hren
 

Nema mira u splitskoj ŽeljezariOPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO PODNIJELO ISTRAŽNI ZAHTJEV PROTIV DVOJICE UPRAVITELJA
Zbog sumnje u sklapanje za tvornicu štetnog ugovora s austrijskom tvrtkom, vrijednog gotovo milijun eura, podneseni su istražni zahtjevi protiv Petra Rajevića i Željka Raguža.
Zbog sumnje u sklapanje štetnog ugovora za tvornicu, Općinsko državno odvjetništvo (ODO) Split podnijelo je istražni zahtjev protiv P.R. i Ž.R., zaposlenika Željezare Split, potvrdila nam je vršiteljica dužnosti općinske državne odvjetnice Julijana Stipišić ne navodeći imena osoba protiv kojih se podnosi istražni zahtjev.

Željko RagužPetar RajevićNo, spomenuti inicijali pripadaju predsjedniku Uprave Petru Rajeviću i članu Uprave Željku Ragužu, koje je prije više od pola godine njihov tadašnji kolega Dražen Vlašić optužio za sklapanje štetnog ugovora s Austrijancima, "zaradivši" za tu optužbu i otkaz s mjesta člana Uprave!
Policija je, još prije, tragom Vlašićeve prijave, istraživala poslove Željezarine uprave, i kad je obavila svoj dio posla, predmet je proslijedila Državnom odvjetništvu. Ono će, pak, ispitati dvojicu spomenutih prije donošenja rješenja o provođenju istrage ili odbacivanja zahtjeva, pojasnila je državna odvjetnica Stipišić.
Načelnik Ureda načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Ninoslav Ćurić potvrdio nam je da je "27. srpnja ove godine PU uputio Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu posebno izvješće kao dopunu kaznene prijave protiv P.R. (1947.) iz Šibenika i Ž.R. (1956.) iz Splita, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 294. Kaznenog zakona, odnosno sklapanje štetnog ugovora".
Smatrajući da je dostavom posebnog izvješća Državnom odvjetništvu u Splitu policijski posao završen, Ćurić je ustvrdio kako je "u predmetu Željezara Split, u daljnjem postupanju nadležno Državno odvjetništvo u Splitu". Iako policija nije priopćila detalje, njezini su djelatnici, istražujući sporni ugovor, obavili, među ostalim, razgovore s Rajevićem i Ragužem.
Predmet istrage bio je ugovor koji su, u veljači ove godine, Rajević i Raguž, u ime Željezare, sklopili s austrijskom tvrtkom G.G. Handels GmbH iz Graza. Ugovor je vrijedan gotovo milijun eura, točnije 993.300 eura, a njegovim sklapanjem Rajević i Raguž su oštetili tvrtku za više od 200 tisuća eura, točnije za 203.700 eura — izračunao je tadašnji član Uprave Vlašić! A to je, upozorava Vlašić, mjesečna plaća svih zaposlenih u Željezari Split!
Vlašić je, kad je doznao za predmetni ugovor, upozorio nadležne na, prema njegovu mišljenju, štetne poslove dvojice kolega uputivši i pisma nizu odgovornih osoba, od predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), koji je većinski vlasnik tvornice, do samog premijera RH dr. Ive Sanadera, a čitav slučaj s dokumentacijom je proslijedio i policiji i Državnom odvjetništvu.
Nadležni sada obavljaju svoj posao koji će, vjeruje Vlašić, završiti podizanjem kaznenih prijava, a ako prijave ne digne Odvjetništvo, Vlašić će ih, kaže, podići sam, no, vjeruje on, već je sad velika stvar što je policija nakon istrage proslijedila predmet Odvjetništvu, i to zbog osnovane sumnje u kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora.

BEZ KOMENTARA

Na pitanje je li sklopio štetan ugovor za tvrtku, Rajević nije želio odgovoriti, rekavši kako "nema komentara" na podnošenje istražnog zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva jer o tome nije dobio nikakvu obavijest. Član Uprave Željko Raguž rekao nam je kako su oni o svemu već dali izjave policiji, te da nije riječ o štetnom, već o korisnom ugovoru za tvrtku. Bez takvih ugovora, tvornica bi sada bila u velikim problemima, rekao je Raguž.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij