hren
 
Iskrcavanjem prvih kamiona zemlje na igralište NK Omladinac u Vranjicu i služebno je započela dugoočekivana sanacija Kave u neposrednoj blizini tvornice Salonit d.d. u stečaju u koju je dugo godina bio odlagan azbestno cementni otpad.

Riječ je o prvoj od tri, odnosno, četiri žarišne točke koje se Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovistost obvezao sanirati jer nakon sanacije igrališta i kave sanirat će se i Mravinačka kava, potom sama tvornica Salonit te kao posljednja žarišna točka, koja doduše, još nije u projektu, prostor Kosice, zemljište uz obalu na ulazu u Vranjic na kojem je također odlagan azbestni otpad koji je usto završio i na morskom dnu. 

„Radovi na sanaciji Igrališta, a potom i ostalog prostora Kave, ukupno je riječ o 65 tisuća metara kvadratnih prostora, trebali bi trajati 60 dana, projekt sanacije izradio je IGH, sanaciju provodi tvrtka Cian, podizvođač je tvrtka Sirovina iz Zadra, na sanaciji će raditi i zdravstveno sposobni radnici Salonita koji su prošli obuku za rad s opasnim otrovima.
 
Proveli smo ispitivanja prisustva azbetnih vlakana na području kave i igrališta, od 14 ispitnih mjesta na 11 ih je utvrđeno prisustvo azbesta i to tri vrste među kojima je i onaj najopasniji, plavi azbest, stoga se neće ništa kopati već će se nasuti još metar pokrova, a na kosinama metar i pol – još jednom je Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša upoznao javnost s projektom sanacije Igrališta i kave dodavši kako će se uz zemljani pokrov nasuti i glina, postavit će se geomembrane te će se izvršiti i drenaža vode, a na kraju dolazi humus i trava.

U sanaciji igrališta sudjelovat će i članovi DVD-a Vranjic koji će polijevajući vodom površinu te kamione koji dovoze i iskrcavaju zemljani pokrov osiguravati da čestice azbesta tijekom procesa zatrpavanja ne dospiju u atmosferu.

Prosvjed Barbarinca

Pred označavanje početka radova na Igralište su pristigli i članovi Udruge Barbarinac oštro osuđujući Mladinea i Fond za zaštitu okoliša da sanaciju ne rade po propisima i da je takva sanacija redikulozna, a isto tako prozvali su ga zbog dopuštanja ulaska u tvornicu Salonit tvrtki Sirovina premda je bilo kakav rad u tvornici zabranjen dok se ona ne sanira. Mladineo je odbacio optužbe tvrdeći kako se sanacija provodi prema propisima Republike Hrvatske i prema standardima Europske unije te je kazao kako je u tvornici samo pripremljen prostor za ulazak Sirovine koja će s radom započeti tek kada se tvornica dekontaminira.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost)

  ocu i ja zatrpat susiodovu kucu s azbestnim krovom?ima ih 14 takvih u krugu od 500 metri..zasto niko o tome ne pise?

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  biće ovo sanirano ka i fabrike u pretvorbi i ka ča se reformira pravosuđe i suzbija korupcija: puno lipi besid i mavanja napuvanin rezultatiman
  endem

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Kako bi se trebao sanirati azbest?

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Gost 227 je postavio jedno jako važno pitanje. Molim gospodu iz udruge Barbrinac a se pozabave i tim problemom.

  oko 11 godina prije
 • gostu 227 (Gost)

  Ternita iz Salonita kao takva nije opasna dok je čitava.
  Opasna postaje onog trna kada se ošteti tj. kada se lomi pa azbestne čestice budu oslobiđene u okolni prostor i atmosferu.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  26 miliona kuna za 100 kamiona zemlje koje neko vadi jer kopa temelje za zgradu , ZNA LI TKO U OVOJ HRVACKOJ ZBROJIT 2+2

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  goste 106,u pravu si djelomicno..nije opasna dok se na njoj drzi PITURA..i dok ona pokriva azbest..ali s vrimenom pitura ispuca,pa pocme proces grijanja na suncu,i hladjenja u noci,kojim se taj azbest(i pitura) pomalo runi..(sirenje-skupljanje)..i vitar ga pomalo nosi..okolo..gori je 100 puta nego taj koji lezi po podu..ovaj leti..non stop..godinama..blagoslovljen neznanjem,nebrigom,i pokvarenim zanemarivanjem,problema u tudjem dvoru..pa i neznanje ne rjesava odgovornosti..

  sanirat ga se da utapanjem u betonske blokove velicine 1-2 metra kubna,ili vece,koji bi bili pogodni za postavljanje u dublje more,isprid nasih plaza,da nam more ne vuce salbun..samo jedan primjer..moze ga se ugradit u beton za puno namjena..a moze se pomocu njega dogovorit kakav kriminal..pa ga se koristit ko zna do kad,po sistemu odvjetnika koji skoluje sina na slucaju koji njegov naivni sin rjesi za jedno jutro..

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij