snijeg mosor split

Studeni do sada nije opravdao svoje ime, no uskoro stiže velika promjena

Pri kraju smo studenog, posljednjeg mjeseca klimatološke jeseni. Iako je kiša bilo dosta, hladnoća je gotovo u cijelosti izostala, barem kada je u pitanju Dalmacija. Pojedini dan čak su imali vrijednosti temperature zraka na granici rekordno visokih datumskih vrijednosti.

Ipak, natprosječnoj toplini bliži se kraj. Iako su zapadno i srednje Sredozemlje već pod utjecajem ciklonu, sljedećih dana vrijeme će se dodatno destabilizirati. Još u početku bit će toplo s dosta kiše, a u noći na ponedjeljak i do Dalmacije stiže pad temperature zraka. Tako će studeni u “sudačkoj nadoknadi” opravdati tek dio svog imena.

Snijeg je do kraja tjedna moguć u nekim nizinama unutrašnjosti, a stiže i u planine Dalmacije.

Kako je i bilo najavljeno, četvrtak je donio naoblačenje, a već je ponegdje bilo obilnijih oborina. Primjerice, sa sjeverne strane Biokova palo je preko 20 litra kiše po kvadratnom metru do 14 sati. Preko 10 litara u kratko vrijeme dobili su šire trogirsko i makarsko područje.

Temperature zraka su od 9°C ponegdje u Zagori do 16°C ponegdje uz obalu i na otocima. Na moru puše umjereno do jako jugo koje zasad izaziva manje probleme u pomorskom prometu.

Zbog jakog juga u prekidu su katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Dubrovnik-Šipanska Luka-Sobra (linija 9807) i Split-Hvar-Korčula.

snijeg mosor split

Jugo će navečer i u noći na petak dodatno pojačati, a tijekom jutra će okretati na zapadne smjerove i naglo slabiti. Najviše kiše nas očekuje u prvom dijelu petka kada će biti pljuskova s grmljavinom i kada će lokalno pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za područje Dalmacije izdao narančasto upozorenje i to zbog mogućnosti udara vjetra na moru do 100 km/h, te zbog mogućnosti obilnih oborina u Zagori, do 70 litara po kvadratnom metru. Sredinom dana vjetar će gotovo potpuno oslabiti, a prema večeri ojačat će oštro i lebić. Zadržat će se toplo.

snijeg mosor split

Pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu očekuje nas u subotu. Iako će lokalno pasti preko 30 litara kiše po kvadratom metru, oborine će u većini predjela biti znatno manje obilne i česte nego u petak. Puhat će umjereno do jako oštro i lebić, na moru je moguća pojava ciklonalne plime. Cijeli dan toplo, uz obalu i na otocima i iznad 15 stupnjeva.

Vrlo promjenjivo pod utjecajem ciklone bit će i nedjelju. Bit će oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Popodne će kiša okrenuti na snijeg u višim predjelima Dinare. Prijepodne će puhati jako oštro i lebić, popodne prvo na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana vjetar u okretanju na zapadne smjerove. Toplo, ali s promjenom smjera vjetra zahladit će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

Promjenjivo i znatno hladnije bit ću ponedjeljak. Oborine su izglednije još ujutro, a u planinama će padati snijeg. Popodne i osobito navečer prestanak oborina. U utorak će biti suho i djelomično sunčano, uz umjerenu buru i tramontanu. Bit će prohladno, osobito ujutro. Hladno jutro nas očekuje u srijedu, no krajem dana očekuje se porast naoblake sa zapada kao uvod u novu promjenu vremena koja vjerojatno donosi novi planinski snijeg.

Foto: Igor Jakšić
Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada