razred ucenici ucionica

Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo je 10 stručnjaka u radnu skupinu za izradu kurikuluma za Kritičko mišljenje, predmeta koji će biti svojevrsna alternativa Vjeronauku u osnovnoj školi. Iz MZO-a za srednja.hr otkrivaju i kada bi novi predmet mogao ući u školske klupe.

Prošlog mjeseca objavili smo kako će novi predmet, koji će u osnovnoj školi biti svojevrsna alternativa Vjeronauku, nositi naziv – Kritičko mišljenje. Tom je prilikom Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo javni natječaj za stručnjake koji bi trebali izraditi kurikulum tog predmeta. Danas su poznata imena odabranih stručnjaka.

Ovo je deset imena

Imenovano je ukupno deset stručnjaka koji će sjediti u radnoj skupini za izradu nacrta kurikuluma. Što se tiče osnovne škole, imenovane su Tatjana Orešković i Josipa Blagus kao stručnjakinje za razrednu nastavu, Doroteja Domjanović Horvat i Kristina Dilica iz redova stručnjakinja za predmetnu nastavu te Kristina Kulić i Ana Petrović kao stručne suradnice iz osnovnih škola.

U radnu su skupinu imenovane i Ana Boban Lipić te Željka Winkler kao stručnjakinje za odgoj i obrazovanje u srednjim školama, kao i Bruno Ćurko te Iva Buchberger u kategoriji stručnjaka iz akademske zajednice. Uz izabrane članove u radnu su skupinu imenovani i Sonja Rupčić Petelinc, članica Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme i Biljana Petljak Zekić, viša savjetnica za razrednu nastavu te Andreja Burić, viša savjetnica za sociologiju i politiku i gospodarstvo, obje ispred Agencije za odgoj i obrazovanje.

Za dvije godine u školama

Ministarstvo znanosti i obrazovanja za srednja.hr kaže kako je u sustavu zabilježeno preko šest stotina pokušaja prijava za radnu skupinu, od čega je tek 70 kandidata uspješno završilo prijavu. To pokazuje izniman interes za ovaj kurikulum, s obzirom na to da je prije tri godine, na natječaje za doradu i izradu 28 predmetnih kurikuluma prijavljeno nešto više od sedamsto pokušaja prijava.

– Kandidati koji su uspješno završilo prijavu, njih 70, upućeni su u daljnju proceduru. Nakon provjere pristigle natječajne dokumentacije uslijedilo je utvrđivanje formalnih uvjeta a potom i odabir kandidata od strane ERS-a. Odabir se odvijao od 22. do 29. listopada a sastajao se od triju elektroničkih sjednica između kojih su u online okružju provedena dva kruga glasovanja. Radna skupina je imenovana, slijedi rad na Nacrtu prijedloga kurikuluma nastavnoga predmeta radnog naziva Kritičko mišljenje, pojasnili su nam proceduru imenovanja stručnjaka.

Da bi kurikulum bio uveden, napominju, potrebno je poštovati za danu proceduru. Prvo će imenovana radna skupina izraditi nacrt kurikuluma, zatim će se morati izmijeniti nastavni plan, a onda oba dokumenta trebaju ići na javno savjetovanje. Tek kad se to završi, trebaju se donijeti u Narodnim novinama.

– Nakon toga, potrebno je provesti i široku stručnu u javnu raspravu o profilu nastavnika koji će moći provoditi predmet Kritičko mišljenje, zatim pristupiti njihovoj edukaciji te izradi udžbenika i drugih obrazovnih materijala. U svemu tome poštivat će se predviđene demokratske procedure i težiti što većem konsenzusu. Nije realno za očekivati da bi navedeni kurikulum mogao biti uveden prije školske godine 2023./2024., zaključuju iz Ministarstva.

Cijeli dokument odluke o imenovanju članova radne skupine pogledajte ispod. (Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu)

Foto: Pixabay
Izvor : Srednja.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada