hren
 
Vijeće za telekomunikacije prijavilo je VIPnet i HTmobile Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja zbog sumnje u udruživanje radi zatvaranja tržišta uoči ulaska trećeg operatera.
Kako nam je rekao državni tajnik za komunikacije, Dražen Breglec, Vijeće za telekomunikacije, kao regulatorno tijelo, ima po svojoj definiciji zadatak ispitati sve okolnosti koje eventualno mogu dovesti do takve situacije i donijeti potrebne mjere.

Konkretan povod prijavi je povećanje interkonekcijskih cijena, tj. cijena poziva s VIP-a na HT i obratno, koje su, u trenutku dok traje natječaj za trećeg operatera, i do četiri puta više od starih cijena. To se povećanje može protumačiti kao nova prepreka ulasku trećeg operatera, jer će mu ta cijena bitno poskupiti uslugu i učiniti ga manje konkurentnim.

Breglec napominje da Vijeće za telekomunikaciju sada može tražiti potrebnu dokumentaciju od HTmobilea i VIPneta, nakon čije će se analize utvrditi stvarno stanje stvari. "Ukoliko se u analizi utvrdi da su ugovori o interkonekciji, ili neki drugi koraci koje su poduzimali operateri, vodili u smjeru sprečavanja dolaska konkurencije ili stvaranja ekstra dobiti, suprotno pravilima tržišnih mehanizama, u tom slučaju Vijeće ima i pravo i obavezu reagirati", kaže Breglec.

Predsjednik Vijeća za telekomunikacije, Željko Debanić, rekao nam je da Vijeće ima zakonske ovlasti srušiti nekorektne cijene, no treba pričekati rezultate analize. Iz VIPneta danas nismo uspjeli dobiti komentar cijelog slučaja, a iz HTmobilea su nam mejlali da postupaju u skladu sa zakonom. "Cijene interkonekcije prilagodile su se razvoju uvjeta na tržištu te činjenici da su HTmobile i VIPnet potpisali ugovor o izravnom međusobnom povezivanju", tvrdi HTmobile.

Više: 101 Radio


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij