placic mala

Danas se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Širom svijeta, organiziraju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje. Tim povodom zasvijetlila je i fontana u Kaštel Starom kao podrška hrabrim mališanima.

U cijelom svijetu, jedno od deset djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2 600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području Hrvatske, Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”. Osim toga, Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece.

Ove godine u 48 hrvatskih gradova svijetlit će ljubičasto svijetlo, osim fontane u Kaštel Starom, svijetli fontana ispred crkve sv. Frane u Splitu i Mali Glorijet u Solinu.

palcic tekst

Foto: Ivana Topić(PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada