mala bob

Među manifestacijama i događanjima koje je pandemija Covida izmijenila, reducirala ili ukinula u protekle dvije godine, našla se i jedna od najvećih i najposjećenijih manifestacija, ne samo u Kaštelima nego i Dalmaciji, tradicionalna Fešta o' boba. Nakon što su epidemiološke mjere u najvećem broju ukinute, pitanje kad će Fešta o' boba sve se češće čuje. No, na žalost mnogih, ova kaštelanska fešta neće se održati niti ove godine.

Kako su nam kazali organizatori pandemija je ostavila traga i mnogo toga se još mora posložiti kako bi se fešta u svom punom sjaju održala.

- Za uspješnu organizaciju Fešte o' boba potrebno je nekoliko mjeseci priprema. Kako su epidemiološke mjere  najvećim dijelom ukinute u travnju, nije nam preostalo dovoljno vremena za pripremiti sve kako je zamišljeno. No, da smo ubacili u petu brzinu i pokušali nešto organizirati pitanje je koliko bi sigurnosti mogli pružiti sudionicima i posjetiteljima. Naime, iako su mjere umanjene i okupljanja može biti, ovdje je u pitanju hrana na otvorenom, velika komunikacija među ljudima, a iz svakodnevnih informacija vidimo da je virus Covida još uvijek među nama. Upravo zbog toga morali smo donijeti odluku, koja nam je teško pala, da fešte ove godine neće biti. Nadamo se da ćemo sljedeće godine nastaviti s ovom našom tradicijom – kazao nam je jedan od glavnih organizatora fešte Vlado Perišin.

No organizatori ne odbacuju mogućnost da se tijekom ove godine ipak održi „mini fešta“ posvećena bobu. Hoće li to biti za mjesec, tri ili pet, nitko nije mogao potvrditi, no ideja je tu.

A možda bi tu ideju mogli ukomponirati i uz Svjetsko prvenstvo u kuhanju jela od sipe i boba, koje će na jesen, četvrtu godinu zaredom, organizirati klaster Zora. Jer zašto ne spojiti Svjetsko prvenstvo na kojem nastupaju i profesionalni i amaterski kuhari s „mini feštom“ i taj dan posvetiti namirnici koja je othranila generacije Kaštelana i zaslužuje da ju se slavi?


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno