hren
 
LUŠIĆANI NA POSEBAN NAČIN SLAVE SVOG VELIKOG ZAŠTITNIKA SV. IVANA KRSTITELJA OD BIRNJA, KAO SVOJ NAJVEĆI ZAVJET
Vjerojatno su mnogi Kaštelani sinoć imali namjeru zvati vatrogasce, a neki su to možda i učinili. Naime, sinoć su se na desetke mjesta u gradu palile vatre, posebno u Kaštel Lukšiću gdje se Sv. Ivana Krstitelja posebno štuje.

Lukšićani na poseban način slave svog velikog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja od Birnja, kao svoj najveći zavjet. Večer prije u ponedjeljak (23. lipnja) palile su se vatre koje su djeca preskakala, a nakon toga oni koji sutra dan ne rade otišli su na Kozjak. Ujutro, na dan rođenja Sv. Ivana 24. lipnja, nakon svete mise i ove godine vrtili su se janci, feštalo se cijeli dan. 

Inače, Lukšićani se na Birnju okupljaju i na dan smrti Sv. Ivana (Glavosjek) 29. kolovoza.

O preskakanju vatre

Iako je taj prastari običaj, preskakanja vatre na Sv. Ivana, 23. lipnja, u skladu s našom kršćanskom tradicijom, vezan uz Sv. Ivana Krstitelja, njegovo podrijetlo ide daleko prije početka naše ere. To je dan ljetnog solsticija koji se još naziva sunčeva prekretnica ili dugodnevica. Naši preci povezivali su tu prekretnicu i najviši sunčev sjaj s vatrom, pa su palili vatre krijesnice kao odraz Sunčevog diska na zemlji. Običaj paljenja vatri krijesnica prevladao je od najsjevernijeg dijela Europe do najjužnijega, a mnogi su ga književnici uzeli kao prefiguraciju za svoja književna djela.

Crkva svetog Ivana Krstitelja

Crkva svetog Ivana Krstitelja na Birnju nalazi se na vrhu Kozjaka gdje je bila ilirska gradina. Crkva je vjerojatno sagrađena u 12. stoljeću, bila je duga 6 i široka 5 metara. Imala je polukružnu apsidu koja je ostala do sada. Današnji je oblik crkva dobila 1887. godine. Nadogradnja je duga 9,75 i široka 7 metra. Stari dio crkve pokriven je kamenim pločama, a novi dio kupom kanalicom. Crkva je više puta stradavala od Turaka i od nevremena. Teško je stradala i u Drugom svjetskom ratu, pa je 1951. godine bila popravljena, a sav potrebni građevinski materijal narod je kroz jednu noć prenio od luke do vrha Kozjaka.

Izvor: Župa Kaštel Lukšić 


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost)

  a smušenoga uvoda! sinoć ispada na sv. Ivana da su ložili oganj, a u tekstu lipo piše užežin. dajte, čitajte ono šta napišete! a, osin toga, više se ne pali oganj od lozja (dica su vikala po selin, i ne samo u Lušiću,\"lozja za sv. Ivana) nego novoštovatelji ložu škovace pa smrdi i zato triba zvat i vatrogasce i policiju jerbo truju zrak!

  oko 12 godina prije
 • ub -99 (Gost)

  sve triba zatvorit !!!!!!!!!!koje je vidija u danasnje kapitalističko vrime da se pale drva bez potrebe i da se radnim danom slavi !?pa to bi i u komunizmu teško prošlo a ne danas 8) 8)

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Sve je dobro gost 67 primjetio.Ovo ča se radi užežin sv. Ivana,dakle 23.06. je prišlo svaku miru, a počelo je sve početkom 90-tih,kada su
  \" novo komponirani\" i \"osvješčeni\" katolici osjetili da dolaze njihovih pet minuta.Stanje svake godine poprima razmjere van svake pameti.Pali se apsolutno sve i svašta (od biljnog otpada, plastike, guma,........).Pod izrikom \"svitnjaci sv.Ivana\" pale se i mnoge zapuštene zemljišne površine, koje se poslje ostave bez nadzora pa vatrogascima zadaju posla (ove godine na sriću samo jedna interve. u \"donjim selima\" između Stomorije i Kolovrata).Sve ovo nema nikakve veze sa tradicijom preskakanja svitnjaka, okupljanja, gledanja cura i momaka,.........Moj komentar: Ima li kraja svakojakog sra.. u Kaštelima.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Svaka Vam čast goste-86!
  Slažem se u svemu što ste napisali a pojedincima nije do sv.Ivana nego do žderačine janjaca a sve na izgovor sv.Ivana
  Biće su svaki dan u crkvi baš ti slavljenici! Same izdiguzice!

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  a ti goste 219 lipo ostani doma i na biranj i dogodine,a pusti ove ca slavidu da peku jance ka ca su jin i didovi pekli...tj.lipo ostani u selu pa broji isprid crkve ko je dosa a ko nije. nemogu razumit kako neko moze blati jednu od zadnji pravi kastelanskih/lusicki tradicija,a puno i puno svita mora skivavat posal i potrosit pineza i vrimena da bi bilo gori i cinidu to iz jubavi. Sta se tice skovaci to se apsolutno slazen.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Jedni ljui idu jedanput godišnje na feštu sv Ivana,a drugi kao Gost_219 svaki dan jebivjetraju s pivon isprid zidića i linćare

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Goste 219 čak i glavni kuvari sa ostalih Kaštelanski fešti Bugar Ečić i Tončika u sv.Ivana dolaze kao gosti odmarat i uživat!

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Zadnje misto na svitu di se moze vidit toliko pravi lusicani na jednon mistu...a ti goste219,evo sad ka promislin tebi stvarno niman sta rec...

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  išli su \"hodočasnici\", malo se nabumbili i proveselili

  oko 12 godina prije
 • MALA RICA (Gost)

  bilo je prelipo.... nadam se dolasku i druge godine :)

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  bilo je baš super kao i svake godine

  oko 12 godina prije
 • antesora (Gost_5735)

  Vidimo vanjski izgled crkvice. Trebalo bi snimiti i njezinu unutrašnjost. Zanimaju me kipovi i slike u njoj.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij