hren
 
O silini požara svjedočio je i pogled iz splitske trajektne lukePremda je vatrena stihija prijetila kućama u Sućurcu, starohrvatskoj crkvici sv. Jurja i Planinarskom domu "Putalj", vatrogasci su uspjeli obraniti sve objekte - Izgorjela tek po jedna lovačka i vikend kućica.
SPLIT - Na padinama Kozjaka, sjeverno od Kaštel Sućurca, u četvrtak nešto prije 12 sati izbio je veliki požar koji je prema prvim procjenama, samo u sat i pol vremena zahvatio površinu od tri kilometra dužine i kilometar širine. Do prvih poslijepodnevnih sati plamen nije bio pod nadzorom, a aktivirao se, iz za sada nepoznatih razloga, samo stotinjak metara od zgarišta ranijeg požara, saniranog u prvim satima četvrtka. Nošena maestralom, vatra se nakon izbijanja ubrzo proširila prema Solinu, a potom, pod utjecajem bure i u smjeru Kaštel Gomilice, što je donekle pomoglo gasiteljima. U prvoj fazi požara najugroženija je bila borova šuma Sućuračkog gaja, gdje je izgorjela po jedna lovačka i vikend kućica. Premda je vatrena stihija prijetila kućama u Sućurcu, starohrvatskoj crkvici sv. Jurja na Putalju i Planinarskom domu "Putalj", vatrogasci su uspjeli obraniti sve objekte.
Prema informacijama koje smo dobili iz Državnog vatrogasnog operativnog centra u Divuljama, na požarištu je bilo angažirano više od 200 profesionalnih i dobrovoljnih gasitelja s brojnim vozilima te tri kanadera. U akciji su sudjelovali pripadnici MUP-ovih interventnih vatrogasnih postrojbi iz baza u Divuljama i Šibeniku, stotinjak vojnika i lokalno stanovništvo.
Zbog sigurnosti sudionika u prometu i uspješnije koordinacije gašenja, vozila su od 13 sati s Jadranske magistrale u Solinu bila preusmjeravana na staru Kaštelansku cestu.
Na rubu požarišta nedaleko od Sućuračkog gaja, u borbi s vatrom zatekli smo pripadnike DVD-a "Mladost" iz Kaštel Sućurca koji su sprječavali širenje plamena na jedan od rijetkih preostalih prostora pod crnogoricom na cijelom Kozjaku.
Požar su gasili profesionalni i dobrovoljni gasitelji, vojnici i lokalno stanovništvo— Pakleno je. Činimo sve što je potrebno da obuzdamo plamen, ali nije lako, sve je suho. Velika pomoć su nam kanaderi. Piloti su stvarno meštri svog zanata. Vidite, sad se spustio samo na 50-ak metara iznad nas, pokraj dalekovoda i bacio vodenu bombu — kazao nam je jedan od sućuračkih vatrogasaca koje je na samom terenu koordinirao Ante Sanader, prvi čovjek Županijske vatrogasne zajednice i kaštelanski gradonačelnik.
Mnoštvo informacija moglo se u tim trenutcima osluhnuti na vatrogasnoj radiovezi, pa smo tako doznali da su snage bile poslane i na suprotnu stranu Kozjaka, na područje Blaca, kako bi se spriječilo da vatra na tom dijelu požarišta izmakne kontroli i zahvati još veću površinu. Ni na zapadnoj vatrenoj liniji nije bilo predaha, a članovi DVD-a Kaštel Gomilica su budno pazili da požar ne prebaci hridine Lukova, što bi uz pojačanje vjetra u predvečerje dodatno otežalo situaciju.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij