svi sveti

Kako bi ovaj vikend te blagdan Svih svetih i Dušni dan, kada pohodimo groblja i posljednja počivališta svojih bližnjih protekli u miru i dostojanstvu, nužan je i dodatan oprez, a savjete građanima o ponašanju uputili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice te MUP-a.

- U ovakvim trenucima potrebno je pozvati građane na oprez zbog mogućeg nastanka požara jer se velika količina upaljenih svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća na grobljima može lako zapaliti.

Zato vatrogasci savjetuju:

1. nemojte paliti svijeće i šibice u blizini suhe trave

2. svijeće koje još gore i šibice ne bacajte u travu ili smeće

3. ne uklanjajte ugašene svijeće dok se ne ohlade

4. stare lampione i ostali otpad odlažite na za to predviđena mjesta

5. ukoliko palite voštane svijeće i lampione u kućama, ne ostavljajte ih bez nadzora

6. po izlasku iz kuće ili odlasku na spavanje ugasite svijeće

7. nemojte stavljati upaljene svijeće i lampione na prozore kako ne bi došlo do požara zavjesa i namještaja

8. ukoliko primjetite požar na groblju ili na objektima, odmah zovite vatrogasce na broj 193.

Savjet iz MUP-a

U dane uoči blagdana i na same blagdane na području cijele Hrvatske očekuje se povećanje prometa vozila i kretanja građana na prilazima većim grobljima.

Policija stoga skreće pozornost svim vozačima na poštivanje prometnih propisa , a posebno da brzinu kretanja prilagode stanju i uvjetima na cesti te da, kod parkiranja vozila, pravilno koriste parkirališna mjesta i vrijeme omogućava nesmetan prolaz pješacima. Kako bi se osigurala sigurnost i brža protočnost prometa, na frekventnijim raskrižjima u gradovima promet će regulirati policijski službenici.

- Kako bi blagdani od kojih očekujemo unutarnji smiraj protekao u miru i dostojanstvu, pozivamo sve vozače kao i druge sudionike u prometu na strpljenje , na poštivanje prometnih znakova kao i znakova koje daju policijski službenici te da po mogućnosti koriste alternativne pravce kretanja kako bi se izbjegle nepotrebne gužve i zastoji u prometu. U cilju izbjegavanja problema vezanih uz prometne gužve i parkiranje, za dolazak na gradska groblja prema kojima će biti organiziran gradski prijevoz, građanima se preporuča korištenje tog vida prijevoza.

Isto tako, apeliramo na građane da dolaskom na groblju u automobilima ne ostavljaju svoje osobne stvari, torbice, novčanike, mobitele ili sl., jer je upravo u te dane proteklih godina zabilježen povećan broj provala i krađa iz osobnih automobila parkiranih u blizini groblja.

Kako bi građani tijekom ovih dana izbjegli mogućnost da postanu žrtve kaznenih djela krađa iz osobnih automobila parkiranih u blizini mjesnih groblja, savjetujemo sljedeće:

  • pratite kretanje sumnjivih osoba u blizini parkirališta i ukoliko nešto sumnjivo primijetite o tome odmah obavijestite policiju
  • sva vrata na vozilu i poklopac prtljažnika uvijek zaključajte bez obzira na to koliko se i na koje vrijeme udaljavate od vozila
  • ne ostavljajte vozilo na mračnom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora
  • zatvorite sve prozore i
  • ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu u vozilu.

Poštujući sve prometne propise i pravila, uz puno opreza, neizostavno strpljenje i visok stupanj osobne odgovornosti, vjerujemo da će nadolazeći dani blagdana za sve građane zaštititi mirno i sigurno – poručili su iz MUP-a.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada