 60 tisuća, u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima i znanstvenim ustanovama sudjelovalo je u utorak u jednodnevnom štrajku upozorenja - pokazali su konačni rezultati štrajka, koje su u srijedu novinarima predstavili organizatori, čelnici triju većinskih sindikata u tim sustavima. Prema ocjeni sindikalnih čelnika, Mate Elkaza iz Sindikata hrvatskih učitelja, Andrije Puljevića iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, i Vilima Hoće li se učenici radovati novom danu bez nastave?/Mario TODORIĆRibića, predsjednika Velikog vijeća Sindikata znanosti, štrajk koji se provodio pod geslom "Preokrenimo Hrvatsku - za znanje i kvalitetno obrazovanje" u potpunosti je uspio.
- Rezultati su premašili čak i one referendumske, jer se u rujnu na referendumu za štrajk izjasnilo 87 posto izišlih, ili oko 45 tisuća zaposlenika. To je silna obveza, ali nam daje vjetar u jedra za nove akcije - istaknuo je Mato Elkaz.
Podsjetimo, sindikalci su se u štrajku borili za bolji materijalni status zaposlenika, ali i kvalitetnije obrazovanje te Vladi uputili 14 zahtjeva. Među njima je onaj o 12-postotnom povećanju plaća, koliko zaostaju za ostalim proračunskim korisnicima, traže da se u proračunu već za iduću godinu izdvajanja za obrazovanje i znanost sa sadašnjih 3,2 posto povećaju na 6,5 posto, i tako dalje. Kako dosad, prema njihovim tvrdnjama, od Vlade nije bilo nikakvih odgovora u vezi tih zahtjeva, Vladi su dali rok do 15. listopada da se očituje u vezi pregovora o plaćama.
- Ako odgovora ne bude, ozbiljno ćemo razmisliti o novom štrajku i daljnjim oblicima pritiska - poručio je Ribić, dok je zajednička sindikalna ocjena kako ih takav "plebiscitaran odaziv u štrajk" obvezuje da ne odustanu dok prosvjeta i znanost Vladi ne postanu prioritet i pokretač izlaska iz krize u kojoj se zemlja nalazi. Sindikalisti su resornom ministru Draganu Primorcu ponovno poručili kako "koncepcijski i verbalno možda jesu na istom putu", ali "u smislu realizacije i ozbiljnosti - ne".
- Nije Ante Gotovina jedini problem Hrvatske i nije jedini kriterij na osnovi kojega će se ocjenjivati demokratski put Hrvatske. Neka se nitko ne zavarava da pred svjetskom javnosti može odšutjeti volju 60 tisuća građana - istaknuo je Vilim Ribić.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij