hren
 
KAMATE Ministarstvo pravosuđa izradilo prijedlog zakona o obveznim odnosima koji bi ograničio kamate.
Brojne promjene u svim vrstama odnosa donosi prijedlog novoga Zakona o obveznim odnosima, a najviše odjeka zacijelo će imati prijedlog da se tim zakonom konačno ograniči visina kamatnih stopa, ugovornih i zateznih, te da se praktično zabrani obračun kamata na kamate!

Ugovaranje ubuduće
Riječ je tek o prijedlogu koji je brojna stručna radna skupina, koju je okupilo Ministarstvo pravosuđa, izradila te uputila na razne adrese, od sudova do banaka, kako bi prikupila mišljenja. No, namjera profesora i ostalih koji su prijedlog sastavili posve je jasna: kamate treba ograničiti zakonom. Dosad su stope koje bi građani ugovarali s različitim financijskim institucijama, od banaka do raznih štedionica, bile slobodne, pa su se mogle ugovoriti čak i enormne stope od 100, 200, 300 posto. Sudska praksa trebala je ograničila ugovaranje lihvarskih kamata, no na nekim sudovima prolazile su i nevjerojatno visoke kamate. Nedavno je Ustavni sud zaustavio sudsku ovrhu i prodaju kuće na temelju ugovora s kamatama od čak 444 posto!

Kako su stručnjaci zamislili ugovaranje kamata ubuduće? Stopa ugovornih kamata, kad je jedna strana građanin, ne bi smjela biti veća od zakonske zatezne kamate stope, a ta stopa pak ne bi smjela prijeći eskontnu stopu Hrvatske narodne banke uvećanu za pet postotnih poena. Kako je eskontna stopa sada 4,5 posto, to bi značilo da ugovorne kamate ne bi smjele prijeći 9,5 posto!

Predlagači su nešto mekši kad je riječ o odnosima među privrednicima, pa bi između trgovačkih društava zakonske zatezne kamate mogle biti do najviše 12,5 posto. Oni bi mogli ugovoriti čak i veću zateznu stopu, ali takva odredba ugovora bila bi ništetna ako bi njome bila prouzročena očita neravnopravnost. Tu bi se uzimali u obzir i trgovački običaji i narav odnosa.

Usklađivanje s EU
Ubuduće više ne bi bilo moguće da dug od 1000 kuna naraste do nekoliko stotina tisuća kuna ili i do vrijednosti vile, uz pomoć glasovitog obračuna kamata na kamate. Jer, odredbe ugovora kojima bi se predvidjelo da na kamate, ako ne budu plaćene, počnu teći kamate, bit će ništetne u svakom slučaju. No, vjerovnici bi ipak bili zaštićeni, jer bi bilo moguće ugovoriti povećanu godišnju kamatnu stopu ako dužnik ne plati dospjele kamate na vrijeme.

Zabrana anatocizma, obračuna kamata na kamate, treba se odnositi na kreditno poslovanje, na koje se dosad nije odnosila, objašnjavaju predlagači. Na depozite kod banaka i drugih institucija bilo bi moguće i dalje obračunati kamate na kamate, no ne i na kredite.

Novi sustav određivanja i izračunavanja ugovornih i zateznih kamata, objašnjavaju predlagači, uvodi se zbog ispravljanja manjkavosti uočenih u praksi sudova, radi promjena na financijskom tržištu u Hrvatskoj, te usklađivanja sa smjernicama Europske unije.

Više:Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij