hodocasce vukovar mala

U trodnevnom hodočašću u Vukovar i njegovu okolicu, vjernici župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Kaštel Lukšića predvođeni župnikom don Marijom Buljevićem  i članovi dragovoljačko-braniteljske udruge Stina pradidova s predsjednikom Antom Komljenom i ove su godine odali počast svim žrtvama Vukovara i Domovinskog rata, paleći svijeće na njihovim posljednjim počivalištima i molitvom za sve one čiji su životi, kako je kazao don Marijo, danas u Bogu i u našim srcima.

Predstavnici lukšićke župe kao i kaštelanskih dragovoljaca s ponosom su, ali i tugom, bili dio i ovogodišnje kolone sjećanja u Vukovaru, posjetili su Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Ovčaru, grob legendarnog zapovjednika Blage Zadre, kao i spomenik na mjestu njegove pogibije.

- Nevina žrtva najviše govori. Neki posebni, suvisli govori u ovom trenutku nisu mogući i zato postoji molitva koja sva srca može staviti u jedno i koja je najbolji mogući govor koji čovjek može održati na ovakvom mjestu. Molimo se zato za sve žrtve Vukovara, našu braću i sestre – kazao je u uvodu jedne od zajedničkih molitvi don Marijo, pozvavši sve da se pomole i za ratne neprijatelje kao i za oprost.

hodocasce vukovar tekst1

Posjetili su Kaštelani u ime Grada Kaštela i grob Slavka Putnika, jednog od policajca koji je poginuo u Dalju 1. kolovoza 1991. godine braneći policijsku postaju u tom mjestu.
Kaštelani su za svog boravka u Dalju, u čast poginulih policajaca, hrvatskih vojnika i svih drugih žrtava, osvijetlili nebo nad Dunavom bengalkama i lampionima, zahvalivši im se tako za živote položene u temelje današnje suverene i neovisne države.

Hodočašće u ratu teško ranjenom istoku Hrvatske, Kaštelani su završili posjetom Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu i tamošnjem Križnom putu na brdu Kalvarija. Ovom prigodom upravitelj svetišta don Ante Markić upoznao ih je s bogatom povijesti aljmaške župe, koja seže još u 14. stoljeće te s tri stoljeća aljmaškog svetišta, kao i crkve koja se kroz povijest nanovo gradila nekoliko puta, a zadnji put nakon uništenja u Domovinskom ratu.

Kaštelani su sudjelovali i na misi u svetištu, a s puno emocija misu je predvodio upravo lukšićki župnik don Marijo Buljević.

Kaštelanski bajkeri i ove godine dio karavane od prevlake do Vukovara

hodocasce vukovar tekst2

Osim lukšićkih župljana i članova Stine pradidove, ovih dana, povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u Vukovaru i okolnim mjestima, posebno kao sudionici Kolone sjećanja bili su i mnogi drugi Kaštelani. Uz članove Hvidre i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnike kaštelanskih župa, pojedinih gradskih ustanova i institucija, civilnih udruga, političkih stranaka i brojne druge, u Koloni sjećanja sudjelovali su i kaštelanski bajkeri, među njima članovi MK Sjene i MK Uspomene, koji su u Vukovar stigli kao dio tradicionalne moto karavane „Zajedno u ratu – zajedno u miru“ od Prevlake do Vukovara.

Foto: privatni albumi


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada