odgojitelji mala

CIKLUS BESPLATNIH RADIONICA ŠKOLICA ZA MAMU I TATU
U dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću u utorak je održan okrugli stol na temu „Kako uspješno odgojiti dijete“ koju je organizirala Marlena Miletić predsjednice udruge Kućica sretnog djetinjstva u sklopu besplatnog ciklusa radionica za roditelje, Školica za mamu i tatu koje će se održavati tijekom svibnja.

Prva radionica zamišljena je kao okrugli stol gdje su na temu uspješnog odgoja djece govorili, stručnjakinja za Montessori odgoj Mirjana Alfirević Zec, psihologinja Dalma Luketin, odgojiteljica – savjetnica Rossana Bosnić i odgojiteljica u vjeri Ivana Batina.

- Ovakva predavanja služe na rast svima nama roditeljima, odnosno aktivnim i pasivnim odgajateljima. Svjesno i namjerno govorim odgajatelj, a ne odgojitelj, kako bi naglasila taj trajni proces koji ne završava ni u vrtiću ni u školi, što više, potiče samostalno odgovorno ponašanje, samoodgoj i na kraju rad na sebi – kazala je Miletić koja je po struci odgojitelj predškolske djece, govoreći o cilju održavanja ovog  okruglog stola, jer je kako je kazala, potrebno  argumentiranje, komentiranje, stvaranje kritičnog društva i na kraju donošenje rješenja u odgojnim izazovima.

odgajatelji tekst2

Kako se postaviti prema djetetu, kako se ponašati, kako uvažiti dječje osjećaje, kako preusmjeriti i potaknuti pozitivna promišljanja i na kraju krajeva kako odgajati dijete, samo su neka od pitanja na koja su odgovarali predavači govoreći iz stručnog iskustva, ali i osobnog života.

Na samom početku predavači su govorili o tome, je li u svom radu s djecom, ali i u privatnom životu u obitelji, koriste racionalni, emocionalni ili intuitivni dio mozga. Istaknuo je kako u radu s djetetom treba koristiti čitav mozak i to na način da s djetetom treba razmišljati s racionalnim dijelom mozga, maštati s intuitivnim, a osjećati s emocionalnim dijelom mozga. Naglasili su da je važno s djetetom razmišljati, maštati i osjećati.

Ujedno je naglašeno da u radu s djetetom uvijek treba reflektirati, odnosno razmišljati o svom razmišljanju, osjećati svoje osjećaje i na taj način se uvijek iznova prilagođavati potrebama djeteta u pojedinoj fazi njegovog razvoja. Samo po sebi se nameću pitanja kako smo nešto napravili, zašto smo to napravili te jesmo li to dobro napravili.

Istaknuta je i važnost rada na sebi, jer je potrebno osvijestiti samog sebe kao odgojitelja djeteta kako bi zaštitili sebe od brzog iscrpljenja bavljenja djetetom. Rečeno je da su za rad na sebi potrebne tri komunikacijske vještine. Prva je potvrditi sebe i braniti svoja prava, druga je spremnost otkrivanja sebe drugima i treća sposobnost aktivnog slušanja drugog.

Kako uspješno odgajati dijete, neiscrpna je tema o kojoj su naizmjence govorile predavači navodeći primjere gdje je se svatko od prisutnih mogao pronaći i to je prva planirana tema koja je obrađena u sklopu Školice za mamu i tatu koja se nastavlja 13. svibnja. Tada je planirano predavanjem koje će održati dječja psihologinja Žana Pavlović kada će govoriti „Kako ekrani utječu na dječja ponašanja“.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno