mala

TREBAJU LI OSMOGODIŠNJACI SUDJELOVATI U SUKOBU ODRASLIH?
Kako je poznato, od ovog utorka u sve javne ustanove može se ući, kako djelatnici tako i stranke, samo uz predočenje Covid potvrda, uvjerenja liječnika o preboljenju i vjerojatnom slučaju ili nalaza testiranja pa je tako bilo u i osnovnim školama na području Kaštela.

Jutros, sa zvonom za početak nastave, u klupama su se našli skoro svi učenici koji su bili sposobni pohađati nastavu, u učionicama je bio i veliki dio nastavnog osoblja, a na svojim poslovima bilo je, velikom većinom i administrativno-tehničko osoblje.

I dok je u četiri osnovne škole početak ovog nastavnog dana prošao bez incidenata, u školi Ostrog u Kaštel Lukšiću ipak je bilo nešto drugačije.
Naime, tridesetak roditelja, koji su ovih dana u roditeljske grupe pozivali na organiziranu podršku za pravo na izbor nastavnika koji se, iz određenih razloga ne žele cijepiti ili testirati, jutros se našlo ispred škole. Dio je dopratio djecu, ali bilo je i roditelja čija djeca pohađaju poslijepodnevnu smjenu. Uz roditelje i pojedine političke aktiviste našla su se i dvojica gradskih vijećnika, HSP-ovac Anto Komljen, i sam roditelj djeteta koji pohađa lukšićku školu te Draško Kuliš vijećnik Domovinskog pokreta.

- Došao sam ovdje zbog gluposti koja se događa oko nas, na nivou države. Određene face misle da mogu maltretirat cili svit i njima se svi klanjaju. To nema veze s našom vjerom, to nema veze sa zdravim razumom. Ovo je montaža jedne fašističke države – izjavio je jedan od nazočnih očeva.

- Oko nas je nezdrava situacija. Došla sam na svoje radno mjesto i bojim se na koja vrata ući, hoće li te netko zaustaviti ili neće. Od koga su ovlašteni ovi što ne dozvoljavaju učiteljicama ući? Vjerojatno od ravnateljice. Zašto se danas nismo svi testirali i cijepljeni i necijepljeni da podržimo jedni druge i da ne bude raskola.  Zašto nam se u školi nije omogućilo testiranje za sve – kazala nam je djelatnica koja obavlja poslove agronoma, no nije navela u koju „kategoriju“ ona pripada.

Nakon što osobe koje su na vratima škole kontrolirale potvrde i uvjerenja, u školu nisu pustili pojedine učiteljice, koje nisu udovoljavale odredbama Odluke nacionalnog Stožera i uputi Ministarstva obrazovanja, jedan od nazočnih, Bruno Petrušić, zajedno s učiteljicama pozvao je policijske službenike, s prijavom kako osobe koje nemaju pismeno ovlaštenje o kontroli, sprječavaju ulazak učiteljica na njihovo radno mjesto. Veoma brzo stiglo je dvoje policijskih službenika koji su se kratko zadržali kod v.d. ravnateljice Ivančice Grubišić, a potom i u razgovoru s Petrušićem, učiteljicama i drugim prosvjednicima.

Policajci su prosvjednike uputili u njihova prava i obveze, a o čemu se točno radilo, možemo samo pretpostavljati.

Nakon odlaska policije pojedini prosvjednici pozivali su na masovni  ulazak u školu, no od toga se ipak odustalo, a učiteljice, među njima i Maja Brčić i Jasna Stančin Lukas, odlučile su ući na svoje radno mjesto, unatoč zabrani.

Pri tome su s njima u školu ušli i mali drugaši, koji su do tada strpljivo stajali u redu, sve promatrali i vjerojatno proživljavali neke svoje „priče“.

Učiteljice, koje su zajedno s djecom ušle u školu, osobe koje su bile zadužene za kontrolu potvrda nisu zaustavljali, očito ne želeći stvarati još veću dramu.

Dramatičnu situaciju pred djecom očito nije željela stvarati ni v.d. ravnateljice Ivančica Grubišić.

- Kolegice su u školu ušle protivno odluci i ja sam o tome obavijestila našeg osnivača, Splitsko-dalmatinsku županiju te Ministarstvo obrazovanja i na njima je da naprave potrebne korake. U svemu ovome važno je prvenstveno misliti na djecu – kazala je Grubišić.

Možemo zaključiti da su ravnateljica, kao i privremeni redari, ne želeći daljnje dramatiziranje, posebno jer su sve pratili oni najmlađi, kojima sigurno ne bi bilo ugodno da im učiteljicu izbacuju iz razreda ili da u razredu ureduje policija, postupili daleko odgovornije od učiteljica i roditelja.

Jer bez obzira na njihovo pravo na izbor, pravo na rad i pravo na iskazivanje mišljenja, ovakva postupanja u nazočnosti malih drugašića sigurno nisu dobrodošla za osjetljivu dječju psihu, koja je ionako za cijelo vrijeme pandemije pod velikim pritiskom, od nošenja maski, lockdowna, različitih propisa i nemogućnosti življenja punim plućima.
Na žalost, unatoč nizu pitanja o opravdanosti različitih odluka koje donose nadležni u našem Stožeru i drugim tijelima, ne možemo se oteti dojmu da je u ovom slučaju glavne uloge imala ponešto politika, a ponešto nastojanje pojedinih roditelja da se dodvore onima koji im djeci daju ocjene.

U školama Kneza Mislava, Kneza Trpimira, Prof. Filipa Lukasa i Bijaći jutros se nastava odvija kao i u svim danima ranije

Svi nastavnici i djelatnici koji su pristigli na nastavu posjeduju potrebne potvrde, uvjerenja i nalaze testiranja. No unatoč tome ispred škole Kneza Mislava u Kaštel Sućurcu i Prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom jutros se pojavilo nekoliko roditelja koji su došli dati potporu nastavnicima od kojih se, za obavljanje njihovog posla, traži poštivanje Odluke nacionalnog Stožera.

Video/Foto: PGK


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada