albanski mala

Devetnaest učenika OŠ Bijaći u Kaštel Novom od ove školske godine imate će albanski jezik kao izborni predmet, a tim povodom u petak je tijekom popodneva u školi obilježen simbolični početak nastave tog premeta. Učenicima su podijeljene knjige i upoznali su budućeg nastavnika, profesora albanskoj jezika Vesela Lekaja. Uz ravnateljicu škole Jadransku Šošić na događanju su sudjelovali Milajim Šukaj predsjednik Zajednice Albanaca Splitsko-dalmatinske županije, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić te u ime Grada gradonačelnikov savjetnik Mate Barun.

Za sada su se u školi oformila dva odjela učenika koji će pohađati nastavu albanskog jezika i to odjel razredne nastave i odjel predmetne nastave koju će voditi profesor Vesel Lekaj, koji albanski jezik predaje i u školi u Zadru. Time je OŠ Bijaći jedina škola na području Splitsko – dalmatinske županije koja nudi mogućnost albanskog jezika kao izbornog premeta.

Ideja o uvođenju albanskoj jezika kao izbornog predmeta  je krenula spontano, ali bez dobre volje roditelja i djeca ne bi bila moguća. Ideju sam prenijela i našem gradonačelniku Denisu Ivanoviću koji je to podržao te smo potom krenuli s anketom u školi. Skupio se određen broj djece koji je potreban za formiranje i za suglasnost Ministarstva obrazovanja. Ministarstvo je odobrilo i dalo suglasnost za zapošljavanje učitelja albanskog jezika, a da nije bilo korone, s nastavom bi krenuli prošle godine - kazala je Jadranka Šošić ravnateljica škole i dodala da odnos prema manjinama mora bit prepoznatljiv i da vjeruje kako je ovo jedan dobar početak duge suradnje.

albanski tekst

Na pitanje, hoće li i učenici drugih kaštelanskih škola moći se uključiti na nastavu albanskog jezika, Šošić je kazala da za sada nema interesa učenika drugih škola, što ne znači da će tako i ostati.
Novoj suradnji posebno se raduje Milajim Šukaj predsjednik Zajednice Albanaca Splitsko-dalmatinske županije koji vjeruje i da će se u Splitu oformiti razredi za učenje albanskog jezika, jer postoji interes djece.

- Ovo je za nas doista povijesni događaj, jer prvi put djeca imaju šansu učiti materinji jezik, da ga ne zaborave te će tako obnoviti kulturu i tradiciju. I to zahvaljujući ravnateljici OŠ Bijaći, Jadranki Šošić koja nam je puno pomogla da  uspijemo ostvariti ovaj događaj, da djeca mogu pohađati nastavu na albanskog jezika – kazao je Šukaj koji je svoje zadovoljstvo podijelio i s okupljenim roditeljima i djecom, budućim učenicima albanskog jezika.

Foto: Jakov Sučić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij