rada domzdravlja

DO SUTRA BI TREBALI STIĆI SVIMA
Kako PCR test više nije obavezan za dokazivanje covida-19 već je dovoljan brzi antigenski test, Ministarstvo zdravstva je u Domove zdravlja uputilo dodatne brze antigenske testove. U petak su stigli paketi s testovima u Splitsko – dalmatinsku županiju, a kako će se obavljati podjela istih kazao je ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marko Rađa.

Splitsko – dalmatinska županija ima 264 liječnika obiteljske medicine, od toga njih 97 je unutar Doma zdravlja. I u ambulante pri Domu zdravlja stižu ili su stigli besplatni brzi antigenski testovi, koje će liječnici moći iskoristiti za svoje pacijente za koje se sumnja da su zaraženi covid-om 19.

- Namjera mi je unutar Doma zdravlja u svaku ambulantu obiteljske medicine dostaviti testove, dobit će paket po 20 komada, osim onih koji traže više, jer neki doktori testiranje obavljaju već šest, sedam mjeseci. Iako ćemo svima omogućiti da provode testiranje, nemamo načina, ni ja ni ministar nekome narediti da napravi brzi antigenski test – kazao je Rađa i napomenuo da ne zna hoće li biti testiranja u svakoj ambulanti obiteljske medicine i da to ovisi od doktora do doktora, jer su neki doktori u startu rekli da ne žele i neće obavljati testiranje.

U kratkom razgovor s par liječnika obiteljske medicine s područja Kaštela koji su željeli ostati anonimni, ali su njihova imena poznata redakciji, kazali su nam da u ambulantama nemaju uvijete za testiranje pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi. Da su u ambulantama gdje liječnici ne žele obavljati testiranja problem uvjeti, potvrdio je i Rađa.

- Pokušavam naći načina da unutar Doma zdravlja objedinim liječnike, pa da jedan doktor radi testiranje za njih pet, šest koji rade na jednom području. Konkretno u Kaštelima u Domu zdravlja su četiri doktora, pa bi jedan od njih četiri mogao raditi testiranje za svih. No, problem testiranja je te ljude koji se testiraju ne uvoditi u zatvoren prosto. Gledamo gdje postoji mogućnost da se ljudima preko prozora u biti napravi antigensko testiranje – ispričao je Rađa.

Na pitanje, da li liječnike obiteljske medicine, kojima će u ambulantu biti dostavljeni besplatni brzi antigenski testovi  obvezuju da obavljaju testiranja, Rađa je pojasnio navodeći određene primjere s kojima se liječnici susreću u liječenju svojih pacijenata.

- Brzi antigenski testovi koji stižu u ambulante, liječnike ne obvezuje da obavljaju testiranje. Svaki doktor u ambulanti ima EKG-a, da li ga obvezuje da pacijentu obavi taj pregled. Nije. I svaki liječnik u ambulanti ima test trakice za mjerenje šećer, je li ga to obvezuje da pacijentu mjeri šećer – konkretizirao je Rađa.

Rađa je napomenuo da ovi besplatni antigenski testovi, nisu za osobe „zdrave“, odnosno one koji se testiraju radi posla. Oni i dalje testiranje trebaju platiti, oni ili njihov poslodavac i za njih je testiranje u jutarnjim satima od 6 do 8 sati ponedjeljkom, srijedom i petkom, jer se vode po difoltu kao zdrave osobe i oni se ne miješaju s osobama za koje se sumnja da su zaraženi.

Ponovimo, s negativnim brzim antigenskim testom moći će se dobiti digitalna covid potvrda koja će vrijediti u Hrvatskoj.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno