hren
 
Odluka Ustavnog suda iz srpnja 2003. godine kojom je telefonska pretplata morala biti ukinuta 31. listopada 2003., ne provodi se, navode u Potrošaču.
ZAGREB – Otvoreno pitanje telefonske pretplate u fiksnoj telefonskoj mreži ne može ostati u sjeni natječaja za treću mobilnu mrežu, rekao je Vjesniku Ilija Rkman, predsjednik Saveza Potrošač, a u povodu početka prikupljanja punomoći za proširenje tužbe Potrošača protiv Hrvatskog telekoma i države.

U Potrošaču se čude posljednjim izjavama iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka da su pogrešna tumačenja koja prije svega dolaze iz redova društava za zaštitu potrošača da nešto što se ne koristi ne treba ništa ni platiti. U tome slučaju, navode iz Ministarstva, svi bi se troškovi obračunavali putem telefonskih impulsa, odnosno njihova bi cijena drastično porasla.
Takav stav Ministarstva, kaže Rkman, sve nas u Potrošaču uistinu čudi, zaprepašćuje i vrijeđa. To prije svega jer je izaslanstvo Potrošača još u svibnju ove godine, tijekom sastanka s ministrom Božidarom Kalmetom i Draženom Breglecom, državnim tajnikom za promet i veze, iznijelo sve probleme i primjedbe koje imaju korisnici telekomunikacijskih usluga u fiksnoj telefoniji. Primjerice, zabrinjava nepostojanje podzakonskih akata definiranih Zakonom o telekomunikacijama, prije svega Pravilnika o govornim uslugama. Uz to, HT ostvaruje golem profit zbog sadašnjega modela naplate u fiksnoj telefoniji, odnosno zaokruživanja na svaku punu minutu. Uz to, odluke Ustavnog suda iz srpnja 2003. godine kojom je telefonska pretplata morala biti ukinuta 31. listopada 2003., ne provodi se, navode u Potrošaču. Potrošač je za pretplatu kao tržišnu kategoriju, dakle kao obračunski element koji će, značiti određene tržišne pogodnosti za korisnike.
Međutim, i dalje smo protivni činjenici kako je kategorija telefonska pretplata u HT-u zamijenjena novom sintagmom stalna mjesečna naknada, iako se nije promijenilo ama baš ništa, kaže. Naime, potrošači i dalje svaki mjesec plaćaju 60 kuna uvećanih još za PDV da bi dobili bonus deset kuna. A upravo je to bio predmet našega zahtjeva za ocjenom zakonitosti, napominje Rkman. Osim toga, zašto, i uz obećanja koje nam je dao ministar Kalmeta, predstavnici udruga za zaštitu potrošača nisu bili uključeni u izradu Prijedloga Pravilnika o govornim uslugama. On im, kažu, nije bio dostupan kako bi o njemu dali svoje mišljenje.

Više: Vjesnik


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij