obroci mala

Surfajući internetom često pronađete bezbroj zanimljivih vijesti i informacija, ponekad s tužnim, ali češće s veselim epilogom, a često saznate i nešto o ljudima iz svoje okoline, što niste do tada znali.  Posebno vas vesele vijesti koje govore o vašim najmlađim susjedima, a kada je vijest vezana uz njihova velika srca i vaša je radost veća.

Upravo tako, čitajuće neke informacije na društvenim mrežama i internet stranicama, naišli smo na objavu jedne zahvale koju je mališanima iz dječjeg vrtića Maslina u Kaštel Štafiliću, stigla od organizacije Marijini obroci.

- Hvala vam što ste se odlučili biti dio Marijinih obroka! Vaša donacija doprinijela je pripremi svakodnevnih obroka za djecu u školama u malaviju, Liberiji, beninu, Ekvadoru i Zambiji. Svojom dobrotom stvarate preduvjete za njihovo obrazovanje i dajete im nadu u bolju budućnost – stoji u zahvalnici.

obroci tekst1

Marijini obroci organizacija su koja djeluje u 19 zemalja na pet kontinenata s ciljem pružanja humanitarne pomoći u obliku hrane i obrazovanja za siromašnu djecu na različitim zemljopisnim područjima. I kako stoji u njihovom Statutu, pružiti olakšanje onima koji trpe, u bilo kojem dijelu svijeta, zbog krize i siromaštva, pomoći ljudima da pobjegnu iz siromaštva te pružiti brigu siročadi, napuštenoj i ranjivoj djeci.

U suradnju i humanitarno djelovanje uključena su brojna djeca pa tako i mališani vrtića Maslina, čije su tete na službenim internet stranicama vrtića napisale

- Od početka pedagoške godine u 6 jutarnjem boravku provodimo projekt Marijinih obroka Mala djela, velika razlika. Koristeći filmove organizacije upoznali smo njihova djelovanja u svijetu i one kojima je pomoć jako potrebna. U vremenu došašća umjesto svakodnevne kupovine slatkiša novac smo stavljali u  napravljene kasice. Na našu radost prikupili smo 1931 kunu, projekt nastavljamo i dalje – napisano je u njihovoj objavi, koja zaslužuje i zahvalu svih nas za humanitarno djelovanje i učenje najmlađih o potrebi pomaganja onima kojima je pomoć potrebna.

obroci tekst2

Još je djece s područja Kaštela uključeno u cijelu priču o Marijinim obrocima pa tako i učenici osnovne škole Prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom, koji su krajem prošle godine sudjelovali na više radionica koje su organizirale vjeroučiteljica Nives Vilić i pedagoginja Finka Ivanović, a  na kojima su izrađivali ukrase za blagdane. U dogovoru s mjesnim župnikom don Frankom Prnjakom  učenici su potom ukrase prodavali ispred župne crkve u Kaštel Starom, a dio ukrasa i sličnih radova mogao se nabaviti i u školi, pri čemu se učenici i djelatnici priloge stavljali u posebnu kasicu.
U vrijeme Došašća na taj je način prikupljeno nešto manje od 15 tisuća kuna, koje su uplaćene na račun Marijinih obroka te je na taj način osigurana prehrana u školi za više od stotinu djece.

Tako su se i najmlađi Kaštelani, na najbolji mogući način uključili u projekt koji u ovom trenutku hrani više od 2 milijuna djece svakog dana kada pohađaju školu, kako u Africi tako i u Aziji, Karipskom otočju, Istočnoj Europi i Južnoj Americi.

Foto: škola PFL, DV Kaštela


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno