hren
 
Opet sam se vratio neobavljena posla sa Zavoda za nezaposlene...KONFERENCIJA ZA NOVINARE U SPLITSKOM ZAVODU ZA ZAPOŠLJAVANJE
Od 310.000 radno sposobnih stanovnika naše županije, a to su svi žitelji u dobi od 15 do 65 godina, svega 135.000 radi.
Nezaposlenih je 38.000, a onih neaktivnih (u njih se računaju umirovljenici do 65 godina, trudnice, ročnici, ali i svi oni u sivoj ekonomiji...) čak 136.500.
Podaci su to za kolovoz ove godine, koje je na jučerašnjoj press-konferenciji iznio Nebojša Polić, pročelnik splitske podružnice Zavoda za zapošljavanje. Stopa nezaposlenosti je vrlo visoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 21,9 posto (dok je državni prosjek 17,2 posto), ali ona kontinuirano pada, te je sada na razini srpnja 1995. godine. Sa 37.908 nezaposlenih na koncu prošloga mjeseca, naša županija bilježi pad broja nezaposlenih u odnosu na isti mjesec prošle godine za 6,9 posto, odnosno za 2825 osoba. Među nezaposlenima je 7737 osoba koje primaju novčanu naknadu od oko tisuću kuna mjesečno, te 2870 branitelja.
— Jedino snažnije gospodarstvo može popraviti sadašnje stanje, jer je iz ovih podataka očito kako je visoka zona sive ekonomije.
Također, treba konstantno ukazivati na nužnost cjeloživotnog obrazovanja zaposlenih i tražitelja posla, jer poslodavci koji preko nas traže radnike, često od njih zahtijevaju posebna znanja i vještine — istaknuo je Polić, koji je pozitivnom ocijenio ovu turističku sezonu.
Do konca kolovoza je zaposleno 3407 sezonaca iz naše županije, a njihov je ukupni udio na razini države visokih 15,4 posto. Ohrabruje podatak kako većina sezonaca još uvijek radi, premda smo na početku kraja turističke berbe.
U kolovozu su na tržištu rada bili najtraženiji prodavači, radnici bez zanimanja, konobari, kuhari, čistačice, sobarice, kućne pomoćnice, administrativni službenici...
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij