mala brodogradnja mala

U Marini Kaštela u Kaštel Gomilici danas je službeno otvoreno 14. izdanje Hrvatskih dana male brodogradnje i turizma na kojem se do nedjelje, 15. svibnja predstavlja preko 50 izlagača iz Hrvatske i Slovenije i to plovilima, brodskom opremom i vanbrodskim motorima, kao i turističkim asortimanom te različitim vozilima na električni pogon i druge zanimljivosti.

Na svečanosti otvaranja ove manifestacije sudjelovali su državni tajnik Tonči Glavina, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja,  direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella, direktorica Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić, kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, predsjednik udruge Dani hrvatske male brodogradnje Damir Skelin, predsjednik Organizacijskog odbora Hrvatskih dana male brodogradnje i sajma turizma Branimir Matijaca te u ime domaćina sajma, direktorica Marine Kaštela Ivona Smoljić.

Sve prisutne, nazivajući ih zaljubljenicima u more i nautiku, a prije svega u proizvodnju, pozdravio je na samom početku svečanog otvaranja 14. izdanja ovog događanja, a četvrtog po redu u Marini Kaštela, Branimir Matijaca.

- Kad smo se upustili u ovu avanturu 2009. godine, godine su bile onako slične kao ova ili protekle godine i to smo prihvatili kao jedan izazov da bi pomogli hrvatsku proizvodnju plovila. Razvijali smo se zajedno s njima, održali ih na neki način, pokrenuli zapravo drugi dio priče koji isto tako razvojan i gospodarski jako bitan, a to je turizam – kazao je Matijaca te se zahvalio hrabrim izlagačima koji su ove godine usprkos kašnjenjima isporuka i stotinama problema gospodarske naravi, smogli hrabrosti i došli u Kaštela.

Opstojnost hrvatskog turizma, opstojnost gospodarstva i stalno širenje ponude daju ovoj manifestaciji jedan kontinuitet, a upravo o kontinuitetu ove manifestacije govorio je u ime organizatora Damir Skelin.

-  Za kontinuitet je nužna suradnja s ključnim partnerima, a ti partneri su i svi naši domaćini, od Marine Kaštela do Grada i Turističke zajednice Kaštela, pa na županijskoj razini Turistička zajednica, potom naše Županije te partneri pokrovitelji. I to je kontinuitet istinske, tople suradnje koja nam daje pravu energiju da izdržimo sve nenadano što nam dođe – kazao je Skelin.

Podršku u organizaciji ovog sajma dao je i Grad Kaštela, a kako je kazao gradonačelnik Denis Ivanović vjeruje da će se ovaj sajam još dugo zadržati u Kaštelima.

- Uistinu je ovo jedan dobar sajam, nije u pitanju samo brodogradnja, krenulo se i šire u neke sfere turizma, tako da za svakoga ima po nešto. U ove prethodne tri godine, a vidim i ovu godinu se pokazalo da je ova lokacija u Marini Kaštela pun pogodak – kazao je Ivanović.

mala brodogradnja tekst

Da je ovo sajam za „male“ ljude, one radišne, vrijedne, skromne koji se trude i rade i grade ovu našu županiju i ovaj grad, kazao je Stipe Čogelja.

- Gdje ste mogli naći bolju poziciju nego u županiji i gradu koji se najbolje znaju baviti svojim programima i svojim projektima, odnosno „malim“ čovjekom koji nam mora biti u centru svih naših politika, a ja se nadam da ćemo uskoro probuditi i naš glavni grad i ponovo staviti „malog“, običnog čovjeka u centar – zaključio je Čogelja.

Kako se moglo čuti od govornika svi se nadaju uspješnoj turističkoj sezoni, šaljući poruku da upravo iz Kaštela, s ovog mjesta gdje se održavaju Dani male brodogradnje i turizma kreće turistička sezona, jer su važan dio turističke ponude.

Da turistička sezona kreće i završava sa nautičkim turizmom potvrdila je i direktorica Turističke zajednice Nada Maršić, govoreći kako je cilj postići cjelogodišnji turizam, a da prema dosadašnjim podacima možemo očekivati dobru, ako ne i izvrsnu ovogodišnju turističku sezonu.

Splitsko- dalmatinska županija drži 40 posto noćenja u nautičkom turizmu Hrvatske te da je iznimno značajno da se ovaj sajam održava u Kaštelima, odnosno u našoj Županiji, kazao je Joško Stella.

- Što se tiče prva četiri mjeseca imali smo preko tri puta više nautičkih noćenja od prošle godine i sad smo negdje na 85 posto nautičkih noćenja one najbolje 2019. godine. Nemojte zaboraviti te godine nije bilo ni covida ni rata u Ukrajini, tako da su ovo izvanredni rezultati – rekao je Stella.

- Ovakve manifestacije predstavljaju hrvatski turizam u najboljem svijetlu i na način na koji većina ljudi ne percipira i ne razumije turizam. Najveća vrijednost hrvatskog turizma je u pozitivnim učincima koje kao horizontalna gospodarska aktivnost ima na cijelo gospodarstvo. Naš turizam, između ostaloga stvorio je jednu kategoriju male brodogradnje, to je jedna atrakcija u proizvodnom smislu. I to je prednost našeg turizma. Naša prava budućnost je iskoristiti turizam da nam bude veliki generator svih popratnih gospodarskih događanja i to naš turizam uistinu i jest - kazao je Tonči Glavina.

Svoje zadovoljstvo održavanja ovog sajma u Marini Kaštela, nije krila direktorica Ivona Smoljić zahvalivši organizatorima koji su ih , kako je kazala, prepoznali kao izvrsnog domaćina te je zaželjela i gostima sajma i gostima Marine ugodan boravak na sajmu koji je za sve posjetitelje besplatan i otvoren jdo nedjelje, 15. svibnja do 17 sati.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno