hren
 
ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju u ponedjeljak su otvorene dvije ponude i dva pisma namjere za kupnju Željezare Split iz Kaštel Sućurca. Najpovoljniju ponudu dala je slovenska tvrtka Štore Steel koja je ponudila, uz jednu kunu za dionice, ulaganje u vrijednosti 37,8 milijuna eura, u što su uključena potrebna obrtna sredstva, ali ne i zamjenska jamstva za državna jamstva na ime kredita podignutih prije nekoliko godina. - S takvim jamstvima nije moguće organizirati poslovanje u idućih pet godina, a kamoli kroz 25 godina. Namjeravamo zadržati i isplatiti radnike, ali i provesti nove investicije u tvrtki tako da bi se u Željezari većinom proizvodile čelične opruge za automobile, dok bi se manji dio građevinskog čelika koji će se još proizvoditi prodavao Brodomerkuru - istaknuo je Marijan Mačkošek, glavni direktor Štore Steela tom prilikom.
Drugu ponudu za dionice Željezare Split dala je njemačka tvrtka Max Aicher, ali njihova ponuda ne sadrži ulaganja u proizvodnju niti isplatu radnika, kao ni preuzimanje jamstava. Dva pristigla pisma namjere ne udovoljavaju elementima natječaja, a došla su iz Saudijske Arabije i s Chennel Islanda.
Nakon otvaranja ponuda, Hrvatska udruga sindikata (HUS) očekuje od Upravnog odbora HFP-a da što prije donese odluku o pristiglim ponudama. Sindikat je zainteresiran da se što prije provede postupak privatizacije koji će osigurati poslovanje Željezare i opstanak svih 412 zaposlenih, jer se država dosad pokazala lošim vlasnikom, kazao je predsjednik HUS-a Željko Mučnjak.
- Želimo da se to što prije završi jer su već sada u pitanju plaće radnika - rekao je čelnik većinskog sindikata u Željezari.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij