hren
 
Prema internom naputku razaslanom iz MUP-a u sve policijske uprave prije desetak dana, prometni policajci vozačima mogu tolerirati do 0,1 promila alkohola u krvi. Osim toleriranja nekoliko gutljaja alkohola, prometni policajci ne moraju se držati zakona "kao pijani plota" ni kad je riječ o prekoračenju brzine izmjerene radarima, "pištoljima" i "travimo" uređajima.

0,3 kao 0,2
Iako novi prometni zakon, za razliku od starog, ne poznaje toleranciju, MUP je odlučio smekšati odredbe novog zakona.

I ne samo to. Izmjeri li aparat, primjerice, da vozite s 0,4 promila alkohola u krvi, smatrat će se kao da imate 0,3 promila, 0,3 promila "čita" se kao 0,2 promila i tako redom. U ovisnosti o tome određuje se i novčana kazna koja, kao što je poznato, raste s brojem izmjerenih promila u organizmu.

I dok su kod tolerancije na alkohol vjerojatno u MUP-u popustili zbog brojnih prosvjeda građana, ugostitelja ali i stručne javnosti, kad je riječ o toleranciji uređaja riječ je o tome što se i u proizvođačkim uputama dopuštaju određena odstupanja kod uređaja za mjerenje brzine.

Postojanje internog naputka o toleranciji do 0,1 promila alkohola u krvi potvrdio nam je i Zlatko Mehun, glasnogovornik MUP-a, dodavši kako je taj naputak na snazi desetak dana.

Brojne dvojbe
No, kako neslužbeno doznajemo interni naputak policajcima je donio i brojne dvojbe, pa se, tako, često preko radioveze raspituju što učiniti kad alkometar izmjeri minimalnu količinu alkohola u krvi.

Je li naputak o toleranciji na alkohol testiranje radi moguće promjene zakona i povratka 0,5 promila, teško je odgonetnuti jer u MUP-u nisu oduševljeni spoznajom novinara o postojanju internog naputka prometnim policajcima.

I dok je ključnu riječ u uvođenju prohibicije za vozače odigrala politika, struka je sumnjičavo gledala na uvođenje iste. Protekloga vikenda, u kojem je zbog alkohola i brzine stradalo pet osoba, uglavnom mladih, pokazuje kako je oduševljenje učinkovitošću novog zakona bilo preuranjeno.

Istina, broj poginulih na cestama tijekom ljeta se smanjio (doduše, ovoga vikenda 6 osoba je poginulo), ali nisu li tome zaslužni i kilometri novih autocesta i saniranje kritičnih dionica na državnim cestama.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij